Letošnji državljan Evrope je “človek z veliko začetnico in humanitarec po duši”

Slovenija 29. Jun 202309:44 4 komentarji
Sandi Curk
N1

Poveljnik civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk je med 38 dobitniki nagrad državljan Evrope za leto 2023. "Je človek z veliko začetnico, človekoljub, prostovoljec in humanitarec po duši. Uradu za oskrbo in integracijo migrantov je pomagal pri premagovanju največjih ovir pri vzpostavitvi doma za otroke in urejanju nastanitvenega objekta. V Sloveniji je tako svoj drugi dom dobilo 120 ukrajinskih prebežnikov," piše v obrazložitvi.

Poveljnik civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk je med 38 prejemniki nagrad državljan Evrope za leto 2023, ki je pomagal ukrajinskim prebežnikom.

“Je človek z veliko začetnico, človekoljub, prostovoljec in humanitarec po duši. Uradu za oskrbo in integracijo migrantov je pomagal pri premagovanju največjih ovir pri vzpostavitvi doma za otroke in urejanju nastanitvenega objekta,” piše v obrazložitvi Evropskega parlamenta. “V Sloveniji je tako svoj drugi dom dobilo 120 ukrajinskih beguncev. Matere z mladoletnimi otroki so nameščene v Postojni. Vsa skrb in koordinacija za njihov sprejem in namestitev je bila na ramenih Curka,” je še zapisano.

Sandi Curk je pomagal tudi v preteklosti: v letih 1992–1995 je organiziral prihod in namestitev 2.700 beguncev iz Bosne; leta 1997 pa namestitev 1.000 beguncev s Kosova. V času največjega žledoloma v Sloveniji leta 2014, ko je 100.000 prebivalcev Notranjske ostalo brez elektrike, je organiziral reševanje obolelih in drugo nujno pomoč. Njegovo sodelovanje je bilo nepogrešljivo tudi ob nedavnih rušilnih potresih na Hrvaškem in v Turčiji.

Evropski parlament vsako leto podeli nagrado državljan Evrope za nacionalne, čezmejne in vseevropske projekte, ki spodbujajo tesnejše povezovanje in sodelovanje med prebivalkami in prebivalci EU, pa tudi vrednote Listine EU o temeljnih pravicah, kot so dostojanstvo, enakost, solidarnost, pravičnost ter državljanske pravice in svoboščine.

Med doslej nagrajenimi projekti so tudi takšni, ki so poudarjali socialne storitve in integracijo, izobraževanje, medkulturni dialog, umetnost in kulturo, varstvo okolja ter zgodovinski spomin. Kandidate lahko predlagajo poslanke in poslanci Evropskega parlamenta, posamezniki, skupine ter organizacije civilne družbe.

Odbor za podelitev nagrade vsako leto s predlaganega seznama izbere do 50 dobitnikov, pri tem pa upošteva uravnoteženo geografsko porazdelitev ter zastopanost moških in žensk.

Nagrado so v preteklih letih iz Slovenije prejeli pravnik Lovro Šturm, pisatelji Boris Pahor, Alojz Rebula, Drago Jančar in Evgen Bavčar, filozofinja in sociologinja Spomenka Hribar, humanitarni delavec Tomo Križnar, izvršna direktorica združenja bolnikov z limfomom in levkemijo Kristina Modic in predstojnik oddelka za hematologijo v ljubljanskem kliničnem centru Samo Zver. Med dobitniki so bila tudi društva: Simbioza, Zveza društev upokojencev Slovenije in Čebelarska zveza Slovenije. Lani je nagrado prejela Pravna mreža za varstvo demokracije, ki s “pravnimi mnenji, stališči in pozivi varuje demokratično, odprto, svobodno in solidarno družbo”, so zapisali v obrazložitvi.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje