Razčiščevanje v Levici brez sklepov, še pred sejo odstopila dva člana sveta

Slovenija 16. Feb 202422:31 10 komentarjev
Levica
Foto: Žiga Živulović, BOBO (september 2023)

Svet Levice je na večerni večurni seji analiziral dogajanje v stranki in razčiščeval odnose, ki so se po odločitvi poslanske skupine, da Miha Kordiš ne bo več član delovnih teles državnega zbora, močno zaostrili. Po besedah naših virov sklepov niso sprejemali in se niso preštevali, kdo je na strani poslanske skupine in kdo podpira Kordiša. So pa naši sogovorniki iz razprave razbrali nekaj več podpore poslanski skupini, kar so pripisali zlasti želji, da ta normalno deluje naprej in da se stvari umirijo. Še pred sejo sta sicer odstopila dva člana sveta stranke.

Svet Levice je na večerni seji razčiščeval odnose v stranki. Ti so se močno zaostrili po tem, ko je poslanska skupina Levice sklenila, da Miha Kordiš ne bo več član delovnih teles državnega zbora. Razlog za takšno odločitev naj bi bilo njegovo “razdiralno delovanje” znotraj poslanske skupine, kot kapljo čez rob pa so navedli Kordiševe “pritiske in grožnje”, da zaposlijo osebo, ki jo je zaposlitvena komisija zavrnila.

Poslanci so danes že odločali o predlogu Levice, da Kordiša razrešijo z mesta predsednika odbora DZ za delo. Z 71 glasovi za in nobenim proti so predlog potrdili in za njegovega naslednika imenovali poslanca Levice Milana Jakopoviča.

Poslanci Levice so sicer v preteklih dneh izrazili pričakovanje, da bo Kordiš zapustil poslansko skupino, njen vodja Matej T. Vatovec pa je kot smotrno ocenil celo, da bi se Kordiš odločil za odstop s poslanskega mesta. Podporo poslancem je izrekla koordinatorica stranke Asta Vrečko, ki je obtožbe zoper Kordiša ocenila kot resne.

A Kordiš se ne da. Kot pravi, niti poslanske skupine niti stranke ne bo zapustil. Izpostavlja, da ga skuša nomenklatura v Levici utišati, ker vztraja pri doslednem uresničevanju strankinega programa in vrednot.

Po odločitvi poslanske skupine, da Kordiš ne bo več član delovnih teles, je v stranki zavrelo. Kordiš, ki je med kandidati za svet Levice na lanskem kongresu dobil najvišjo podporo, iz njegovega levega krila pa je v ta organ prišlo kar 15 od 25 voljenih članov, ima namreč med člani precej zvestih pristašev. Tako sta po informacijah N1 pred današnjo sejo odstopila dva člana sveta stranke: Nejc Kralj in Arne Jakob Zakrajšek, ki sodita v levo krilo.

V pojasnilu svojega odstopa sta po besedah naših virov navedla, da se ne strinjata s politikami, ki jih vodi stranka v vladi in v parlamentu. Posebej naj bi izpostavila dolgotrajno pristajanje, da se socialni transferji le delno uskladijo z inflacijo, ignoriranje zahtev sindikatov glede uskladitve minimalne plače, neoliberalno usmeritev pri pripravljanju pokojninske reforme, luknjičavo reformo dolgotrajne oskrbe … Kralj in Zakrajšek naj bi torej, tako naši sogovorniki, ocenila, da je politika najvišjih predstavnikov Levice protisocialistična, protisocialna in protidelavska, takšni politiki pa ne nameravata več dajati legitimnosti.

Nataša Sukič
Nataša Sukič (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Po informacijah N1 sta s prstom pokazala tudi na koordinatorico sveta Levice Natašo Sukič, ki je sicer do nedavnega veljala za pristašico levega krila stranke. Očitala naj bi ji, da se je na prejšnji seji sveta postavila nad strankine akte in povozila mnenje statutarne komisije (ta strankin organ naj bi po pritožbah na odločitev zaposlitvene komisije odločal glede zaposlitve Kordiševe “favoritinje”), temu pa je sledil poskus pogroma Mihe Kordiša in levega krila stranke.

Nataša Sukič je po besedah naših virov na očitke odgovorila z besedami, da se je statutarna komisija evidentno spremenila v podaljšek partikularnih interesov levega krila, sama pa da na nedopustno in protistatutarno ravnanje ne pristaja, pa naj bi to od nje zahteval kdorkoli.

Kot smo izvedeli, naslednikov Kralja in Zakrajška danes še niso potrdili. Po besedah naših virov se je seja sveta Levice končala brez kakršnihkoli sklepov oziroma teh niti niso načrtovali. Koordinatorica sveta Sukič nam je po seji dejala le, da so opravili “skoraj štiriuren temeljit pogovor in se je svet seznanil z vsem”.  Nekateri drugi naši sogovorniki pa so poudarili, da je bila razprava “živahna” in se bo še nadaljevala, preštevanja, kdo je na strani poslanske skupine in kdo podpira Kordiša, pa da ni bilo. So pa iz razprave razbrali, da so zbrani – še zlasti predstavniki terena –  več podpore namenili poslanski skupini, kar so pripisali predvsem želji, da ta normalno deluje naprej oziroma da se stvari umirijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje