Luka Mesec: Odhajajo tisti, ki so Levico notranje razdvajali

Slovenija 22. Feb 202415:19 8 komentarjev
Prva obletnica vlade
Minister za delo Luka Mesec (Foto: BOBO)

Levica, ki jo po lanskem kongresu in nedavnem predlogu za razrešitev poslanca Mihe Kordiša z mest v delovnih telesih državnega zbora pretresajo napetosti, končuje svojo notranjo krizo, ocenjuje nekdanji koordinator Luka Mesec. "Tisti, ki so stranko notranje razdvajali, uničevali, bučno odhajajo," je poudaril. Prepričan je, da je Levica na poti h konsolidaciji.

“Ni skrivnost, da smo v zadnjem letu v Levici imeli precej naporne notranje boje, predvsem od kongresa dalje,” je po seji vlade spomnil minister za delo in nekdanji koordinator Levice Luka Mesec.

Odnosi v stranki so se namreč zaostrili predvsem pred lanskim volilnim kongresom stranke, ko je t. i. levo krilo stranke s poslancem Miho Kordišem na čelu opozarjalo, da se stranka pod vodstvom tedanjega koordinatorja Mesca premika preveč proti sredini. Na kongresu so predstavniki te struje dobili precejšnjo podporo pri imenovanju na funkcije v stranki, Mesec pa je dogajanje videl kot nezaupnico in se posledično odločil, da ne bo več kandidiral za koordinatorja stranke. Vodenje stranke je zatem prevzela ministrica za kulturo Asta Vrečko.

Kot kaže, pa se napetosti v stranki tudi po menjavi vodstva niso povsem umirile. V začetku meseca je tako sledil predlog poslanske skupine na mandatno-volilni komisiji državnega zbora za razrešitev poslanca Kordiša z vseh mest v delovnih telesih državnega zbora, katerih član je bil. Kot so pojasnili, so to storili zaradi “zlorabe položaja, zavajanj, pritiskov, groženj in izsiljevanja v poslanski skupini”. Po navedbah poslanske skupine je namreč Kordiš poskušal izsiliti zaposlitev neizbrane kandidatke s pritiski na ostale poslance in organe stranke.

Levica
Foto: Žiga Živulović, BOBO (september 2023)

Sledilo je več razprav na organih stranke in ostre besede proti vodstvu, med drugim o “divjem kadrovanju” ter protisocialistični, protisocialni in protidelavski politiki. Iz sveta stranke je izstopilo tudi nekaj članov iz Kordiševega kroga.

Mesec je danes ocenil, da so notranji boji stranke v “marsikateri točki prešli meje dobrega okusa”, zato so se jih v vodstvu odločili ustaviti. “Tisti, ki so stranko eno leto notranje razdvajali, uničevali, tudi s takimi nastopi, kot zdaj prihajajo v javnost, bučno odhajajo, ampak poudarek je na tem, da odhajajo,” je izpostavil. Prepričan je, da bo slednje stranki koristilo, saj ji bo omogočilo bolj mirne pogovore.

Na zadnjem sestanku so se po njegovih besedah že “razumno pogovorili” in se strinjali o izhodiščih pokojninske reforme, pripravljajo se tudi na evropske volitve. Zatrdil je še, da gre pri nezadovoljstvu v stranki za manjšo skupino, ki pa je stranko močno razdvajala navznoter. “V Levici se stanje krize končuje, stranka se konsolidira in pripravlja na naslednje izzive,” je optimističen Mesec. Glede delovanja poslanske skupine pa je dejal, da je za zdaj jasno, da so “štirje poslanci trdni, glede Mihe pa ta trenutek ne znam več povedati”.

V zadnjem tednu je svet stranke zapustilo kar pet članov

Kot smo poročali, je v zadnjem tednu svet stranke Levice zapustilo kar pet članov, ki sodijo v tako imenovano Kordiševo levo krilo. Pred petkovo sejo sveta stranke sta odstopila Nejc Kralj in Arne Jakob Zakrajšek, ki sta v pojasnilu svojega odstopa med drugim navedla, da se ne strinjata s politikami, ki jih vodi stranka v vladi in v parlamentu. V začetku tedna so odstopili še trije člani sveta stranke: Andrej Pelicon, Saša Furlan in Anže Dolinar.

Kaj vse očitajo Levici in zakaj so zapustili svet stranke, si lahko preberete v tem članku.

Mesec je danes ocenil še, da je tudi koalicija v zadnjih mesecih, predvsem v luči afere sodna stavba, ki je sledila nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani v višini 7,7 milijona evrov, šla čez težko obdobje. “Žal nam je, da smo se znašli v takem položaju, a ga že več mesecev v koaliciji popravljamo in imamo vse pogoje, da bomo zelo kmalu lahko pokazali precej drugačen obraz vladne politike,” je ocenil. Po njegovih besedah so vsi načrti za leto 2024 v zaključnih fazah, koalicijska usklajevanja tečejo gladko, zato si Mesec z marcem obeta “drugačen start”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje