Med prestižnimi Berlinskimi filharmoniki še en Slovenec

Kultura 29. Jun 202112:30 > 27. Sep 2021 12:29 0 komentarjev
Berlinska filharmonija
PROFIMEDIA

Andraž Golob, ki še ne šteje 25 let, je po zmagi na avdiciji za novega solo bas klarinetista postal član prestižnega orkestra Berlinske filharmonije. Kot je povedal, je presrečen, čeprav trenutno težko verjame, da so ga sprejeli v orkester. Tam mu bosta družbo delala dva Slovenca – hornist Andrej Žust in klarinetist Matic Kuder.

Kot je v obvestilu medijem navedla ustanova Imago Sloveniae – Podoba Slovenije, je Andraž Golob širšo javnost nase opozoril že leta 2019, ko je kot prvi Slovenec zasedel mesto v novonastali akademiji orkestra Dunajskih filharmonikov. Na Dunaju je igral pod vodstvom svetovno znanih dirigentov: Johna Williamsa, Daniela Hardinga, Christiana Thielemanna, Zubina Mehte, Christopha Eschenbacha, Semyona Bychkova.

Čestitke odličnemu mlademu virtuozu Andraž Golob za zasluženo zmago na avdiciji za novega solo bas klarinetista orkestra…

Posted by Imago Sloveniae on Monday, June 28, 2021

V letu 2021 je kot najboljši pihalec akademije Dunajskih filharmonikov prejel nagrado Edmunda Horwatha. Je študent Geralda Pachingerja na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu.

Golob je povedal, da težko verjame, da so ga sprejeli med Berlinske filharmonike. “Nisem si mislil, da bom kdajkoli lahko igral v takem orkestru, in se tega še nekako ne zavedam,” je dejal klarinetist, ki je sicer presrečen zaradi poteka dogodkov.

Člana Berlinskih filharmonikov že dva Slovenca

Berlinski filharmoniki veljajo za enega najboljših orkestrov v svetovnem merilu, njegovi člani pa lahko postanejo le redki glasbeniki. Med njimi sta že dva Slovenca – hornist Andrej Žust, ki je leta 2011 opravil avdicijo in takrat kot edini Slovenec postal član tega slovitega orkestra, maja letos pa se mu je pridružil klarinetist Matic Kuder, je takrat na svoji Facebookovi strani sporočil Pihalni orkester SVEA Zagorje.

Na vprašanje, ali bo vesel komunikacije v slovenščini, je Golob odgovoril, da je “zelo vešč v nemščini, še bolj pa v avstrijščini”. Že kot otrok se je jezika učil iz risank, prav tako pa je v Avstriji že več kot šest let, zato mu je nemščina praktično drugi materni jezik.

V Sloveniji ga bo mogoče slišati novembra, ko bo s svojim Triom Tempestoso nastopil v okviru koncertnega ateljeja Društva slovenskih skladateljev. Člani zasedbe so zmagovalci enega največjih in najprestižnejših tekmovanj za komorno glasbo Borisa Pergamenščikova, so še zapisali pri Imago Sloveniae – Podoba Slovenije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!