Mesta obarvala znamenitosti v ukrajinske barve, Ljubljana je to storila danes

Slovenija 25. Feb 202214:43 > 19:09 2 komentarja
ljubljanski grad
Kongresni trg (Foto: Žiga Živulović jr/BOBO)

Po ruski invaziji na Ukrajino so v četrtek po številnih mestih potekali protivojni protesti in shodi v podporo Ukrajincem, tudi v Ljubljani. Zvečer pa so solidarnostno v številnih mestih po svetu v barvah ukrajinske zastave zasvetile še znamenitosti. Danes je osvetljen tudi ljubljanski grad.

Berlin, London, Pariz, Rim, Melbourne so le nekatera mesta, ki so sinoči solidarnostno zasvetila v barvah ukrajinske zastave. V Berlinu so v modro in rumeno bila odeta Brandenburška vrata, v izjavi je berlinska županja Franziska Giffey dejala, da gre za simbolno gesto v podporo Ukrajincem, Berlinčanom ukrajinskih korenin. “Tudi mnogi Rusi želijo mir v Rusiji in Ukrajini. Ne želijo si ničesar drugega kot konec stopnjevanja in mirne rešitve tega grozljivega konflikta.”

Brandenburška vrata
Reuters (Brandenburška vrata)

V Parizu je bila obarvana mestna hiša, v Melbournu železniška postaja Flinders, v Londonu kabinet predsednika vlade, v Rimu pa Kolosej.

Janković obsoja vsako nasilje, a odlikovanja ne bo vrnil

Ljubljanski grad je pogosto osvetljen z različnimi barvami, ki simbolno odražajo različne akcije, prav tako je simbolno bil v odet v barve francoske trobojnice leta 2015, ko so državo pretresli grozljivi teroristični napadi v Parizu. Umrlo je 130 ljudi, še 350 je bilo poškodovanih.

Tako je tudi zvečer, ko je ljubljanski grad osvetljen v modro in rumeno barvo.

“V želji po čimprejšnjem koncu spopadov ter začetku reševanja spora po mirni poti bomo danes zvečer Ljubljanski grad osvetlili v barvah ukrajinske zastave,” so popoldan sporočili z ljubljanske občine. Ob tem župan Zoran Janković obžaluje, da se je vojna v Ukrajini sploh začela, saj je ves čas verjel, da bo diplomacija uspešna. “Ostro obsojam vsako nasilje. Vsaka vojna je grozna in nesprejemljiva. Ker najvišjo ceno v oboroženih spopadih plačajo nedolžni civilisti, morajo politiki nujno stopiti skupaj, zaustaviti nasilje in rešiti spor po mirni poti.”

V preteklosti se je ljubljanski župan srečal tako z županom Kijeva kot tudi Moskve in imajo dobre odnose z obema prestolnicama. “Ljubljana ostaja pobrateno mesto z Moskvo in še naprej si želimo dobrega, prijateljskega sodelovanja med prestolnicama, med ruskim in slovenskim narodom. Župan je v znak krepitve slovensko-ruskih odnosov od predsednika Putina dobil priznanje, ki bo ostalo še naprej v spomin in znak upanja za mir v svetu. Leta 2017 je ljubljanski župan sicer prejel visoko priznanje Ruske federacije, takrat ga je v Moskvi predsednik Vladimir Putin odlikoval z redom prijateljstva, “ki bo ostalo še naprej v spomin in znak upanja za mir v svetu,” so še sporočili iz kabineta župana. Medtem je nekdanja ministrica za delo Anja Kopač v znak protesta odlikovanje vrnila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje