Legendarne čajnice v stari Ljubljani ni več. Kaj bo namesto nje?

Slovenija 07. Maj 202206:58 > 10:10 3 komentarji
Čajnica
N1

Staro mestno jedro prestolnice je izgubilo eno svojih najbolj prepoznavnih kavarn in čajnic. S koncem aprila je vrata zaprla Čajna hiša na Starem trgu 3. Če so mogoče mimoidoči pomislili, da čajnico z 28-letno tradicijo čaka le osvežitev, ni tako. Po preureditvi bo na mestu legendarne čajnice ostala prodajalna.

Od davnega leta 1994 je bila ob številnih spremembah ena od stalnic starega mestnega jedra Ljubljane Čajna hiša oziroma preprosto čajnica. Dodatnih vzdevkov ni potrebovala, pa so Ljubljančani vseeno vedeli, kje ste zmenjeni za srečanje. V čajnico na Starem trgu 3 so zahajali ne le ljubitelji čaja, ampak tudi številni turisti, ki so sledili dobrim priporočilom na različnih spletnih portalih za ocenjevanje lokalov in barov. Po 28 letih se je njihova zgodba končala in čajnica je zaprla svoja vrata, na oknu pa je mimoidoče o dokončnem slovesu opozarjalo obvestilo.

“Finančna vzdržnost gostinskega dela je bila že nekaj časa vprašljiva. Ob vse večjem pomanjkanju delovne sile in predvsem, da bi obdržala in razvila vsaj zdrav del čajnice, sva se odločila, da gostinski del zapreva. Seveda sva o tem koraku razmišljala že dlje časa, o dokončni odločitvi pa naju je prepričala korona,” sta v pogovoru za N1 dejala lastnika Iztok Eržen in soproga Urška Tome Eržen.

Prostor, v katerem se ne mudi in je še malo stare romantike

S čajem sta povezana od leta 1991, ko sta odprla prodajalno čaja, tri leta kasneje pa je sledila še čajnica. “Naša čajnica je bila v osnovi zasnovana kot prostor, kjer se človeku ne mudi in kjer lahko občuti malo stare romantike, ki je danes žal izginila. Zdi se, da nam je 28 let to kar lepo uspevalo,” sta dejala. Čajnica je bila posledica sledenju njuni ideji, “in če so ljudje to sprejeli kot uspešno zgodbo in uživali v našem ambientu, naju to jasno neskončno veseli”.

Ko se je novica o zaprtju razširila po mestu, so se na lastnika obrnile zveste stranke z vprašanji, kot je”zakaj, kam bomo pa zdaj hodili na čaj”, vendar so jima za naprej namenili veliko besed podpore in zaželeli uspešno nadaljevanje. “Sama sva to vzela kot izziv in nov začetek,” sta o spodbudi stalnih strank povedala Erženova. V skoraj treh desetletjih sta ob stikih z gosti spletla tudi tesne vezi z zaposlenimi.

“Nekateri so z nama od samega začetka in mogoče nama je slovo od čajnice prav zaradi tega najtežje, saj smo skupaj preživeli kar dolgo obdobje. Morda se s katerim od njih še najdemo v prihodnosti,” sta pojasnjevala. Zadnji čaj so postregli 27. aprila, prenovljena vrata oziroma notranjost pa bodo odprli 16. maja. “Trgovina bo sedaj večja, videz naj za zdaj ostane skrivnost. Sprememba bo kar očitna,” sta dodala.

Iztok in Urška Tome Eržen sicer opažata, da zanimanje za pitja čaja pri nas raste, “tudi zaradi vse večjega zavedanja ljudi o zdravem načinu življenja”. Izpostavila sta, da pri “čaju težko prodajaš mačka v žaklju, saj bo le okus prepričal ljudi, da se vrnejo”.

Čajnica Čajnica
Osebni arhiv
Čajnica Čajnica
Osebni arhiv
Čajnica Čajnica
Osebni arhiv
Čajnica Čajnica
N1
Čajnica Čajnica
N1

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje