Listo vložili tudi Golobovi nesojeni kandidati

Evropske Volitve 10. Maj 202419:40 0 komentarjev
Zeleni Slovenije, DVK
Foto: Zeleni Slovenije

Zeleni Slovenije so danes vložili listo kandidatov in kandidatk za volitve poslancev v Evropski parlament. Nosilec liste in aktualni evropski poslanec Klemen Grošelj, ki je bil sicer evidentirani kandidat Gibanja Svoboda, je ob vložitvi liste dejal, da upajo na vsaj enega poslanca in da je njihova lista "liberalna, socialna in zelena".

Kandidati so ob vložitvi liste poudarili, da se bodo zavzemali za “socialno Evropo, trajnostni razvoj ter učinkovit zeleni prehod”, za spoštovanje človekovih pravic, solidarnost in da pri tem “ne bodo izključevali nikogar”.

Na listi je več kandidatov, povezanih s stranko Svoboda. Poleg aktualnega evropskega poslanca Klemna Grošlja, ki je soglasje za kandidaturo na listi Svobode umaknil po tem, ko so mu organi stranke namenili predzadnje mesto na listi, bo kot zadnji na listi Zelenih Slovenije kandidiral direktor postojnske porodnišnice in ginekolog Aleksander Merlo. Slednji je dolgo časa veljal tudi kot morebitni nosilec liste Svobode, kar pa se na koncu ni zgodilo, saj so organi stranke ocenili, da ni primeren kandidat za prvo mesto.

Kot smo prvi poročali na N1, bo na kandidatni listi tudi nepovezana poslanka Mojca Šetinc Pašek, in sicer na predzadnjem mestu. Šetinc Pašek so iz Svobode izključili lani jeseni, kasneje pa je sama izstopila tudi iz strankine poslanske skupine.

Grošlju na listi sledijo podpredsednica stranke Zelenih Slovenije Nada Pavšer, ekološki kmetovalec Bogomil Knavs, raziskovalka Vesna Lavtižar, župan Občine Markovci Milan Gabrovec, sociologinja Valerija Korošec, umetnik in aktivist Renato Volker.

Klemen Grošelj
Foto: Žiga Živulović Jr./Bobo

Grošelj, ki je bil na evropskih volitvah leta 2019 v evropski parlament izvoljen kot kandidat Liste Marjana Šarca, deluje v skupini liberalcev Renew, kamor spada tudi Gibanje Svoboda. A po njegovih besedah ni nujno, da bo v primeru izvolitve v tej skupini tudi nadaljeval, saj se po njegovih besedah v tej skupini dogajajo spremembe, do katerih je “treba biti kritičen”. Ob tem je omenil stranko ANO nekdanjega češkega premierja Andreja Babiša, ki “glasuje podobno kot italijanska skrajno desna stranka Liga”.

Na kritiko vodilnega kandidata evropskih Zelenih Basa Eickhouta, da z “izjemo barve v njihovem imenu v stranki ne prepoznava zelene politike”, se je Grošelj odzval z navedbo, da lista Zelenih Slovenije presega obstoječe ideološke delitve.

Stranko Zeleni Slovenije sicer vodi nekdanji poslanec SDS Andrej Čuš. Po Grošljevih navedbah sta se o kandidaturi dogovorila “po naključju”, ko so izvedeli, da ima stranka odprt račun. Grošelj v razkoraku med Čuševo nekdanjo pripadnostjo desni stranki in sedanjo liberalno usmeritvijo stranke ne vidi “problema”. Ob tem je spomnil na nekatere kandidate leve sredine, ki so s “svojim glasovanjem omogočili vlado Janeza Janše“.

Doslej poleg liste Zelenih Slovenije vloženih še 10 kandidatnih list, med njimi so liste vseh parlamentarnih strank (Gibanje Svoboda, SDS, NSi, SD in Levica) ter strank SLS, Vesna, Resni.ca, Dobra država in DeSUS ter Nič od tega. Kandidature je mogoče vložiti še danes do polnoči.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!