Logar: Če bi predlogi platforme postali nesprejemljivi za SDS, bi verjetno odšel

Slovenija 10. Jun 202315:52 15 komentarjev
Anže Logar
Aljaž Uršej/N1

Poslanec in predsednik sveta SDS Anže Logar je nekoliko bolj podrobno razložil svoje načrte s platformo, ki jo je nedavno ustanovil s somišljeniki. V intervjuju za Večer se je tako med drugim odzval na kritike premierja Roberta Goloba, da platforma ni neodvisna, in na pozive Mateja Tonina, da naj čim prej ustanovi stranko. Pojasnil pa je tudi, v katerem primeru bi zapustil SDS, v kateri je že več kot 20 let.

Poslanec SDS in poraženi predsedniški kandidat Anže Logar je po ustanovitvi Platforme Sodelovanja v intervjuju za Večer podrobneje pojasnil načrte – tako za društvo kot zase.

Kot je Logar že večkrat ponovil, smo v državi na kritični točki, ko se vsakega posameznika in vsako idejo “zelo enostavno reducira na številko ena ali na številko nič, ali je črno ali je belo”. Kot pravi, trenutno ne vidi druge poti, kot da s pomočjo novoustanovljenega društva poskuša vrniti barve v javno razpravo, saj da smo z binarnostjo mnenj “izgubili celotno mavrico različnih mnenj, ki bogatijo našo družbo”.

Zaupanje, da bo vlada izvedla nujno potrebne reforme za spopadanje s prihodnjimi izzivi, je po njegovi oceni skopnelo. “To je zelo slabo za vlado in državo, ker se v trenutku, ko izgubljamo elan za potrebne reforme, izgublja tudi reformni potencial Slovenije,” je ob tem dodal.

“Preprosto ni v moji naravi, da bi sedel pri miru. In nič naredil. Izkušnje iz prvega leta te vlade me utrjujejo v prepričanju, da v državnem zboru še tako dobrega predloga, če bo prišel iz opozicijskih vrst, koalicija ne bo potrdila,” pa je poslanec SDS dejal ob omembi sedenja na dveh stolčkih oziroma v čakalnici. Komentiral je namreč oceno, da trenutno čaka na morebitno zamenjavo vodstva SDS oziroma na primeren trenutek, da lansira novo stranko.

Na vprašanje novinarja Večera, ali se bo društvo odzivalo tudi na notranjepolitično dogajanje, je Logar zatrdil, da se do vsakodnevnih političnih tem ne nameravajo opredeljevati, saj si ne želijo postati “zimzeleni arbiter, ki bo podajal ocene, kaj je dobro in kaj slabo”. A vseeno nameravajo povedati svoje mnenje, tako Logar, če bo predlog vlade “v izrecnem nasprotju s tem, kar je dobro za prihodnost Slovenije”.

O (ne)odvisnosti Platforme sodelovanja je dejal, da nikoli nihče od ustanovnih članov ni trdil, da gre za neodvisno organizacijo, temveč so posamezniki, ki v “zgodbo prinašajo vsak svoj pogled”. Kritični odziv premierja Roberta Goloba na društvo pa Logar razume – “ker je pač politik in ker ocenjuje, da bo društvo nastavilo marsikatero ogledalo tej vladi, podoba pa verjetno ne bo takšna, kot jo vidi predsednik vlade”.

Anže Logar, Alja Brglez
Žiga Živulović jr./BOBO

Je soustanoviteljica društva Alja Brglez, dolgoletna vodja kabineta nekdanjega predsednika republike, vez med Logarjem in Borutom Pahorjem? Logar odgovarja, da jo je povabil, ker je vrhunski organizator, ker ima širok pogled na svet in ker društvo generacijsko dopolnjuje.

Nemira, ki ga je ustanovitev društva sprožila tako na desnem kot na levem političnem polu, Logar ne vidi kot slabega, prej nasprotno. Zlasti v NSi so ga večkrat pozvali, da naj čim prej ustanovi svojo stranko, saj da bo le tako Slovenija imela desnosredinsko vlado.

Logar jim odgovarja: “Konec koncev želimo s svojim delovanjem vplivati na tok razvoja v Sloveniji. To je mogoče zgolj v primeru, da so ljudje pripravljeni sodelovati z vsebino in da se predloge jemlje resno. Če v NSi ocenjujejo, da smo lahko sogovornik samo kot stranka, potem na neki način prisegajo na logiko, ki sem jo omenil prej: da si ali-ali. Osebno ne vidim razloga, zakaj bi na poziv predalčkal sebe ali društvo,” je še dejal v Večerovem sobotnem intervjuju.

Se bodo ideje društva vedno skladale z vrednotami SDS?

Logar bo ideje in pobude platforme poskušal prinesti tudi v parlament, kjer sedi kot poslanec SDS. Je tudi predsednik sveta stranke, najvišjega organa SDS med dvema kongresoma, ki po statutu v tem obdobju oblikuje politične usmeritve SDS. Pa se bodo ideje društva vedno skladale z vrednotami stranke, katere član je?

“Morda ne,” odgovarja Logar, v tem primeru pa namerava zagovarjati načrte, ki jih bo uskladil v okviru Platforme Sodelovanja.

Znova je poudaril, da je društvo za zdaj le akter, ki poskuša prispevati z vsebinskimi poudarki, a da so vse opcije odprte. V Platformo verjame, pravi. Celo tako zelo, da ne izključuje, da bi na neki točki zapustil stranko SDS.

“Verjamem v način udejstvovanja, kot smo si ga zastavili. Ker vidim politiko kot servis državljanov. Kot iskalca ključnih rešitev za našo prihodnost, ne pa kot zadovoljevanje nekih drugih političnih ciljev. Namen politike je, da išče rešitve, ki so dobre za ljudi. Če bi predlogi Platforme postali nesprejemljivi za stranko, katere član sem, bi to potem seveda verjetno pomenilo, da bom v neki fazi odšel,” je še povedal za Večer.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje