Luka Mesec po ostrih besedah Goloba: Veseli me, da premier predlaga rešitve

Slovenija 16. Okt 202317:32 8 komentarjev
luka mesec
Minister za delo Luka Mesec. (Foto: Žiga Živulovič/BOBO)

Premier Robert Golob je danes v državnem zboru navedel nekaj načinov, kako bi se prihodnje leto lahko izognili varčevanju pri najrevnejših. Izpostavil je dodatne vire s trošarinami na sladke pijače, tobačne izdelke in žgane pijače. Pri tem je okrcal ministra za delo Luko Mesca, ki da mu rešitev ni uspelo najti. "Veseli me, da je predsednik vlade predlagal nekaj rešitev, kako bi lahko zbrali sredstva, ki bi tudi v prihodnjem letu omogočila uskladitev socialnih transferjev," se je na Golobove ostre besede odzval Mesec.

V Levici so nezadovoljni, ker naj se zaradi zagotavljanja denarja za obnovo po poplavah socialni transferji prihodnje leto ne bi usklajevali z inflacijo.

“To bo najbolj prizadelo ravno tisti del skupnosti, ki je najranljivejši. Tem skupinam so namreč namenjeni socialni in družinski transferji, denarna pomoč, varstveni dodatek za upokojence z majhnimi dohodki in v stiski, otroški dodatek, štipendije in subvencije vrtcev in najemnine. Dejstvo je, da povzročimo, če v času tako visoke inflacije teh transferjev ne uskladimo, tem ljudem še večje stiske,” je v današnjem poslanskem vprašanju premierju Robertu Golobu poudaril poslanec Levice Milan Jakopovič. Predsednika vladea je vprašal, ali nasprotuje uskladitvi transferjev in ali je teh nekaj deset milijonov v milijardnem proračunu res tako visok strošek, da si ga država ne more privoščiti.

Odgovor premierja Goloba je bil oster, v njem pa je bil zlasti kritičen do ministra za delo, družino in socialne zadeve Luke Mesca, pod okrilje katerega sodijo socialni transferji.

Da bi poiskali sredstva za popoplavno obnovo, je ministrstvo za finance med načrtovanjem vsakemu od ministrstev dalo nalogo, da poišče področja, kjer so mogoči prihranki s čim manj negativnimi posledicami, je povedal premier Golob in dodal, da je o tem odločalo vsako ministrstvo samostojno, v njihovo delo pa se ni vpletal. “Danes priti sem in potem izigravati sklepe vlade, na katerih smo bili vsi enotni, je neodgovorno, pa četudi je boleče. Pri marsikaterem ministru opažam, da je namenoma pustil izven proračuna tiste (ukrepe), ki jih je najtežje zavrniti tukaj (v parlamentu, op. p.), da si je s tem olajšal delo. Meni je žal, da je to vaš minister,” je Golob dejal poslancu Levice Jakopoviču.

Mesec: Trudimo se, da nihče ne bo na slabšem

Luka Mesec se je na premierjeve besede odzval s pojasnilom, da na njegovem ministrstvu vse razprave usmerjajo v rešitve, da kljub znižanju proračuna za približno 300 milijonov evrov nihče ne bi bil na slabšem. Ob tem je ponovil, da je na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti za razliko od večine drugih ministrstev znižanje stroškov toliko težje doseči, saj je proračun njegovega resorja kar v 95 odstotkih sestavljen iz zakonsko predvidenih proračunskih obveznosti. “Ko se pogovarjamo o zniževanju stroškov, se lahko pogovarjamo samo o tem, komu od najranljivejših skupin bomo vzeli denar: materam samohranilkam, otrokom, ženskam na porodniški, rejnikom, vojnim veteranom, socialno ogroženim … Od začetka proračunskih razprav smo zato opozarjali, kakšne bodo posledice na našem resorju,” je poudaril Luka Mesec.

Dodal je, da so v večji meri prihranek našli s predvidenim uvajanjem sistemskih sprememb, na primer s preprečevanjem upokojevanja preko brezposelnosti, z boljšim sistemom izterjave neplačanih preživnin, preprečevanjem zlorab na področju osebne asistence … “Kljub temu pa tako velikega prihranka brez bolečih posegov ni mogoče doseči. Boli me, da so ti sedaj del predloga obstoječega proračuna, in obenem veseli, da je predsednik vlade Robert Golob predlagal nekaj rešitev, kako bi lahko zbrali sredstva, ki bi tudi v prihodnjem letu omogočila uskladitev socialnih transferjev. Naše skupne napore moramo zato usmeriti v to smer,” je še poudaril Mesec.

cena cigaret
PROFIMEDIA

Premier je v parlamentu povedal, da bodo dodatna sredstva našli “s trošarinami na sladke pijače, tobačne izdelke in žgane pijače. In če jih bomo našli, jih bomo lahko namenili za vse najranljivejše skupine, ne nujno samo za socialno pomoč.” Poudaril je še, da moramo ob rekordno nizki brezposelnosti “prvenstveno stimulirati tiste, ki delajo”, in napovedal strožji nadzor prejemnikov socialne pomoči in tega, “za kaj ta denar porabijo”.

Dodal je, da je “vedno priročno, da je, ko je slaba novica, predsednik vlade tisti, ki naj odgovarja, ko je pa dobra, takrat so pa ministri, ki se s tem hvalijo. Tako je. Meni je to povsem v redu, saj sem se navadil te vloge, ampak bodimo pošteni v parlamentu,” je še povedal Golob.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje