Levica odgovorila na šah Janeza Janše: umaknila bo zahtevo za referendum

Slovenija 04. Feb 202216:12 > 16:16 0 komentarjev
Luka Mesec
Uroš Kokol/N1

Stranka Levica bo po besedah njenega koordinatorja Luke Mesca umaknila predlog za razpis posvetovalnega referenduma o noveli zakona o dohodnini. Pričakovati je, da bo novela zakona sprejeta še v tem mandatu, je danes dejal Mesec in dodal, da si bodo prizadevali zmagati na volitvah in nato zakon popraviti.

Poslanci Levice so razpis posvetovalnega referenduma o noveli zakona o dohodnini predlagali decembra lani, potem ko je državni zbor glasovanje o noveli zakona prestavil na eno prihodnjih sej. Vlada je januarja sklenila, da predlogu ne nasprotuje, kot možni datum izvedbe referenduma pa omenila 24. april, ko bodo v Sloveniji parlamentarne volitve. Sočasni izvedbi volitev in referenduma v Levici nasprotujejo.

Stranka NSi je danes začela zbirali podpise državljanov v podporo sprejetju novele zakona o dohodnini, kar je Mesec označil za predvolilno kampanjo in zavajanje. “Podpisi, ki jih zbira NSi, nimajo nobene teže,” je dejal v izjavi novinarjem.

Opozoril je, da novela zakona ne prinaša višjih plač, kot je NSi naslovila kampanjo zbiranja podpisov. Prinaša le drugačno prerazporeditev med bruto in neto plačo. To pomeni, da bo vsak res dobil nekaj deset evrov več v žep, vendar bomo imeli manj denarja za zdravstvo in druge storitve, ki nam jih nudi država, je dejal.

Kdaj bodo pobudo umaknili, še ni znano

Opozoril je, da bo z uveljavitvijo novele zakona nastala 800-milijonska luknja v državni blagajni, ki jo bo treba krpati bodisi z nižanjem plač, odpuščanji ali slabšimi oz. celo plačljivimi javnimi storitvami. “Vsi smo za višje plače, a mi jih ne bi višali na način, da bo državna blagajna za skoraj milijardo evrov na škodi,” je dejal.

Kdaj bodo pobudo za referendum umaknili, Mesec danes še ni znal povedati. Če torej referenduma na dan parlamentarnih volitev ne bo, bo novela zakona sprejeta še v tem mandatu, pričakuje. “Zdaj je treba zmagati na volitvah ter po njih popraviti vse škodljive zakone, ki jih je v tem mandatu sprejela koalicija, vključno s tem,” je dejal.

Vlada je predlog novele zakona o dohodnini pripravila lani spomladi in DZ jo je na decembrski seji pripravil za potrditev, vendar so v SDS tik pred glasovanjem predlagali prestavitev odločanja na eno od prihodnjih sej. Med predlogi so sicer postopno zvišanje splošne olajšave pri dohodnini ter razbremenitev dohodkov iz kapitala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!