Lokalni predstavniki SD o “krvavenju stranke”, pobude tudi za odstop Fajon

Slovenija 06. Feb 202423:03 14 komentarjev
Tanja Fajon
Predsednica stranke SD Tanja Fajon (Foto: PROFIMEDIA)

O krizi, v kateri so se znašli Socialni demokrati in je po mnenju mnogih v stranki najhujša doslej, so na večernem sestanku spregovorili predstavniki lokalnih odborov SD. V razpravi, ki je bila po besedah naših virov umirjena, ni bila osamljena ocena, da bi morala po odstopu glavnega tajnika Klemna Žiberta takšno potezo potegniti tudi predsednica stranke Tanja Fajon. Razpravo, ali naj SD še vztraja v koaliciji, pa naj bi nadaljevali na ponedeljkovi konferenci stranke.

Vodje lokalnih odborov SD so na sestanku, ki je trajal dobre tri ure, razpravljali o krizi, v kateri se je znašla stranka, in iskali možne poti iz nje. Predsednice SD Tanje Fajon na sestanku ni bilo, prav tako tudi ne ostalih ministrov iz vrst Socialnih demokratov, so se ga pa udeležili nekateri poslanci in Klemen Žibert, ki je dopoldne odstopil z mesta glavnega tajnika stranke.

Sklepov po informacijah N1 niso sprejemali, so pa zbrani izražali globoko razočaranje nad situacijo, v kateri se je znašla stranka – ni manjkala ocena, da je ta v najgloblji krizi doslej, da “krvavi na vseh koncih” in da ima zadnjo priložnost, da se iz krize izkoplje. “Jasno je bilo zaznati, da navzočim ni vseeno za stranko in da jo je treba vrniti na pot socialne demokracije,” je poudaril eden naših sogovornikov.

Na začetku sestanka se je Klemen Žibert odzval na obtožbe pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan o njegovem nedopustnem vmešavanju v nakup sodne stavbe na Litijski cesti v Ljubljani, veliko premoženje njegove družine pa je pojasnil kot dediščino. Po besedah naših virov je bil pri pojasnjevanju “kar prepričljiv”, so bili pa navzoči enotni, da je bil njegov odstop z mesta glavnega tajnika za razbremenitev stranke in za omilitev vtisa o njeni “plenilskosti” nujen.

Tanja Fajon in Klemen Žibert
Tanja Fajon in Klemen Žibert (Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO)

Na sestanku je, tako naši sogovorniki, kar nekaj navzočih ocenilo, da bi moralo odstopiti celotno vodstvo stranke, še zlasti pa njena predsednica Tanja Fajon. Očitali so ji, da je v sedanji krizi zelo slabo komunicirala, da je bilo jasno zaznati njeno nervozo, da je dajala vtis, da je stranka povsem izgubljena, da ni kos položaju, v katerem se je znašla SD.

Navzoči so bili po besedah naših virov sicer enotni, da mora Dominika Švarc Pipan zaradi objektivne odgovornosti zapustiti ministrski položaj, so pa nekateri ocenjevali, da se je vodstvo stranke z zahtevo, da mora pravosodna ministrica nemudoma oditi, prenaglilo in da bi bilo bolje, če bi njeno odstavljanje prepustili premierju Robertu Golobu.

Lokalni predstavniki pričakujejo, da bo SD v najkrajšem možnem času postavila vršilca dolžnosti glavnega tajnika, v primeru odstopa Tanje Fajon pa tudi vršilca dolžnosti predsednika stranke. Večje naklonjenosti temu, da bi za marca sklican statutarni kongres razširili v volilnega, naj ne bi bilo zaznati, menda tudi zato ne, ker bi v takšnem primeru novo vodstvo postavljali tik pred junijskimi evropskimi volitvami.

Na torkovem sestanku predstavnikov lokalnih odborov je bilo po besedah naših virov tudi precej razprave o tem, ali je še smiselno, da SD vztraja v koaliciji, saj da je odnos Gibanja Svoboda in premierja Roberta Goloba do Socialnih demokratov neprimeren in da SD uničujeta. Razpravo o tem naj bi sicer nadaljevali na konferenci Socialnih demokratov, ki bo v ponedeljek.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje