Marko Jug novi generalni direktor UKC Ljubljana

Slovenija 25. Jan 202317:03 > 19:16 3 komentarji
Marko Jug
Žiga Živulovič jr./BOBO

Svet UKC Ljubljana je za generalnega direktorja bolnišnice imenoval zdajšnjega vršilca dolžnosti Marka Juga. Soglasje k njegovemu imenovanju mora sedaj podati še vlada. Jug pri delu pričakuje veliko izzivov, a ocenjuje, da jih znajo obvladovati.

Svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je za generalnega direktorja s polnim mandatom imenoval Marka Juga, ki je bolnišnico kot v. d. vodil od septembra, so v UKC potrdili za STA. Soglasje k njegovemu imenovanju mora sicer podati še vlada. Jug je bil sicer eden od treh kandidatov za direktorja s polnimi pooblastili.

Med kandidati za generalnega direktorja UKC tudi trenutni v. d. Marko Jug

Svet zavoda je razgovore s kandidati opravil že v začetku tedna, danes pa je na čelo osrednje slovenske bolnišnice imenoval Juga.

Mesto generalnega direktorja se je sprostilo 7. septembra, ko je po javnem pozivu ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana odstopil generalni direktor Jože Golobič. Pred tem je v dopisu Bešiču Loredanu, premierju Robertu Golobu in članom sveta UKC zavrnil vse ministrove očitke in poudaril, da njegov poziv k odstopu razume kot politično potezo.

Minister: Vodenje UKC Ljubljana izpod kritike, Golobič bi moral odstopiti

Svet UKC je nato 12. septembra za vršilca dolžnosti imenoval travmatologa Juga. Jug je takrat dejal, da se vidi “kot tehnično rešitev v omejenem časovnem obdobju”, v katerem bodo poiskali kandidata za generalnega direktorja s polnim mandatom. Kot je dejal, namreč ni najboljši kandidat za direktorja.

Na prvi razpis za zasedbo delovnega mesta generalnega direktorja, ki so ga objavili 20. septembra, so se prijavili štirje ustrezni kandidati. A člani sveta ljubljanskega UKC med njimi niso izbrali nikogar, zato je Jug ostal na mestu vršilca dolžnosti.

Jug je sicer zdravnik travmatolog, namestnik predstojnika kliničnega oddelka UKC za travmatologijo, docent na ljubljanski medicinski fakulteti pri predmetu Kirurgija in predsednik skupščine Zdravniške zbornice Slovenije.

Je priznani strokovnjak, aktiven tudi na mednarodnem področju. Od leta 2016 v UKC Ljubljana vodi raziskovalno skupino za raziskave o poškodbah hrbtenjače, do imenovanja za v. d. direktorja je bila predstavnik zaposlenih v svetu zavoda. Od leta 2019 je sodni izvedenec za medicino na področju travmatologije. V UKC je zaposlen 20 let. Kot zdravnik v ospredje postavlja človeka in zdravje, je izpostavil.

Prioriteti: nadaljevanje prenove kliničnega centra in reševanje težav na urgenci

Jug, ki mu je svet UKC Ljubljana danes namenil štiriletni direktorski mandat, pri delu pričakuje veliko izzivov, a ocenjuje, da jih znajo obvladovati. Pri tem v ospredje postavlja zaposlene. “Klinični center niso zidovi, klinični center smo ljudje. Takšni, kakršni bomo ljudje, takšen bo tudi naš klinični center,” je dejal.

Ko je septembra začasno prevzel funkcijo generalnega direktorja, jo je Jug sprejel kot odgovornost in izziv. “Zdaj, ko sem nekaj časa tukaj, vidim, da je to predvsem odgovornost. Odgovornost do institucije, ki mi je dovolila, da sem zrasel kot človek in tudi profesionalno, predvsem pa tudi odgovornost do zdravstvenega sistema, ki ga vsi skupaj sooblikujemo,” je dejal v izjavi za medije ob robu seje sveta zavoda.

Časi v zdravstvu so po njegovi oceni na “neki kritični točki”. Meni, da moramo vsi stopiti korak nazaj in poskušati kar največ prispevati k temu, da naše zdravstvo naredimo čim bolj dostopno in ohranimo vrhunskost, ki jo imamo.

Ravno ljubljanski UKC je po njegovih besedah usmerjen v vrhunskost, hkrati pa oskrbuje tako urgentne kot vse ostale potrebe pri bolnikih, predvsem v osrednjeslovenski regiji. Izzivov je po njegovih besedah veliko, vendar jih kljub temu znajo obvladovati.

Verjame, da bodo v sodelovanju z ministrstvom za zdravje in drugimi deležniki v zdravstvu, predvsem pa z ljudmi, ki ustvarjajo klinični center, uspeli zapeljati novo pot.

Med svojimi prioritetami je Jug izpostavil nadaljevanje prenove kliničnega centra in reševanje težav na urgenci.

Svet zavoda je razgovore s tremi kandidati za generalnega direktorja opravil v začetku tedna, prav tako je pregledal njihove programe dela in ocenil, da je program dozdajšnjega vršilca dolžnosti direktorja Juga najprimernejši, je ob robu današnje seje sveta zavoda povedala njegova predsednica Irma Gubanec.

Ob tem je poudarila, da je sveta zavod že septembra, ko je Juga imenoval za v. d. generalnega direktorja, prepoznal njegove kompetence in vrednote, ki jih zagovarja. “Bolnika postavlja na prvo mesto, živi in zagovarja vrednote javnega zdravstva,” je dejala. Prav tako dobro pozna sistem UKC Ljubljana, dobro postavlja zaposlene in je tudi izjemen sogovornik z ostalimi deležniki v zdravstvenem sistemu.

Zaposleni si ob tem želijo predvsem stalno vodstvo in kontinuiteto vodenja. Upajo, da so z imenovanjem Juga to končno dobili, je v izjavi za medije izpostavil eden od predstavnikov zaposlenih v svetu zavoda Martin Čeh. “Želimo si tudi napredka. V doktorju Jugu vidimo izrednega strokovnjaka, izrednega človeka z integriteto. Verjamemo vanj in mu zaupamo, da bo vodil klinični center novim zmagam naproti,” je dejal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje