Mengeški vrtec uničen, otroke preselili na osem lokacij, tudi v župnišče

Slovenija 02. Sep 202314:03 4 komentarji
Vrtec v Mengšu, vrtec Gobica
Vrtec v Mengšu nekaj dni po uničujočih poplavah, avgust 2023. Foto: N1

Poplave so uničile dve enoti mengeškega vrtca od treh. Voda je zalila enoti Gobica in Oblaček, suha je ostala le enota Sonček. Za 300 otrok so poskrbeli na osmih lokacijah, vse so v mengeški občini.

Prizori iz poplavljenega mengeškega vrtca, od koder so gasilci na rokah prinesli 22 otrok in vzgojiteljice, so bili med najbolj pretresljivimi podobami uničujočih poplav. 300 otrok bo vrtec zdaj obiskovalo na osmih različnih lokacijah.

V največji enoti vrtca, Gobica, je narasla Pšata poplavila klet in celotno pritličje. Uničeni so vse igralnice, nedavno prenovljena kuhinja, v kateri so pripravljali obroke za 500 otrok in zaposlenih, vsi aparati v njej, pralnica, pohištvo, računalniška oprema …

Mengeški vrtec ima oziroma je imel tri enote, poleg Gobice še manjšo enoto Oblaček, ki jo je prav tako poplavilo. Suha je ostala le enota Sonček.

Začel se je pouk in v vrtec so se vrnili tudi vsi otroci, a ne vsi tja, kjer so bili doslej. “Vrtec smo reorganizirali, vseh osem lokacij je znotraj mengeške občine, to je zelo pomembno, da starši ne bodo imeli dodatnih skrbi s prevozom,” pravi ravnateljica vrtca Mateja Hribar Sicherl.

Vrtec bo tako do nadaljnjega deloval v enoti Sonček in na še sedmih lokacijah: v mengeškem župnišču, prostorih športnega društva Partizan, prostorih Prostovoljnega gasilskega društva Loka, mladinskem centru, igralnici Playbox, glasbeni šoli in športnem centru Harmonija. Prostore, ki niso v občinski lasti, bo občina najela.

“V teh prostorih pripravljamo opremo, pohištvo, ležalnike, igrače … Z donacijami teh so nam pomagali starši in dobri ljudje iz vse Slovenije,” je hvaležna ravnateljica. Nekaj pohištva, ki je ostalo nepoškodovano, so preselili na nove lokacije, nekaj so jim ga donirali tudi okoliški vrtci.

Otroci so bili prestrašeni, jokali so in spraševali, kje so njihovi starši. “Bilo je ganljivo. Najprej smo jih potolažili, nato pa uspešno spravili na traktorsko prikolico in jih odpeljali na varno,” je takrat povedal eden od gasilcev, ki so reševali malčke, Sandi Zajc.

Predsednik vlade Robert Golob je reševanje otrok iz mengeškega vrtca označil za “navdih in eno tistih zgodb, ob kateri gredo mravljinci po telesu in ob katerih čutiš ponos, da si Slovenec. Ker vidiš, kakšna je solidarnost med ljudmi, kako so pripravljeni tvegati svoje življenje za druge.”

reševanje, otrok, vrtec, pgd mengeš
Foto: PGD Mengeš

Škoda je ogromna

Po prvih ocenah je škode v enoti Gobica za 2,5 milijona evrov, zelo verjetno pa bo ta še višja, pravi župan Bogo Ropotar. “Za objekt in vse, kar je bilo v njem, bomo od zavarovalnice dobili zgolj 10 tisoč evrov,” je razočaran mengeški župan. Hvaležen je vsem donatorjem, ki so darovali za vrtec, med njimi je 100.000 evrov prispevala Delavska hranilnica.

Zdajšnje lokacije so začasne, a lahko se zgodi, da bodo otroci tam ostali kar nekaj časa. Z ministrstvom za vzgojo in izobraževanje se župan dogovarja o postavitvi modularnega vrtca. “Predvidoma bo tam 13 igralnic za normativ 286 otrok. Dejansko število otrok v igralnicah bo sicer manjše. Cilj je, da bi modularni vrtec postavili čim prej, najkasneje pa do konca leta 2023,” so zapisali na ministrstvu.

Lokacije še niso izbrali, vsaj za zdaj pa ne kaže, da bi ta lahko bila ob enoti Gobica, ki je le nekaj deset metrov oddaljena od Pšate. Dokler ne bo struga sanirana in ne bodo izvedeni protipoplavni ukrepi, vrtca tudi ne bodo začeli obnavljati. “Varnost v primeru novih ekstremnih padavin je prioriteta,” pravi Ropotar. “Dokler ne začnemo sanacije vodotokov, ne moremo tvegati. Nikakor ne želim otrok in zaposlenih izpostavljati nevarnosti,” poudarja.

V kuhinji, ki sta jo voda in mulj uničila, so pripravljali zajtrke, malice, kosila in dietne obroke za 500 malčkov in zaposlenih. Po novem bodo deloma kuhali v enoti Sonček, deloma v hotelu in športnem centru Harmonija. Tudi za kuhanje obrokov iščejo dolgotrajnejšo rešitev, pravi župan.

Vrtec Gobica, Mengeš
N1

Tudi šolo je zalilo

V poplavah je bilo poškodovanih 12 vrtcev in 19 osnovnih šol, med njimi tudi mengeška. “Kljub hitremu posredovanju zaposlenih, ki so naplavljeno vodo z muljem odstranili na dan poplav že po nekaj urah, v nadaljnjih dneh pa, tudi ob pomoči staršev, temeljito očistili in razkužili vse prostore in opremo, so strokovnjaki z merjenjem ugotovili, da je voda vdrla tudi v estrihe,” so opisali na spletni strani.

Celotna kletna etaža z 12 učilnicami, kabineti, jedilnico in kuhinjo je tako neuporabna. Prostore bodo morali strojno osušiti, kar bo trajalo vsaj mesec dni. Septembra bo pouk nekoliko prilagojen.

Učenci predmetne stopnje ne bodo menjavali učilnic, ampak bo imel vsak oddelek pouk v eni učilnici oziroma v prostorih, začasno preurejenih v učilnice. Ker prostora kljub temu ne bo dovolj, bo imel vsak razred septembra še en teden dejavnosti, šolarji pa bodo do konca sanacije športne dvorane telovadili zunaj.

Kako so poplave uničile vrtec in kdo vse je pomagal pri čiščenju, si oglejte v spodnjem videu:

 

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje