Makarovič: Ker nisem nova nagrajenka, so sklicevanja na določila neutemeljena

Slovenija 03. Feb 202317:184 komentarji
Svetlana Makarovic
Žiga Živulović jr./Bobo

"Ministrstvo za kulturo se je o tem že izreklo in gospa ministrica je to potrdila v medijih. Tak je bil tudi dogovor ob mojem osebnem obisku ministrstva za kulturo," je v predlogu za izročitev Prešernove nagrade zapisala Svetlana Makarovič. Ker ni "nova nagrajenka", so po njenem mnenju tako "vsa zamegljevanja in sklicevanja na neka določila, ki morda so ali pa jih ni - neutemeljena".

Potem ko je Upravni odbor Prešernovega sklada (UO PS) sporočil, da se bo na državni proslavi 7. februarja držal sprejetega scenarija, ki ne vključuje nastopa Svetlane Makarovič, je umetnica, ki je leta 2000 Prešernovo nagrado zavrnila, letos pa izrazila pričakovanje, da ji bo nagrada vrnjena, na UO PS naslovila predlog za izročitev nagrade.

Kot je zapisala v predlogu za izročitev Prešernove nagrade, ki ga je posredovala tudi ministrici za kulturo Asti Vrečko in predsednici DZ Urški Klakočar Zupančič, pričakuje, da ji izročijo plaketo oz. diplomo o že podeljeni nagradi v originalu, ki jo, kot je prepričana, UO PS hrani od leta 2000 dalje. “Ministrstvo za kulturo se je o tem že izreklo in gospa ministrica je to potrdila v medijih. Tak je bil tudi dogovor ob mojem osebnem obisku ministrstva za kulturo,” je zapisala.

V nadaljevanju je izrazila “globoko žalost, da UO PS, ki mu je podeljena častna funkcija na ministrstvu za kulturo, nečastno polemizira” z njo, in to v času, ko bi “moral častno in glasno predstavljati prvenstveno dosežke letošnjih nagrajencev”. “Namesto tega svojega poslanstva z menoj javno polemizira o pravnih predpisih, kar niti ni v njegovi pristojnosti, v tej sestavi pa sploh ne odloča o podelitvi nagrade meni, temveč zgolj o izročitvi shranjenega dokumenta,” je zapisala.

V nadaljevanju navaja, da je bil predlog podan s strani več oseb in izraža prepričanje, da ga je predsednik UO PS prejel v skladu z 9. členom statuta.

Preberite še: Svetlana Makarovič za N1: Na oder bom prišla, magari po vseh štirih

Svetlana Makarovič na podelitvi Prešernovih nagrad leta 2000
Svetlana Makarovič na podelitvi Prešernovih nagrad leta 2000. (Foto: BOBO)

Prešernov sklad vroči zgolj listino, denarni del nagrade pa ministrstvo

Ker ni “nova nagrajenka” UO PS po njenem mnenju niti nima pristojnosti odločati o podelitvi njene nagrade, temveč zgolj o izročitvi, zato so “vsa zamegljevanja in sklicevanja na neka določila, ki morda so ali pa jih ni – neutemeljena”.

“Glede javnega polemiziranja predsednika UO PS oziroma sklicevanj na zakonske podlage in pravne predpise, kaj zakon o Prešernovem skladu pravi ali ne pravi, je to lahko tudi takole: ker pravo v RS narekuje, da tisto, kar ni izrecno prepovedano, je seveda dovoljeno. Ergo, vročitev zaslužene nagrade, pa četudi iz leta 2000, je dovoljena, v določenih okoliščinah celo nujna,” je zapisala Svetlana Makarovič in dodala, da ob tem ne gre spregledati, da ji UO PS vroča zgolj listino, t.i. diplomo, denarni del nagrade pa ji bo izročilo ministrstvo za kulturo.

UO PS, ki mu trenutno predseduje slikar Jožef Muhovič, se je v četrtek odzval na domneve, da bo Svetlani Makarovič Prešernova nagrada izročena na letošnji proslavi. Sporočil je, da scenarij prireditve ne vključuje njenega nastopa, za ponovno podelitev nagrade pa ni pravne podlage.

Kot je še sporočil UP PS, sicer ne vidi ovire za to, da bi ji nagrado vrnili, vendar bi to po njegovem mnenju moralo biti prej zakonsko regulirano. Postopek za ureditev tega vprašanja pa da doslej ni bil sprožen, saj na UO PS s strani Svetlane Makarovič do tedaj ni bila naslovljena uradna prošnja za vročitev nagrade. V četrtkovih Odmevih na Televiziji Slovenija je Muhovič tudi povedal, da bi bila prošnja dovolj za sprožitev zakonodajnega postopka.

Na ministrstvu za kulturo pa so v četrtek za STA zapisali, da do dogovora, da se Svetlani Makarovič leta 2000 podeljeno Prešernovo nagrado izroči na osrednji proslavi ob kulturnem prazniku 8. februarja, ni prišlo. “Takšne obljube ji na ministrstvu za kulturo nismo dali, niti ji je ne bi mogli dati, saj je podeljevanje Prešernovih nagrad v pristojnosti Upravnega odbora Prešernovega sklada,” so zapisali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar