Ljubljanske ulice še vedno v ledu, meščani pa jezni: “Ljudje padajo kot hruške”

Slovenija 24. Jan 202414:49 24 komentarjev

Slab teden po obilnem sneženju je marsikatera ulica v Ljubljani prekrita s snegom in ledom. Stanje je slabše na pločnikih in kolesarskih stezah, ki so v primerjavi s cestami slabše očiščeni, vendar se po mestu kljub temu še vedno najdejo ulice, ki jih prekriva debel pokrov zamrznjenega snega. Izvajalci zimske službe vedno znova zatrjujejo, da imajo na terenu vsa razpoložljiva sredstva, meščani pa so s stanjem vedno bolj nezadovoljni. "Kaj bomo čakali, da sonce stali sneg in led? Ljudje padajo kot hruške," je predstavnikom občine sporočil Ljubljančan.

Od najobilnejšega sneženja te zime mineva pet mrzlih dni. Velik del od slabih 30 centimetrov snega, ki jih je narava natresla v Ljubljani, se je ohranil, marsikod po prestolnici pa še vedno prekriva tudi pločnike in ceste. Nizke temperature so sneg, ki so ga pešci in vozniki steptali, spremenile v ledeno drsalnico, na kateri zlahka pride do poškodb in prometnih nesreč.

To se je v minulih dneh poznalo tudi na ljubljanski urgenci, kjer so bili ob koncu tedna preplavljeni s pacienti, ki so zaradi zdrsov in padcev utrpeli poškodbe. V tednu pred sneženjem so imeli na UKC povprečno dve poškodbi na dan zaradi zdrsa, med zadnjim vikendom pa so jih obravnavali približno 250, je v ponedeljek povedal vodja urgentnega kirurškega bloka UKC Ljubljana travmatolog Uroš Tominc. Nekatere paciente, ki so potrebovali nenujen kirurški poseg, so začasno poslali domov, operirali pa jih bodo v naslednjih dneh.

Razmere na terenu smo danes s kamero preverili tudi na N1. Odpravili smo se v Šiško, kjer so bili pločniki v bližini Celovške ceste večinoma dobro očiščeni in posuti. Vendar je že manjši odmik od te glavne prometnice razkril drugačno zgodbo. Pločnik na bližnji Litostrojski cesti je bil sicer večinoma lepo očiščen, vendar so ga od časa do časa prekinili pasovi tanjše plasti zmrznjenega snega.

Pločnik ob Litostrojski cesti Pločnik ob Litostrojski cesti
Pločnik ob Litostrojski cesti (Foto: N1)
Neočiščen pločnik Neočiščen pločnik
Foto: N1
Pločnik ob Gorazdovi ulici Pločnik ob Gorazdovi ulici
Pločnik ob Gorazdovi ulici (Foto: N1)
Neočiščena cesta na Gorazdovi ulici Neočiščena cesta na Gorazdovi ulici
Gorazdova ulica (Foto: N1)
Neočiščena cesta na Gorazdovi ulici Neočiščena cesta na Gorazdovi ulici
Gorazdova ulica (Foto: N1)
Neočiščena cesta na Gorazdovi ulici Neočiščena cesta na Gorazdovi ulici
Gorazdova ulica (Foto: N1)
Neočiščena cesta na Ljubeljski ulici Neočiščena cesta na Ljubeljski ulici
Ljubeljska ulica (Foto: N1)
Neočiščena cesta na Ljubeljski ulici Neočiščena cesta na Ljubeljski ulici
Ljubeljska ulica (Foto: N1)
Kup spluženega snega na pločniku v Dravljah Kup spluženega snega na pločniku v Dravljah
Kup spluženega snega na pločniku v Dravljah (Foto: N1)
Kup spluženega snega na pločniku v Dravljah Kup spluženega snega na pločniku v Dravljah
Kup spluženega snega na pločniku v Dravljah (Foto: N1)
Pločnik ob Litostrojski cesti Pločnik ob Litostrojski cesti
Pločnik ob Litostrojski cesti (Foto: N1)

Bližnji manjši ulici sta bili skorajda neočiščeni. Pločnik na Gorazdovi ulici je bil prekrit z debelejšo plastjo steptanega snega, ki k sreči ni bil močno zamrznjen. Nekaj snega je pristalo tudi na cesti. Medtem pa je bilo vozišče na Ljubeljski ulici, ki gre tudi mimo ene od osnovnih šol, prekrito z debelim razbrazdanim sneženo-ledenim pokrovom. Probleme za pešce in kolesarje marsikje po prestolnici predstavljajo tudi veliki kupi snega, ki so jih cestni delavci med pluženjem narinili kar na pločnik.

Da so pločniki in kolesarske steze neočiščeni tudi drugod po Ljubljani, pričajo jezne objave na družbenih omrežjih ter kopica zapisov na spletni strani mestne občine, kjer lahko meščani anonimno oddajo svojo pobudo. Tako je Bežigrajčan ogorčeno opozoril na pločnike, polne snega, in starejše meščane, ki po nakupih odhajajo po zmrznjenih površinah. “Kaj bomo čakali, da sonce stali sneg in led? Kar se čez dan stali, čez noč ponovno zmrzne. Ljudje padajo kot hruške,” je zapisal. Občan z Viča pa je občini poslal kar sarkastično pohvalo zimski službi.

“Četrti dan po sneženju bi se lahko posvetili odstranjevanju točk, ki so še posebej nevarne za pešce in kolesarje”

Na slabo očiščene kolesarske steze je na Facebooku opozoril tudi kolesarski župan Ljubljane in radijec Matej Praprotnik. Kot je zapisal, pločniki in kolesarske steze niso očiščeni z enako natančnostjo kot ceste. “Menim, da bi se četrti dan po sneženju lahko posvetili odstranjevanju točk, ki so še posebej nevarne za pešce in kolesarje,” je sklenil svoj poziv mestnim oblastem.

Občina je v odgovorih na nekatere pobude občanov zapisala, da so tja napotili izvajalce zimske službe, v nekaterih primerih pa so občanom odgovorili, da izpostavljena lokacija ne sodi v načrt zimske službe. Slednjo na območju Mola izvaja podjetje KPL, kjer že vse od petkovega sneženja zatrjujejo, da delajo s polno paro. Tako so tudi danes za N1 zatrdili, da imajo na terenu vse razpoložljive ljudi in sredstva. KPL sicer ni pristojen za čiščenje zasebnih površin in parkirišč.

Kot so pojasnili, na ceste in pločnike ne morejo več poslati strojev za pluženje, saj je sneg zmrznil. Ob tem so navedli, da so vse ceste očiščene, na kolesarskih stezah in pločnikih pa je še nekaj snega. Ta območja posipajo z mešanico peska in soli. Kaj pa primer Ljubeljske ulice, kjer je neočiščen sneg ustvaril debelo ledeno plast? “V ulice, kjer so ob straneh parkirani avtomobili, ne moremo poslati tovornjaka s plugom, saj ta zaradi svoje širine ne more priti skozi zaparkirano ulico,” so odgovorili na KPL.

Prav tako so pojasnili, zakaj s pločnikov ne odvažajo kupov spluženega snega. Odvoz snega mora na določenem območju odrediti občina, česar pa ta ni storila. Na KPL so ob tem priznali, da zaradi zimskih razmer dobivajo veliko število klicev in pripomb.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje