Nekdanja Matozova pripravnica s finančnega ministrstva v Istrabenz Turizem

Gospodarstvo 21. Apr 202216:50 > 22. Apr 2022 08:15 4 komentarji
Nina Marin Franci Matoz
Bobo/Linkedin

Nina Marin, 30-letnica, ki je kariero začela kot pripravnica v odvetniški pisarni Francija Matoza, v času te vlade Janeza Janše pa je napredovala na pomembne položaje na finančnem ministrstvu ter hkrati tudi v državnih podjetjih, ni več vodja pravne službe na finančnem ministrstvu. Odšla je s prvim aprilom, v Istrabenz Turizem. DUTB, kjer je predsednik upravnega odbora Matoz, jo je postavil na mesto članice uprave.

Nina Marin je po javno dostopnih podatkih junija 2018 magistrirala iz prava na mariborski pravni fakulteti. Od takrat je po navedbah v življenjepisu študentka doktorskega študija na isti fakulteti, že marca 2018, torej malo pred koncem magistrskega študija, pa je začela delati kot pripravnica v odvetniški pisarni Francija Matoza, odvetnika Janeza Janše in SDS.

Po dveh letih vlade Janeza Janše je njen življenjepis precej bolj obsežen. Leta 1992 rojena pravnica je do nedavnega zasedala pomemben položaj na finančnem ministrstvu Andreja Širclja, bila je vršilka dolžnosti vodje službe za pravne zadeve. Vlada jo je imenovala za njegovo namestnico v organih pomembnih finančnih institucij EIB in EBRD. DUTB jo je imenovala za direktorico Istrabenza in članico uprave Istrabenz Turizma, obenem je nadzornica gradbenega podjetja Slovenskih železnic SŽ-ŽGP in Stanovanjskega sklada RS. O kopičenju funkcij smo pisali v članku Bliskovit karierni vzpon nekdanje pripravnice Francija Matoza. Tu smo omenili, da je bila Marin predlagana tudi za nadzorni svet Mladinske knjige Založba, a je kandidaturo umaknila. Zakaj umik, ni pojasnila.

Iz danes objavljenega sklepa vlade pa izhaja, da od 1. aprila dalje Marin ni več v delovnem razmerju na ministrstvu za finance, kjer je bila zaposlena na zaupanje. Od istega dne je članica uprave Istrabenz Turizma. Prav tako po uradnih podatkih ostaja direktorica Istrabenza (ta je sicer v likvidaciji) ter nadzornica dveh državnih podjetij.

V upravo velike turistične družbe

Kot smo pisali, je Marin na položaj članice uprave Istrabenz Turizma, ki je pomembna turistična družba z 21 milijoni letnih prihodkov, postavila Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB). Predsednik upravnega odbora DUTB je Franci Matoz.

Istrabenz Turizem je med drugim lastnik verige Lifeclass hotelov na Obali. Že sredi meseca smo napovedovali, da se bo Marin na ta položaj verjetno preselila po koncu mandata trenutne vlade, a se je to zgodilo že tri tedne pred volitvami. Drugi član uprave v obalni družbi je Aleš Buležan, ki je tja prišel s kmetijskega ministrstva.

Že oktobra 2021 je DUTB Marin imenovala tudi za direktorico družbe Istrabenz, ki je v likvidaciji in jo namerava DUTB do konca tega leta poslati v zgodovino. Istrabenz, nekoč mogočen holding, ima danes le še malo prihodkov in enega zaposlenega, a obenem sedem milijonov sredstev. Po podatkih poslovne baze Gvin ima na primer odprt še en sodni postopek iz leta 2014, v katerem koprsko občino toži za 1,3 milijona evrov.

Šircljeva namestnica v EBRD kar njegova piarovka

Da Marin ni več na ministrstvu, izhaja iz sporočila za javnost po seji vlade, kjer so namesto nje na položaj namestnice guvernerja pri EBRD za obdobje po prvem aprilu imenovali Marušo Romih. Gre za vodjo odnosov z javnostmi v kabinetu ministra Širclja. Čeprav imenovanje velja do konca mandata, ki se izteka, vseeno ponovimo, s kom je do zdaj v tem organu sodeovala Marin in s kom bo od zdaj sodelovala Romih. V prvem članku smo navedli dva:

Za primerjavo, v Avstriji je namestnik finančnega ministra Magnusa Brunnerja v svetu guvernerjev EBRD Harald Waiglein. Ta ima magisterij iz financ in finančnega prava na univerzi v Londonu. Zadnjih 15 let je po navedbah na strani EBRD zaposlen na ministrstvu za finance, od leta 2012 kot direktor direktorata za ekonomsko politiko, finančne trge in carine. Med drugim je predsednik odbora direktorjev evropskega reševalnega sklada za banke (EFSF), šef komiteja EU za finančne storitve (FSC), šef odbora za tveganje pri Evropskem stabilnostnem mehanizmu (ESM).

Namestnica italijanskega finančnega ministra Daniela Franca v organih EBRD in EIB je Francesca Utili. Ta je od lanskega oktobra vodja direktorata za mednarodne finančne odnose znotraj sektorja za zakladništvo in Italijo zastopa v različnih multilateralnih razvojnih bankah, kamor sodita tudi EIB in EBRD. Pred tem je bila na različnih položajih na ministrstvih za gospodarstvo in finance ter tudi v mednarodnih institucijah. Ima doktorat iz ekonomije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje