Ljubljana pred reorganizacijo vrtcev in podražitvijo grobnin

Slovenija 18. Dec 202305:29 > 05:30 3 komentarji
Zoran Janković
Zoran Janković (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Ljubljanski mestni svetniki bodo danes odločali o združitvi vrtcev. Občina je prepričana, da bi z združitvijo 23 javnih vrtcev v en zavod optimizirali poslovanje in razbremenili ravnatelje. Vendar se stroka s tem ne strinja. Pred svetniki pa bo tudi predlog za podražitev grobnin na Žalah. Javno podjetje Žale namreč ocenjuje, da bi imeli ob sedanji ceni grobnin lahko prihodnje leto za 1,8 milijona evrov izgube.

Ljubljanski mestniki svetniki bodo odločali o združitvi vrtcev. V Ljubljani trenutno deluje 23 javnih vrtcev, ki pa jih želi občina s prihodnjim letom združitvi v en javni zavod. Novi javni vzgojno-izobraževalni zavod bi poimenovali Center predšolske vzgoje in izobraževanja Mol (Center PRVI Ljubljana). Posamezni vrtci pa bi tako postali enote zavoda, a bi ob tem ohranili svoje sedanje ime.

Na Mestni občini Ljubljana (Mol) so prepričani, da bi s tem optimizirali poslovanje vrtcev. “Namen je posodobitev in poenotenje dela ter modernizacija izvedbe administrativnih procesov za strateške, poslovne dejavnosti in dejavnosti skupnega strokovnega pomena,” so zapisali. Menijo, da bodo tako razbremenili tudi ravnatelje, ki bi se v prihodnje lahko bolj posvetili pedagoškemu strokovnemu delu ter komuniciranju s sodelavci, starši in otroki.

Vendar predlagani rešitvi nasprotuje stroka. “Nesprejemljivo je predati upravljanje vrtcev v vodenje eni sami osebi, to je direktorju zavoda in njegovemu kolegiju v ožji sestavi,” so prepričani. Predlagane rešitve po mnenju nekaterih organizacij vodijo v centralizacijo in zelo verjetno tudi komercializacijo javnih vrtcev v Ljubljani.

ljubljanski mestni svet
Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO

Podražitev grobnin na Žalah

Svetniki bodo odločali tudi o zvišanju grobnin na Žalah. Javno podjetje Žale je predlagalo, da bi s prihodnjim letom cene grobnin povišali za 15 odstotkov. Tako bi bil enojni grob prihodnje leto stal 5,7 evra na leto več, za žarni grob pa 3,5 evra letno več. Cena grobnin se je nazadnje zvišala leta 2019. Novo podražitev na Žalah predlagajo zaradi splošnega višanja cen v preteklih letih in lastnega negativnega poslovanja.

V letu 2022 je bila izguba pri vzdrževanju pokopališč 1,1 milijona evra, izguba v letu 2023 je ocenjena na 1,4 milijona evrov, v letu 2024 pa nekaj manj kot 1,8 milijona evrov, če se cena grobnine ne poveča. Ob upoštevanju predlaganega dviga cen pa ocenjujejo, da bo izguba pri vzdrževanju pokopališč 1,5 milijona evrov.

Prav tako si na Žalah želijo zvišanja cene za 24-urno dežurno službo, ki jo opravljajo. Gre za gospodarsko javno službo, ki obsega prevoz od kraja smrti pokojnika do zdravstvenega zavoda zaradi obdukcije pokojnika, odvzema organov ali drugih postopkov na pokojniku in nato do hladilnih prostorov na Žalah ter uporabo teh prostorov. Mestnemu svetu predlagajo povišanje cene s 191,91 evra na 211,88 evra brez DDV. To predstavlja 10-odstotno podražitev, uveljavili pa bi jo s 1. januarjem 2024. Trenutna cena 24-urne dežurne službe se je, tako kot cena grobnin, zadnjič spremenila marca 2019.

Žale
PROFIMEDIA

Svetniki bodo odločali tudi o sedem milijonski dokapitalizaciji občinskega javnega stanovanjskega sklada, s čimer bo sklad lahko izvajal projekte, ki so načrtovani v prihodnjem letu. Med projekti je nakup 80 stanovanj v soseski Zelena jama. Načrtujejo tudi projekt za sosesko Mestni kare Povšetova s 361 stanovanji. V Rakovi jelši pa je predvidena gradnja 99 stanovanj. V soseski Črnuški bajer pa načrtujejo med 10 in 12 oskrbovanih stanovanj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje