Golob predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič pozval k odstopu

Slovenija 23. Okt 202322:52 > 24. Okt 2023 00:01 85 komentarjev
Urška Klakočar Zupančič in Robert Golob
Foto: Borut Živulović/BOBO

Po zanesljivih informacijah N1 je premier in predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob podpredsednico stranke Urško Klakočar Zupančič ob robu burne razprave v poslanski skupini pozval k odstopu z mesta predsednice državnega zbora. Razburilo ga je, da na glasovanju ni podprla razrešitve kmetijske ministrice Irene Šinko.

Prejšnji četrtek je imelo 41 poslancev vladajoče Svobode zapoznelo redno sejo poslanske skupine – praviloma so seje poslanskih skupin sicer ob torkih. Tokratne seje se je udeležil tudi premier in predsednik stranke Robert Golob. Po besedah naših virov so imeli “dolgo in grozno razpravo” o aktualnem dogajanju, sprožil pa jo je eden od poslancev, ki je menil, da podpredsednica stranke in predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič prevečkrat ravna po svoje.

Nazadnje se je to zgodilo, ko je bila na glasovanju o razrešitvi ministrice za kmetijstvo Irene Šinko vzdržana in torej premierjevega predloga ni podprla. Omenjeni poslanec je zato menil, da bi morala odstopiti, naposled pa je ob tej burni razpravi enako pričakovanje izrazil tudi Robert Golob.

Poslanci so se sicer strinjali, da soliranje morda res ni najboljše, naj bi se pa večina poslanske skupine vendarle postavila na njeno stran in menila, da ne bi smela odstopiti. Zavedali naj bi se namreč, kaj bi takšen odhod pomenil za stranko, ki bi ji lahko ponovno močno padla podpora. Ocenjevali so tudi, da takšen način obračunavanja z ljudmi ni dopusten. Klakočar Zupančič naj bi ob tem pozivu k odstopu zgolj odvrnila, da bo svojo odločitev še sporočila.

Urška Klakočar Zupančič in Robert Golob
Foto: Borut Živulović/BOBO

To naj bi storila na današnji seji poslanske skupine, po naših informacijah pa ne namerava odstopiti. Za N1 je v ponedeljek dejala zgolj, da zadeve ne komentira. Pričakovati je, da bo to najnovejše vrenje – čeprav so se odnosi med premierjem in predsednico parlamenta vidno ohlajali že od začetka leta – tudi ena od glavnih tem popoldanske seje sveta stranke.

Če se bo Svoboda odločila za njeno razrešitev, se mora pod predlog podpisati najmanj deset poslank in poslancev. Glasovanje o razrešitvi je tajno, za uspeh pa predlagatelji potrebujejo 46 glasov. V koaliciji jih ima Svoboda vključno z glasom Urške Klakočar Zupančič 41, SD sedem in Levica pet.

Kaj je Klakočar Zupančič povedala ob glasovanju o razrešitvi Irene Šinko

“V naši državi imamo čuden sistem, da ministre imenuje in razrešuje državni zbor,” je ob obrazložitvi svojega glasu dejala Klakočar Zupančič in dodala, da je podobno čuden tudi sistem izvolitve sodnikov, ki jih prav tako potrjujejo poslanci. “Sama menim, da na ta način oblasti niso ločene na tri veje, kot bi morale biti,” je poudarila.

“Težko se izrekam o tem, kakšen je odnos med premierjem in ministrico za kmetijstvo. Ni me zraven. Vem samo eno. Ministrica za kmetijstvo je, vsaj kar zadeva kabinet predsednice državnega zbora, sodelovala odlično,” je dejala predsednica parlamenta. Dodala je, da je bila Šinko kot edina ministrica ves čas prisotna na posvetu za boljšo prihodnost živali. “Tako da, spoštovana ministrica, jaz vas spoštujem, vam želim vse dobro. Mislim, da je skrajni čas, da nekaj naredimo in spremenimo ustavo v tem delu. Naj bo premier tisti, ki bo imenoval in razreševal ministre,” je še poudarila Klakočar Zupančič in povedala, da ne bo glasovala o razrešitvi ministrice Šinko.

Poleg nje se je glasovanja vzdržala še ena poslanka koalicije, Tatjana Greif iz Levice.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje