Mariborskim kulturnikom z denarjem na pomoč priskočilo ministrstvo

Kultura 29. Jun 202317:10 > 17:30 2 komentarja

Izpada financiranja mariborskih kulturnikov in nevladnih organizacij kot kaže ne bo. Pomagalo bo ministrstvo za kulturo, ki bo izjemoma dofinanciralo sredstva za javne občinske zavode v mestni občini Maribor, je po sestanku s tamkajšnjim županom najavila ministrica Asta Vrečko. Mariborska občina pa bo poskrbela za financiranje nevladnih organizacij.

V zadnjem obdobju so mariborske kulturnike in nevladnike močno razjezile okleščene postavke v občinskem proračunu, ki so ogrožale delovanje organizacij in izvajanje njihovih projektov.

Na pomoč pa je priskočilo ministrstvo za kulturo. Kot je po sestanku z mariborskim županom Sašo Arsenovičem napovedala pristojna ministrica Asta Vrečko, bo ministrstvo letos izjemoma dofinanciralo javna sredstva za javne občinske zavode.

“Z županom sva se strinjala, da kultura ne sme trpeti zaradi finančnih rezov, mora pa ji biti zagotovljeno tudi nemoteno delovanje,” je povedala ministrica. Kot je še dodala, verjame, da bo prihodnje leto vse teklo tako kot mora in bo finančno načrtovanje ustrezno.

Mariborska občina bo po dogovoru s kulturnim ministrstvom poskrbela za financiranje nevladnih organizacij preko razpisov. Kot je po sestanku pojasnil župan Arsenovič, bo rešitev vsem kulturnim projektom namesto 80-odstotnega zagotovila 100-odstotno financiranje. “Velika hvala za posluh in pomoč, ki upam da v prihodnje ne bo več potrebna,” je še dejal mariborski župan.

Mestna občina Maribor je javne zavode s področja kulture ter izvajalce programov s področja kulture s finančnimi rezi seznanila v prvi polovici junija. Mariborski kulturniki so v javnem pismu opozorili, da je predstavljeno nižanje sredstev dodaten močan udarec področju kulture. Že pred tem so nevladne organizacije s področja kulture na mariborske mestne svetnike in svetnice naslovile javno pismo, v katerem jih ob napovedanem zmanjšanju občinskega financiranja pozivajo k prevzemanju odgovornosti.

Pojasnila glede načrtovanih finančnih rezov na področju kulture, športa in mladine sta od Mestne občine Maribor terjala tudi Sindikalna konfederacija Glosa – Zasuk in Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz). Župan Arsenovič je v odgovoru sindikalnima organizacijama sicer kot glavni vzrok navedel podfinanciranost občine.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje