Levica bo novo vodstvo dobila v začetku septembra

Slovenija 12. Jul 202318:04 2 komentarja
Kongres Levice v Celju
BOBO

Levica bo očitno poletje preživela še z dosedanjim koordinatorjem Luko Mescem. Kot so sporočili iz najmanjše koalicijske stranke, bodo v naslednjih dneh začeli postopke evidentiranja kandidatov za koordinatorja stranke, namestnika koordinatorja in sedem članov izvršnega odbora, ki bodo trajali do konca avgusta. Novo vodstvo naj bi Levica tako dobila šele v prvem tednu septembra, ko bo sklicana ustanovna seja sveta stranke.

V zadnjih tednih se vrstijo ugibanja, kdo bo novi koordinator Levice. Spomnimo, da je teden dni po 6. kongresu volilna komisija Levice ugotovila, da na volitvah sveta stranke v predvidenem roku ni bila dosežena sklepčnost kongresa, zato je na podlagi statuta stranke podaljšala glasovanje še za sedem dni, po tem pa je kongres ne glede na udeležbo štel kot sklepčen.

Koordinator Levice Luka Mesec, ki je pred začetkom kongresa napovedal svojo tretjo in zadnjo kandidaturo za mesto koordinatorja stranke za naslednji dve leti, je po neuradnih informacijah prejel 313 glasov in se uvrstil šele na četrto mesto. Največ glasov je dobil nosilec levega krila Levice, poslanec Miha Kordiš, ki je po neuradnih informacijah prejel 357 glasov, sledita poslanka Nataša Sukič (348) in ministrica za kulturo ter namestnica koordinatorja Asta Vrečko (320).

Mesec, ki je na čelu Levice že od leta 2018, je v preteklih dneh v rezultatu volitev v svet Levice prepoznal “določeno nezaupnico”, zato je napovedal, da bo članicam in članom ponudil, da ne kandidira za koordinatorja stranke. Kot je znano, so mu zlasti predstavniki levega krila v zadnjih mesecih očitali, da je po vstopu v vlado stranko popeljal preveč proti sredini in da v koaliciji premalo odločno zastopa stališča Levice.

Iz stranke Levica pa so danes sporočili, da bodo prešli v zaključno fazo volilnih postopkov, ki so jih začeli na junijskem kongresu stranke, na katerem so bili izvoljeni strankarski svetniki in člani nadzornih organov. V naslednjih dneh bodo tako začeli postopke evidentiranja kandidatov za koordinatorja stranke, namestnika koordinatorja in sedem članov izvršnega odbora, ki bodo trajali do konca avgusta.

“V naslednjem koraku se bodo na ustanovni seji novoizvoljeni člani in članice sveta stranke v skladu z določili statuta stranke najprej seznanili s prijavljenimi kandidati in kandidatkami ter nato v nadaljevanju seje dopisno imenovali člane izvršnega odbora, novega koordinatorja ali koordinatorico stranke ter njegovega namestnika oziroma namestnico. Ustanovna seja, ki jo je sklicala namestnica koordinatorja Vrečko, bo v zadnjem tednu meseca avgusta, medtem ko bo novo vodstvo stranke imenovano v prvem tednu septembra,” so sporočili iz stranke.

Po kongresu so, kot so še poudarili v Levici, pristopili k notranjemu dialogu, ki bo podal odgovore o tem, s kakšnimi politikami bo stranka nastopala v političnem prostoru, kako bo krmarila med vladnim in strankarskim okoljem ter kdo bo tvoril novo vodstvo stranke.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje