Slovenska ekipa znova doma: izčrpani, pretreseni, psi lažje poškodovani (VIDEO)

Svet 11. Feb 202312:40 > 15:52 1 komentar
Reševalci
Uprava RS za zaščito in reševanje

Prva skupina enote Civilne zaščite se je danes iz Turčije že vrnila domov.

Slovenska ekipa sedmih vodnikov reševalnih psov, trije predstavniki civilne zaščite in en predstavnik uprave za zaščito in reševanje so se danes vrnili domov. Mednarodne enote za iskanje se namreč zaradi stopnjevanj varnostnih razmer, poškodb in izčrpanosti počasi umikajo iz območij potresa.

Slovenci so od torka v turški provinci Hatay iskali morebitne preživele, tja pa so bili napoteni prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite. Kako je potekalo njihovo terensko delo v zares zahtevnih razmerah, si poglejte v spodnjem posnetku.

V Slovenijo so se vrnili danes ob podpori Slovenske vojske s Falconom. Kot je pojasnil vodja enote Blaž Turk, je bilo delo zelo zahtevno. Enajstčlanska ekipa je izčrpana, pet od sedmih psov pa je lažje poškodovanih. Gre predvsem za ureznine na tačkah, saj je na terenu zelo veliko ostrih predmetov, predvsem kosov stekla.

Preberite še: Psi z misijo reševati življenja: kako urijo naše reševalce na štirih tačkah?

“Ves čas smo se trudili s preiskovanjem objektov in ruševin pomagati lokalnemu prebivalstvu. Ekipa je bila kljub poškodbam psov in odrgninam reševalcev zelo motivirana,” je povedal Turk in dodal, da ni šlo za kritične poškodbe, ki bi jim onemogočale delo. “Nekatere pse smo sicer pustili tudi v bazi, ker so bili toliko poškodovani, da niso mogli delati in so potrebovali rehabilitacijo,” a so s pomočjo zdravstvenega osebja in veterinarja poškodbe uspešno oskrbeli.

Reševalci
Uprava RS za zaščito in reševanje

Turk je opisal, da so na zahtevnem terenu v skoraj vsaki ruševini zaznali znake življenja. “Te informacije smo predali naprej drugim ekipam, ki so ruševine odmaknile in preživele izvlekle. Vsak dan smo bili pozitivno presenečeni nad novicami, da so točno te ekipe izpod ruševin rešile številne ljudi,” je povedal.

Pod ruševinami so z ekipo iz Madžarske denimo našli leto in pol starega otroka in njegovo mamo. “Oba sta bila brez večjih poškodb odpeljana v bolnišnico,” je na Facebooku poročal član slovenske ekipe Marko Bručan.

Po besedah vršilca dolžnosti direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje Leona Behina so se za tak način dela odločili zato, da vodniki s psi lahko preiščejo čim večji del terena. “Prihajajo tudi redke, a seveda pozitivne novice o živih, veliko pa je seveda tudi najdenih mrtvih in to na vseh pušča tudi oseben pečat,” je dejal.

“Gre za veliko katastrofo, stanje na tem delu države je bilo kaotično, ampak vsi se trudijo, da bi naredili vse, kar je v njihovi moči, da bi rešili vse, ki so morda živi še vedno ujeti v ruševinah,” je tik pred prihodom v domovino še povedal Turk.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje