Logar: Status quo v Sloveniji temelji na konfliktu

Slovenija 31. Maj 202309:33 15 komentarjev
Ustanovno srečanje društva Platforme Sodelovanja
Žiga Živulović jr./BOBO

Anže Logar je tudi uradno ustanovil Platformo Sodelovanja. Na unovčitev svojega političnega kapitala je nakazal že na večer drugega kroga predsedniških volitev, pet mesecev pozneje pa je tukaj društvo, v katerem po napovedih Logarja "ne bo tabu tem, dobrodošel pa je vsak, ki verjame v kulturo dialoga".

“Smo na pragu nečesa velikega,” je po drugem krogu predsedniških volitev, ki jih je dobila Nataša Pirc Musar, Anže Logar nakazal, da bo skušal unovčiti politični kapital, ki ga je nabral v kampanji. Spomnimo, svoj glas mu je namenilo 414.029 volilcev.

Ugibanja, ali bo izstopil iz SDS in ustanovil svojo politično stranko, je po predsedniških volitvah večkrat zavrnil, nato pa je v ekskluzivnem intervjuju za N1 konec decembra najavil, da bo ustanovil civilnodružbeno platformo.

Danes je društvo Platforma Sodelovanja tudi uradno zaživelo. Logar je k sodelovanju povabil nekdanjo vodjo kabineta predsednika Boruta Pahorja Aljo Brglez, prav tako so se povabilu odzvali Logarjeva vodja volilnega štaba Romana Jordan, poslanka SDS Eva Irgl, profesor za evropsko pravo na Novi univerzi Matej Avbelj in nekdanji minister za digitalni razvoj Mark Boris Andrijanič, ki je sicer ministrski položaj zasedal v okviru kvote NSi.

Društvu so se kasneje pridružili še ekonomist Igor Masten, nekdanji minister, sicer vidni član SD, Jernej Pikalo, direktor založbe Beletrina Mitja Čander, družinski zdravnik Rok Ravnikar in gospodarstvenik Igor Hustič.

Matej Avbelj je dejal, da se je za sodelovanje v društvu odločil kot predstavnik slovenskega akademskega sveta, intelektualec in ne nazadnje kot predstavnik mlajše generacije. “Vem, da za marsikoga ustanovitev društva ne bo dovolj, za marsikoga pa bo že društvo preveč. Mislim pa, da smo v Sloveniji dosegli točko, ko moramo reči, da ne gre tako naprej, da nismo na poti, ki vodi v razvoj. /…/ Sam bom z veseljem sodeloval na novi poti, upam, da nas bo veliko.”

Medtem je Masten dejal, da je v društvu primarno kot ekonomist. “Tisto, kar opažam, je, da razvojne politike, ki imajo tudi širše družbene učinke, v zadnjem času diskutirajo precej sramežljivo, da ni ustrezne in proste izmenjave mnenj ter da se enostavno ne daje dovolj prostora mladim. Mislim, da je naša odgovornost, da odpremo pot mlajšim, jim damo možnost besede in sodelovanja. Dogajajo se velike spremembe, ki so povezane z okoljskimi in tehnološkimi izzivi, odgovornost na tej generaciji pa je, da se aktivira,” je ob tem dodal.

Člani so po uvodnih nagovorih z dvigom rok potrdili sklep o ustanovitvi društva Sodelujmo za prihodnost oziroma na kratko Platforma Sodelovanja. Predsednik društva je postal Logar, podpredsednica pa Romana Jordan.

Ustanovno srečanje društva Platforme Sodelovanja Anžeta Logarja
Žiga Živulović jr. /BOBO

V upravnem odboru so vsi ustanovni člani društva – Mark Boris Andrijanič, Rok Ravnikar, Matej Avbelj, Mitja Čander, Alja Brglez, Eva Irgl, Jernej Pikalo, Igor Hustič, Igor Masten in Mirko Požar. Za nadzornika so izvolili Božidarja Godnjavca.

Alja Brglez, nekdanja vodja kabineta predsednika Boruta Pahorja, je dejala, da se je platformi pridružila, ker se je že pri delu za Janeza Drnovška naučila, da “lahko veliko več naredimo, če ne delamo drug proti drugemu”. Na vprašanje, ali bi vstopila v stranko, je dejala, da bo o tem razmislila, ko oziroma če bo prišel čas za to. “Doslej še nisem bila v nobeni stranki in za to sem vedno našla kakšne razloge,” je dejala.

Poslanka SDS Eva Irgl, ki je Logarja odkrito podpirala že med predsedniško kampanjo, je dejala, da gre za ustanovitev društva in da se to v ničemer ne izključuje z njeno politično potjo. “Gre za civilno pobudo,” je ob tem poudarila.

Logar: Tabu tem v društvu ne bo

V govoru ob ustanovitvi društva je Logar dejal, da Slovenija, ki je sicer “krasna dežela”, svojega potenciala ne zna prav dobro izkoristiti. “Vedno se najde administrativna ovira, ki zajezi tok kreativnosti. Vse prevečkrat eksplodira ideologija, ki zameji izjemnost posameznika, izjemnost ideje. Zdi se, kot da se ohranja status quo, ki ustreza manjšini na račun večine. Zakaj enkrat ne bi sprostili misli in se podali na pot k več?” je nadaljeval in naštel različne profile, ki so se zbrali v društvu.

Poudaril je, da imajo ustanovni člani različne poglede in različna znanja, a skupno željo po “sproščeni, odprti in uspešni Sloveniji, kjer so dovoljene slovenske sanje, kjer lahko uspeš, kjer se lahko sam odločiš, kjer si za več dela več plačan, kjer za vse veljajo enaka merila”.

Ustanovno srečanje društva Platforme Sodelovanja Anžeta Logarja
Žiga Živulović jr. /BOBO

Dodal je, da ima status quo, ki se je vzpostavil v Sloveniji, nevarno dimenzijo – temelji na konfliktu. “Konflikt pelje samo v še večji konflikt. Ker je tako najlažje in ker tako ni treba iskati novih poti. V sistemu, kjer lahko v križišču zavijemo samo v dve smeri, ki sta skrajno narazen, pot ne bo peljala naprej.”

V okviru društva bodo potekale okrogle mize in pogovori z gosti “najrazličnejših pogledov, znanj in svetovnih nazorov”, je napovedal Logar. “Govorili bomo o spodbudnem gospodarskem okolju, sodobnih tehnologijah in umetni inteligenci, govorili bomo o zdravstvu brez dlake na jeziku, o mladih in ukrepih za njihovo duševno zdravje. Govorili bomo o sodstvu, medijih, okolju … tabu tem ne bo,” je dejal in napovedal oblikovanje ključnih ukrepov za prihodnost države.

Kot je dejal Logar, upa na dolgoživost platforme društva, je pa končni cilj, da konkretne predloge ponudijo strankam. “Če jih ne bodo upoštevali oziroma jih ne bodo vključili v oblikovanje politik, puščam tudi odprto možnost o ustanovitvi stranke,” je dejal. Na poziv NSi, naj ustanovi stranko, pa se je odzval z besedami, da platforme ne ustanavlja, ker bi ga k temu kdo pozival, temveč ker želi s somišljeniki nekaj narediti.

Ob prvi obletnici Golobove vlade je poslanec SDS ocenil, da Slovenija ne gre po pravi poti. “Vlada je zaupanje, ki ga je imela na začetku, v rekordno kratkem času izgubila, zato je težje sprejemati potrebne reforme. A potencialna napaka prepoznega ukrepanja se bo v naših denarnicah poznala bistveno močneje kot v kakšnem drugem obdobju glede na hitre spremembe v svetu,” je dodal.

Podpora dialogu

Zdravnik in nekdanji vodja podmladka stranke SLS Rok Ravnikar je dejal, da se je iz politike sicer umaknil, vendar je aktivno spremljal “degradacijo slovenske demokracije in državljanske zavesti”. Zaradi tega se je odločil, da se pridruži Logarjevemu društvu, saj meni, da je ideja širine in zavračanje izključevalnosti tista ideja, ki vodi v pravo smer.

Predsednik stranke SLS Marko Balažic meni, da je ustanovljena Platforma generacijska priložnost, da se premakne neka določena mentaliteta izključevalnosti v smer skupnega delovanja v prihodnosti. “Večkrat sem že dejal, da je slovenske pomladi konec, čas je za poletje. To pa pomeni, da moramo takratne pridobitve, kar smo že naredili, nadgraditi in iti naprej,” je dejal Balažic in dodal, da bo stranka SLS kredibilen partner Logarjevemu društvu.

“Prišel sem podpret to pobudo, da smo v dialogu in da se pogovarjamo. Prav tako podpiram pobudo, da je treba na slovenski desnici nekaj narediti, saj trenutno stanje ne more več trajati dolgo,” je dejal član izvršilnega odbora NSi Janez Pogorelec.

Na vprašanje, ali je današnja ustanovna seja društva nastavek nekega sredinskega projekta, je Pogorelec odgovoril, da misli, da je tako. “Upam tudi, da so to nastavki, da bo na neki točki gospod Logar prevzel vodenje SDS. Če se bo to zgodilo, sem skoraj prepričan, da bo desnica zmagala na naslednjih državnozborskih volitvah,” je še dodal Pogorelec.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje