Mesec: SDS nabira politične točke na hrbtih stanovalcev v domovih za starejše

Slovenija 04. Avg 202219:29 > 20:18 18 komentarjev
Luka Mesec
Borut Živulović/BOBO

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je ob obisku domov za starejše v Črnomlju in Metliki poudaril, da si ministrstvo prizadeva, da bi domove za starejše ustrezno pripravili na napovedani jesenski val epidemije covida-19. Napovedal je tudi prenovo sistema dolgotrajne oskrbe do novega leta, a opozoril, da bo zaradi zakonodajnega referenduma, ki ga načrtuje sklicati SDS, prišlo do občutnega povečanja oskrbnin za varovance domov. V nedavnem intervjuju za N1 pa je povedal tudi, da je vlada denar za preprečitev prevalitve tega dviga na ljudi že našla.

Minister za delo Luka Mesec je ob obisku domov za starejše v Metliki in Črnomlju spomnil, da se je ministrstvo lotilo preurejanja sistema dolgotrajne oskrbe, kot je ta urejen z decembra sprejetim zakonom o dolgotrajni oskrbi. Tako domovi kot Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije po njegovi oceni namreč menijo, da ga je trenutno nemogoče izvesti.

Vlada je želela po ministrovih besedah s spremembami zakona o dolgotrajni oskrbi prestaviti začetek izvajanja zakona s 1. januarja 2023 na 1. januar 2024. Obenem pa domovom zagotoviti dodatnih 30 milijonov evrov, da bodo lahko preživeli tudi zaradi novih kadrovskih normativov.

Roke
Profimedia

A ker so v SDS vložili pobudo za začetek postopkov za razpis zakonodajnega referenduma, s katero želijo doseči, da se izvajanje zakona o dolgotrajni oskrbi ne bi zamaknilo za leto dni, so se stvari zapletle.

Vse, ki nameravajo prispevati podpis za referendum, je Mesec posvaril, da se skuša s tem referendumom nabirati politične točke na hrbtih stanovalcev domov. Oskrbnine se bodo namreč, tako Mesec, dvignile tudi za več kot 20 odstotkov.

V nedavnem intervjuju za N1 je Mesec sicer dejal, da je vlada denar za preprečitev tega septembrskega dviga položnic v domovih za starejše že našla.

“Desnica ne prizna, da ima zakon dve določbi. Ena je zamik uveljavitve oskrbe, druga pa, da se zagotovi financiranje, da oskrbnine 1. septembra ne bodo skočile. Zaradi povečanja kadrovskih normativov, ki ga je sprejela prejšnja vlada, so se stroški dela za domove za starejše zelo povečali. Prejšnja vlada jim je za to zagotovila financiranje, a samo do 1. septembra. Z našo spremembo zakona to financiranje podaljšujemo, referendumska blokada pa to podaljšanje onemogoča. Domovi bodo morali te stroške prenesti na oskrbovance. Neposredna posledica referenduma je torej, da bodo oskrbnine zrasle za 20 odstotkov,” je pojasnil.

Sicer drži, da novela zakona sedanje vlade preprečuje septembrski dvig položnic v domovih za starejše, obenem pa bi zakon, ki ga je sprejela prejšnja koalicija, prinesel to, da bi se z letom 2023 oskrbnine v domovih znižale tudi za več kot polovico, saj prinaša proračunsko financiranje za vse storitve, razen za tako imenovani “hotelski del”, torej za stroške bivanja in prehrane. O tem je Mesec v intervjuju za N1 dejal: “To lahko naredimo tudi brez njihovega zakona, sploh ni problem. Našli smo denar, da preprečimo septembrski dvig, zdaj pa je tako ali tako v pripravi rebalans proračuna za leto 2023, kjer bo treba zagotoviti denar za pokritje.”

Črnomelj in Metlika zgledno pripravljena na jesen

Domova za starejše v Črnomlju in Metliki sta po Meščevih besedah precej zgledno pripravljena na napovedani jesenski val epidemije. V Črnomlju imajo urejeno prezračevanje, postavili so razkuževalnike. V Metliki pa gre za starejši objekt, medtem ko novega gradijo. V starejšem prezračevanje ni ustrezno urejeno, zato so se odločili za nakup robota z UV lučjo. Na ministrstvu razmišljajo, da bi jeseni objavili razpise za prezračevalne sisteme oziroma za robote z UV lučjo, kjer prezračevalnega sistema ni mogoče namestiti dovolj hitro. Oba domova nadalje skrbi prihajajoča draginja. V Metliki se ogrevajo na pelete, ki pa se dražijo in bo zato treba najti ustrezno rešitev, je zagotovil. Poleg tega oba domova po njegovih besedah izpostavljata problem kadrov in financ. “Ob prenavljanju sistema plač v javnem sektorju bo treba poklice v negi označiti kot deficitarne in jih primerno nagraditi, da bo delo postalo zanimivo tudi za mlajše, ki se za te poklice ne odločajo več,” je še napovedal Mesec.

Na obisku v obeh domovih za starejše sta se danes mudil tudi predstavnici združenja Srebrna nit Biserka Marolt Meden in Darinka Klemenc. Ob tem so v združenju izrazili upanje, da zakonodajnega referenduma o spremembah zakona o dolgotrajni oskrbi ne bo, če se bodo vsi morebitni podpisniki pobude za referendum pozanimali, kaj je dobro za vse in kaj je nedržavnotvorno ravnanje sedanje opozicije oziroma nagajanje novi oblasti in posredno državljanom.

Poudarili so še, da od nove oblasti pričakujejo, da izpolni obljube in izboljša sedanji sistem, nudi konkretno pomoč ranljivim skupinam in čim prej predstavi nov zakon o dolgotrajni oskrbi. Ministrova obljuba, da bodo do januarja poiskali sistemske rešitve financiranja dolgotrajne oskrbe, daje upanje, da bo država končno našla stabilna sistemska proračunska sredstva za financiranje dolgotrajne oskrbe, so še dodali v združenju

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje