Slavnostni sprejem spartana: “Martin Krpan, dobrodošel doma” (VIDEO)

Slovenija 20. Dec 202310:30 > 13:29 4 komentarji

Na letališču Cerklje ob Krki je uradno pristalo taktično transportno letalo spartan z imenom Martin Krpan. Letalo, ki je v Slovenijo prispelo včeraj, je polkovnik 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske pozdravil z besedami: "Martin Krpan, dobrodošel doma."

Pristanku letala so sledili slavnostni vodometi, dogajanje pa je spremljala vojaška koračnica orkestra Slovenske vojske. Med drugim je zaigral slovensko in italijansko himno. Predstavniki obeh držav so si na slovesnosti predali simbolična darila.

Kot prvi je zbrane nagovoril Janez Gaube, polkovnik 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske (SV). Dejal je, da je za vojaško letalstvo poseben dan, saj pozdravljajo novo letalo. Na slovensko letalstvo smo po njegovih besedah lahko ponosni. Poudaril je, da je letalstvo zelo pomembno za vsako državo, tudi za Slovenijo.

“S prihodom letala se bodo zmogljivosti bistveno povečale, saj ga bomo uporabljali za razvoz vojakov, različnega tovora in opreme, vozil, odmetavanje tovora in evakuacije državljanov,” je dejal in sklenil, “Martin Krpan, dobrodošel doma.”

Trenutno primerljivega letala v naši floti še ni. Piloti so za njegovo upravljanje usposobljeni približno 70-odstotno. V prihodnje pričakujejo še dodatna usposabljanja, osnovno šolanje so že opravili. V naslednjega pol leta bo letalo vzletalo z letališča Edvarda Rusjana v Mariboru, je po uradnem delu slovesnosti še dejal Gaube.

“Danes je vesel dan za vse nas, kajti 15. polk vojaškega letalstva je bogatejši za novo pridobitev, ki bo omogočila SV in vojaškemu letalstvu popolnoma novo izvajanje nalog,”  je v nagovoru dejal obrambni minister Marjan Šarec.

“Martin Krpan je bil močan in tako je močno to letalo, ki lahko vozi več kot 10 ton tovora.” Poudaril je, da ga bodo uporabili tako za vojaške namene kot pomoč državljanom, predvsem v naravnih nesrečah. Čeprav so avgustovske poplave zarezale v državni proračun, je Šarec zagotovil, da to ne bo ustavilo razvoja SV.

Vojska je po njegovih besedah zavezana svojemu poslanstvu, torej varovanju Slovenije, hkrati pa tudi varovanju državljank in državljanov. Izpostavil je željo, da Slovenija čim prej dobi še drugo letalo. S tema letaloma bo imela Slovenija velike zmogljivosti denimo za gašenje požarov.

Današnji dogodek po ministrovih besedah pomeni konec stagniranja razvoja vojske. Ključno za prihodnost bo vlaganje v razvoj in domače znanje, je še dejal Šarec.

Pri nakupu spartana gre za sodelovanje Slovenije in Italije

Pri nakupu je slovenska vlada sodelovala z italijansko vlado. Predstavnik italijanske vlade, general Luciano Portolano, je dejal, da morajo države za napredek sodelovati med sabo. “Morajo se podpirati, da lahko hitreje napredujejo. In danes sta Slovenija in Italija predstavnici sodelovanja,” je dejal.

“Slovenija je ena prvih držav, s katerimi je Italija podpisala takšno pobudo. In to predstavlja pomembno referenco za vse nadaljnje dogovore z ostalimi državami,” je dejal. Po njegovem mnenju bosta Slovenija in Italija s tem projektom lahko v prihodnje nadaljevali s sodelovanji.

Nakup sega v leto 2021, ko je takratni obrambni minister Matej Tonin podpisal pogodbo o nakupu. Današnji rezultat je po besedah Portolana posledica trdega dela med ekipama obeh držav.

Letalo Spartan Letalo Spartan
Foto N1
Letalo Spartan Letalo Spartan
Foto: N1
Letalo Spartan Letalo Spartan
Foto: N1

Slovenija bo konec 2024 prejela še eno letalo

Prvo od dveh letal spartan je na letališču Cerklje ob Krki pristalo že v torek. Ministrstvo je letalo kupilo za 48,8 milijona evrov brez DDV, septembra pa je naročilo še enega. To bo v Slovenijo predvidoma prispelo konec leta 2024.

Letali bosta omogočali zagotavljanje nacionalne zmogljivosti vertikalnega premika s primarnim poudarkom na samostojnosti, samovzdržnosti in samozadostnosti Slovenske vojske v mednarodnih operacijah in na misijah ter premikanje na območje delovanja vojske in z njega, zagotavljanje vzdržljivosti na območju delovanja SV in evakuacijo pripadnikov vojske.

Stroški nakupa dveh taktičnih tovornih letal C-27J, vključno z vsemi moduli in logistično podporo, zavarovanjem, stroški certifikacije, stroški upravljanja in administrativnimi stroški, znašajo skoraj 129 milijonov evrov brez DDV.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje