Lobiranje: “Inštitut 8. marec, Čeferin in Pečečnik bi se morali registrirati”

Slovenija 15. Maj 202319:17 0 komentarjev
Aleksander Čeferin
Žiga Živulović jr./Bobo

Združenje za zakonito lobiranje si želi ustanovitve lobistične zbornice. Ta bi skrbela za izobraževanje in licenciranje ter sankcioniranje. Predsednik združenja Mihael Cigler je opozoril na veliko neprimernega lobiranja. Meni, da bi morali biti inštituti, kot sta Inštitut 8. marec in Inštitut 1. oktober, registrirani kot lobistične organizacije. K vpisu v register lobistov pa je pozval tudi predsednika Uefe Aleksandra Čeferina in predsednika Slovenian Business Cluba Joca Pečečnika.

Združenje za zakonito lobiranje se zavzema za ustanovitev lobistične zbornice, ki bi skrbela za izobraževanje in licenciranje, na drugi strani pa tudi za sankcioniranje “gnilih jabolk”, je ob robu dvodnevnega mednarodnega dogodka PACE za STA dejal predsednik združenja Mihael Cigler. Trenutno je v Sloveniji registriranih le 83 lobistov.

Združenje za zakonito lobiranje se trudi, da bi bilo registriranih čim več lobistov, je izpostavil Cigler.

Register namreč ne velja samo za državni zbor, ampak tudi za vsa ministrstva, lokalne skupnosti, veliko je tudi interesnih združenj, ki lobirajo, je poudaril. Po njegovi oceni bi moralo biti vpisanih med 1.000 in 3.000 ljudi.

Lobiranje ima v javnosti negativen prizvok, ker je nezakonitega ali vsaj neprimernega lobiranja po Ciglerjevi oceni med 70 in 80 odstotki. “To so nevladne organizacije, podjetja, ki izigravajo sistem in ga obidejo,” je dejal. Lobiranje je aktivnost, ki obstaja v vseh zahodnih demokracijah, a jo je treba opravljati transparentno.

Čeferina in Pečečnika Cigler pozval, naj se vpišeta v register lobistov

Inštituti, kot sta Inštitut 8. marec in Inštitut 1. oktober, bi po njegovem mnenju morala biti registrirana kot lobistične organizacije. Razen če se borijo za izboljšanje stanja človekovih pravic, kar ni lobiranje, temveč humanitarno delo, je poudaril. Zelo veliko je neprimernega lobiranja na lokalni ravni, je izpostavil.

“Mi imamo izjemno veliko kakovostnih Slovencev, ki so v tujini uspeli in tudi zelo dobro delajo, se zelo trudijo tudi za interes javnega, v dobro države,” je dejal. Med njimi je izpostavil predsednika Uefe Aleksandra Čeferina in predsednika Kluba slovenskih podjetnikov Joca Pečečnika. Dobro omrežene in vplivne osebe, kot sta Čeferin in Pečečnik, je pozval, naj se zavoljo večje transparentnosti vpišejo v register lobistov. “Bodimo dobri zgledi, ker to je register transparentnosti,” je dejal.

Za primerjavo je izpostavil Nemčijo, kjer so iz registra izvzeti le cerkvene organizacije in sindikati, vsi ostali se morajo vpisati v register. S tem se namreč regulira sama aktivnost lobiranja.

Vsi lobisti, še najbolj pa tisti na drugi strani, torej predsednik vlade, ministri, poslanci, župani, državni svetniki, se morajo po njegovem mnenju zavedati, da je vse, kar terja javni interes, v bistvu lobiranje. Ob tem bi morala po njegovem mnenju poročilo o lobističnem stiku oba zapisati takoj in ne “šele čez eno leto”.

Zbornica lobistov bi sankcionirala “gnila jabolka”

Koalicija je napovedala borbo proti korupciji in ničelno stopnjo tolerance. “Združenje zakonitih lobistov je prvo, ki se bori za ničelno stopnjo korupcije,” je dejal. Želijo si, da zakon o integriteti in preprečevanju korupcije doživi novelo, z njo pa zbornico lobistov, ki bo skrbela za samoregulacijo. “Tudi lobistično delo je visoko ugledno, etično, moralno,” je dejal. Ob tem bi zbornica sankcionirala “gnila jabolka”.

Še vedno tudi apelirajo, da bi imeli lobisti svoj prostor v državnem zboru, tako kot v Evropskem parlamentu in drugih državah po svetu. “Ker spadamo v hišo demokracije,” je dejal. Želijo si tudi, da bi bili financirani s strani države, da bi imeli svoj proračun, v okviru katerega bi izvajali tudi izobraževanja in licenciranja.

V torek se bodo posvetili ureditvi lobiranja v ZDA. Pa tudi temam, kot so aktualne geopolitične razmere. Veliko podjetij iz Rusije namreč ustanavlja podjetja po svetu, ki so morda prikriti agenti, ki želijo vplivati na sprejemanje zakonodaje ali pa pod krinko lobistov pridobivati informacije. Lobirajo tudi marketinške organizacije, je še izpostavil Cigler.

Namen dvodnevnega mednarodnega dogodka PACE, ki ga organizirata Združenje za zakonito lobiranje Slovenije in Evropska skupnost za javne zadeve (PACE), je priprava nekakšnega poročila o tem, kako so države članice po desetih letih implementirale priporočila OECD v praksi, kaj so spremembe in kaj je treba še bolj upoštevati, je dejal Cigler. Prihodnji teden jih bodo obravnavali na konferenci OECD Integrity Week v Parizu.

Dogodek je z uvodnim nagovorom odprla predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič. “Pomembno je javno govoriti o lobiranju in jasno sporočati, kaj je razlika med zakonitim in nezakonitim lobiranjem. Samo tako lahko pričakujemo, da bo družba kot celota razumela pomen panoge, tudi kot dodano vrednost za lastne interese,” je med drugim dejala. Zakonito lobiranje je po njenih navedbah zaželeno, saj odločevalci na tak način dobivajo prepotrebne informacije iz družbe, kako si predstavlja urejenost določenega področja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!