Lamut odstopil s čela komisije, ki preiskuje vpletanje politike v delo policije

Slovenija 23. Jan 202416:36 5 komentarjev
Miha Lamut
Miha Lamut (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Predsednik parlamentarne komisije, ki preiskuje sume nedopustnega političnega vmešavanja v delo policije, Miha Lamut je nepreklicno odstopil. Kot razlog je navedel poslabšanje zdravstvenega stanja.

Poslanec največje parlamentarne stranke Gibanje Svoboda Miha Lamut je nepreklicno odstopil s čela parlamentarne komisije, ki preiskuje sume nedopustnega vmešavanja politike v delo policije in drugih državnih organov.

Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic je tako mandatno-volilno komisijo državnega zbora (DZ) o Lamutovi odločitvi že obvestil. Navedel je, da je bilo zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja oziroma osebnih okoliščin v zadnjem času Lamutovo vodenje komisije oteženo, takšno pa bi bilo tudi v prihodnje.

Sajovic za novega predsednika komisije predlaga Aleša Rezarja, dosedanjega namestnika člana v tej komisiji. Rezar je bil pred nastopom poslanske funkcije zaposlen v Gen-I in velja za še bolj zvestega podpornika premierja Roberta Goloba kot Lamut. V Gibanju Svoboda je mogoče slišati, da je bil Rezar najglasnejši kritik predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupanič, ko so se pred meseci pojavila razmišljanja o njeni zamenjavi na čelu parlamenta.

Tatjana Bobnar in Boštjan Lindav. (Foto: Luka Dakskobler/BOBO)

Lamut je bil zlasti po tem, ko je direktorju Sove Jošku Kadivniku omogočil vpogled v dokumente z zaprtega dela pričanja nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar in bivšega šefa policije Boštjana Lindava, deležen ostrih kritik opozicije, nezadovoljstvo z njegovim delom pa je bilo zaznati tudi v delu koalicije. Kadivnik je namreč na seznamu prihodnjih prič komisije in v njeno dokumentacijo torej ne bi smel vpogledati.

Tako je poslanska skupina Nove Slovenije (NSi) pred dnevi vložila zahtevo, naj Lamut skliče nujno sejo preiskovalne komisije. Na njej naj bi razčiščevali, ali je predsednik komisije deloval zakonito. Po naših informacijah naj bi nameravala članica komisije iz vrst NSi Vida Čadonič Špelič na tej seji Lamuta pozvati k odstopu.

Po njegovem današnjem nepreklicnem odstopu je Čadonič Špelič za N1 dejala, da to potezo pozdravlja in da bi jo moral zaradi nesprejemljivih vsebinskih in procesnih odločitev sprejeti že prej.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje