Legionela v domovih za starejše: stanovalci se tuširajo z zaščitnimi maskami

Slovenija 14. Mar 202416:05 0 komentarjev
ročka za tuš
Foto: PROFIMEDIA

Po zadnjih podatkih NIJZ so legionelo potrdili v štirih ljubljanskih domovih za starejše in odkrili devet primerov okužb. Kakšne ukrepe so sprejela vodstva domov? Ali stanovalci vodo iz pipe lahko pijejo in ali se lahko prhajo?

V Domu starejših občanov Ljubljana Bežigrad ves čas skrbijo, da se v vodovodnem sistemu legionele ne bi pojavile. Temperaturo vode neprekinjeno spremljajo in vzdržujejo, izvajajo temperaturne šoke, čistijo vodovodno omrežje in vzorce vode tudi mikrobiološko testirajo, zagotavljajo.

Kljub vsem tem ukrepom so včeraj prejeli rezultate analize vzorcev, ki so bili vzeti 29. februarja in so potrdili prisotnost bakterije legionele. Enake rezultate so prejeli še trije domovi za starejše na območju Ljubljane. 

Za okužbo z legionelami so še posebej dovzetni starejši, kronični bolniki in bolniki z oslabljenim imunskim sistemom, zato so vodstva domov, kjer so to bakterijo odkrili, nemudoma stopila v stik z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ), ki jim je podal dodatna navodila, kako naj ukrepajo.

V Domu starejših občanov Ljubljana Bežigrad zdaj izvajajo dodatne tehnične in organizacijske ukrepe. To konkretno pomeni, da so glave tušev odvili s cevi, mrežice na pipah dodatno očistili in zamenjali. Ves čas prostore tudi temeljito prezračujejo, stanovalci in zaposleni, ki izvajajo nego, pa morajo pri tuširanju uporabljati zaščitne maske.

legionela
PROFIMEDIA

Osebe se namreč običajno okužijo preko aerosolov, torej z vdihavanjem drobnih kapljic, ki so razpršene v zraku in vsebujejo legionele. “Manjše kot so kapljice z legionelami, večja je možnost za okužbo. Posebno nevarni so aerosoli okužene vode, ki nastajajo ob tuširanju, v bazenu, kjer voda brbota, ob izpuhih iz hladilnih stolpov, v okrasnih fontanah …” pojasnjujejo na NIJZ.

Medtem se s pitjem onesnažene vode ne moremo okužiti, poudarjajo, saj legionele v želodcu uniči kisel želodčni sok. “Prenos med ljudmi ni bil dokazan, kar pomeni, da se lahko okužimo zgolj iz vodnega vira in ne ob zbolelem za legionelozo. Zato ni potrebnih posebnih ukrepov ob stiku z bolnikom.”

NIJZ je domovom za starejše, kjer so omenjene bakterije odkrili, predlagal še dezinfekcijo vodovodne napeljave, dva do sedem dni po opravljeni dezinfekciji pa tudi kontrolno vzorčenje vode.

Minister Maljevac: Stanovalci se počutijo dobro

S stanjem v ljubljanskih socialnovarstvenih zavodih, v katerih so potrdili okužbo z legionelo, se je seznanil tudi minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac. Po njegovih besedah vsi zavodi redno skrbijo za preprečevanje legionele, so sporočili z ministrstva, vsa vodstva pa so kontaktirala tudi NIJZ.

“Domovi poročajo, da se stanovalci dobro počutijo in da njihovo zdravstveno stanje ni zaskrbljujoče,” je dejal Maljevac. Na ministrstvu so še dodali, da so stanovalci z ukrepi seznanjeni, njihovo življenje poteka nemoteno, na ministrstvu pa bodo razmere podrobno spremljali tudi v prihodnje.

Na dogajanje so pozorni tudi na ministrstvu za zdravje. Ministrica Valentina Prevolnik Rupel je na današnji novinarski konferenci po seji vlade povedala, da jih vsak primer legionele zaskrbi, a da o širšem pojavu niso bili obveščeni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!