Klemen Žibert odstopil z mesta glavnega tajnika SD

Slovenija 06. Feb 202412:30 > 16:23 20 komentarjev
Klemen Žibert
Foto: Socialni demokrati

Glavni tajnik SD Klemen Žibert je nepreklicno odstopil z mesta glavnega tajnika Socialnih demokratov. To funkcijo je sicer zasedal od oktobra 2022. V stranki pa se pojavljajo pozivi k odstopu celotnega vodstva SD s Tanjo Fajon na čelu. Po informacijah N1 sicer pravkar poteka dopisna seja predsedstva za sklic konference SD.

Klemen Žibert je sporočil, da nepreklicno odstopa z mesta glavnega tajnika stranke SD. Kot je zapisal, se je za ta korak odločil po izjemno težkih dneh za stranko, s svojim odstopom pa želi SD razbremeniti očitkov, ki padajo nanj in tudi na njegovo družino. Dodal je, da ti očitki posledično črnijo ugled stranke, ki ji pripada že skoraj dve desetletji in katere vrednote ocenjuje za dragocene.

Kot je znano, je pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan Žiberta obtožila nedopustnega vmešavanja v nakup sodne stavbe na Litijski cesti v Ljubljani in ob tem namignila na korupcijo. V zadnjih dneh pa so v javnost prihajale tudi vedno nove informacije o velikem premoženju Klemna Žiberta in njegovih staršev.

Žibert je danes v pismu članom SD, predsednici stranke Tanji Fajon in medijem zapisal, da ti očitki postajajo gorivo za javni linč stranke SD ter vseh njenih članic in članov, kar je po njegovih navedbah nedopustno.

“Če kaj, sem po vsem dogajanju danes prepričan, da bo resnica glede nakupa stavbe na Litijski cesti in glede vseh obtožb, uperjenih name in v mojo družino, prišla na dan. Ta bo brez zavajanj in očitnega cilja slabiti stranko Socialni demokrati odpihnila meglo manipulacij ter zakoličila odgovornost vseh, ki danes hite razlagati, kako so krivi drugi, da bi s tem prikrili svojo odgovornost,” je zapisal Žibert in dodal, da si bo za razčiščevanje prizadeval tudi sam.

Na Žibertov odstop z mesta glavnega tajnika SD se je odzvala tudi predsednica stranke Tanja Fajon, ki je dejala, da njegovo odločitev sprejema in spoštuje.

Klemen Žibert
Foto: Borut Živulović/BOBO

Žibert je sicer za danes zvečer sklical koordinacijo predsednikov in tajnikov občinskih in območnih odborov SD. Še pred nekaj urami je zatrjeval, da bo na sestanku pojasnil vse, kar ve. Kot so nam povedali v SD, se bo sestanek kljub Žibertovemu odstopu odvil, očitno pa je ta ocenil, da podpore na terenu ne uživa več. O tem, da bi se Žibert vsaj začasno umaknil, je, kot smo poročali na N1, na nedeljskem kolegiju predsednice SD Tanje Fajon razmišljal tudi minister za gospodarstvo Matjaž Han.

V lokalnih odborih SD je sicer v zadnjih dneh zakrožil pamflet, v katerem so člani stranke zahtevali Žibertov odstop. Vendar pa je bil Žibert naveden le kot glavni krivec za sedanjo krizo SD. V dokumentu je namreč izpostavljena zahteva za nepreklicni odstop vodstva stranke in čimprejšnji sklic izrednega kongresa, na katerem bi izvolili novo vodstvo.

Pomemben del krivde za izgubo socialdemokratske identitete in za veliko krizo stranke naši sogovorniki iz SD pripisujejo tudi predsednici SD Tanji Fajon. Poudarjajo, da ta stranke v resnici ni nikoli vodila, še zlasti pa ne po tem, ko je zasedla mesto zunanje ministrice in je bila večinoma na službenih poteh v tujini. Po besedah nekaterih budnih opazovalcev dogajanja v SD je Fajon zgolj iz letala gledala na dogajanje v stranki, s tem pa omogočila, da so posamezniki v njej močno razširili svoja (pridobitniška) krila.

Kot smo poročali na N1, je slabo vodenje Tanje Fajon na nedeljskem sestanku kolegija predsednice SD izpostavil evropski poslanec Matjaž Nemec. Fajon naj bi med drugim očital, da v času največje krize stranke odhaja na dopust, iz njegovih besed pa so mnogi razbrali, da ima ambicije, da bi prevzel vodenje stranke. A večje podpore po besedah naših virov Nemec v SD ne uživa.

V omenjenem pamfletu, ki kroži po terenu, sicer lahko preberemo, da je SD iz ponosne naslednice stranke, ki se je zoperstavila nacizmu, fašizmu in stalinizmu, ter iz politične stranke, ki je v številnih vladajočih koalicijah in opoziciji zagovarjala in branila državo blaginje, vladavino prava in demokracije, sedaj skrenila proti desni in postala “stranka kapitala, korupcije in kriminala”. Trenutno vodstvo je izdalo socialdemokratske vrednote, je zapisano v dokumentu. Izpostavljeno je še, da je tudi izbor ministrskih mest v trenutni vladi potrdil, da je šlo za osebne ambicije posameznikov in ne za delo v dobro državljank in državljanov.

Po informacijah N1 pravkar poteka dopisna seja predsedstva SD o sklicu konference stranke. Na njej naj bi govorili o aktualnem političnem dogajanju. Pričakovati je mogoče tudi pobude za zamenjavo vodstva SD in razmišljanja o smotrnosti vztrajanja v koaliciji.

Na Žibertov odstop se je odzvala tudi ministrica za pravosodje Švarc Pipan. Njegovo potezo je v luči doslej znanih okoliščin označila za pravo odločitev. “Upam, da je to prvi, ne pa edini, korak stranke SD v smeri aktivnega in odločnega spopadanja s sistemsko korupcijo ne glede na politične barve in preference,” je zapisala. (STA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje