Mesec: Naredili bomo vse, da se oskrbnine ne bodo zvišale

Slovenija 11. Okt 202214:30 0 komentarjev
starejši moški
Slika je simbolična. (foto: Profimedia)

Vlada bo naredila vse, da se oskrbnine v domovih za starejše ne bodo zvišale, je danes vnovič zagotovil minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec. Bodo pa morali določeni domovi racionalizirati porabo, je poudaril. Ponovil je še, da uskladitev pokojnin bo, ali redna ali izredna, pa bo znano v kratkem.

Luka Mesec je na novinarski konferenci v Ljubljani ob aktivaciji spletnega kalkulatorja za izračun energetskega dodatka izpostavil, da se v vladi dogovarjajo, da se bo povečan obseg plač v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva, dogovorjen lani jeseni ter pred kratkim, financiral iz proračuna. Povečani stroški prehrane in drugih storitev domov za starejših se bodo medtem financirali iz drugih virov, ki jih bo vzpostavila vlada, je dodal.

“Ustvarili bomo vse pogoje, da se oskrbnine ne bodo višale,” verjame minister. So pa po njegovih navedbah pridobili podatke, koliko so se domovom v zadnjem letu povečali stroški delovanja. Glede na številke bodo morali določeni domovi po njegovih besedah racionalizirati svojo porabo. “Bom pa kot minister zelo nenaklonjen dajanju kakršnihkoli soglasij k višjim oskrbninam,” je zagotovil.

Vprašanje zvišanja oskrbnin v institucionalnem varstvu se je sicer nakazalo zaradi visoke inflacije in novih kadrovskih normativov. V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije so poleti poudarili, da bodo izredne uskladitve oskrbnin, če ne bo pomoči države, neizbežne.

Minister je v septembrskem pogovoru za STA v luči tega vprašanja posvaril, da jim je “v napoto” referendum o spremembah zakona o dolgotrajni oskrbi, ki se obeta. Če bi ta uspel, bi “imeli nenormalne težave”, saj da Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije sistema, kot ga je sprejela prejšnja vlada, ne more financirati, domovi za starejše pa ne izvajati.

Minister je danes odgovarjal tudi na vprašanje glede uskladitve pokojnin, pri čemer je ponovil le, da uskladitev bo, kdaj in kakšna, pa bodo sporočili v kratkem oz. takoj, ko se bodo uskladili na ravni vlade. Ali bo uskladitev redna ali izredna, ni želel povedati. “Zavedamo se, da so upokojenci ogroženi tudi z vidika draginje in da se njihova kupna moč, razpoložljiv dohodek, niža. Pokojnine bomo uskladili s stopnjami inflacije, kdaj in kako, pa javimo v kratkem,” je sklenil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!