Nekdanja ministrica Anja Kopač v znak protesta vrnila rusko državno odlikovanje

Slovenija 25. Feb 202210:01 > 01. Mar 2022 14:16 5 komentarjev
Anja Kopač
Osebni arhiv Anje Kopač

Nekdanja ministrica za delo Anja Kopač je v znak protesta vrnila odlikovanje, ki ji ga je leta 2017 podelil ruski predsednik Vladimir Putin za krepitev miru in prijateljstva med narodoma.

Nekdanja ministrica za delo in podpredsednica SD Anja Kopač je na spletnem omrežju Twitter sporočila, da bo vrnila rusko odlikovanje Red prijateljstva. “To je moj osebni protest nad dejanjem agresije in grobo kršitvijo mednarodnega prava, nasiljem in grozo, ki bo s tem povzročeno milijonom ljudem,” je zapisala.

Odlikovanje Red prijateljstva je najvišje odlikovanje, ki ga Ruska federacija podeljuje tujcem. Z njim Rusija počasti tiste, ki so prispevali h krepitvi miru in prijateljstva. Anja Kopač ga je prejela leta 2017 od ruskega predsednika Vladimirja Putina, ker je prispevala k postavitvi spomenika padlim ruskim in sovjetskim vojakom na ozemlje Slovenije.

Ponosna na priznanje, ponosna, da ga vrača

“Spomenik na Žalah vsem padlim ruskim in sovjetskim vojakom na ozemlju Slovenije naj bi bil v spomin in opomin za nas vse, da vojne vedno puščajo razdejanja. Po včerajšnjem začetku ruske invazije nad Ukrajino sem se odločila, da to priznanje vrnem,” je na Twitterju zapisala Anja Kopač.

Kot je še dodala, verjame v mir, sodelovanje in sožitje, te vrednote pa so bile po njeni oceni s četrtkovimi dejanji poteptane. “Na to priznanje sem bila zelo ponosna. Sedaj z enakim ponosom to odlikovanje vračam. Za mir!” je sklenila.

Odlikovanje Anja Kopač rusija
Anja Kopač

Janković: Priznanje ostaja v spomin in znak upanja

Odlikovanje Red prijateljstva je po javno objavljenih podatkih prejelo še pet Slovencev. Ljubljanski župan Zoran Janković ga je dobil istočasno kot Anja Kopač, že prej pa nekdanji direktor Krke Miloš Kovačič, ki je pokojni, sedanji predsednik uprave Krke Jože Colarič, direktor Rika Janez Škrabec in predsednik društva slovensko-ruskega prijateljstva Saša Geržina.

Janković nam je sporočil, da bo priznanje, ki ga je dobil od Putina, “ostalo še naprej v spomin in znak upanja za mir v svetu”. “V Mestni občini Ljubljana smo se v preteklosti srečali tako z županom Kijeva kot tudi Moskve in imamo dobre odnose z obema prestolnicama. Ljubljana ostaja pobrateno mesto z Moskvo in še naprej si želimo dobrega, prijateljskega sodelovanja med prestolnicama, med ruskim in slovenskim narodom,” so nam v Jankovićevem imenu odgovorili z občine.

Borut Pahor, Vladimir Putin, Zoran Zoki Janković
BOBO

Zapisali so tudi, da župan iskreno obžaluje, da se je vojna v Ukrajini sploh začela. Politiki morajo nujno stopiti skupaj, zaustaviti nasilje in rešiti spor po mirni poti, so pozvali.

Geržina nas je v telefonskem pogovoru prosil, da počakamo na ponedeljek, ko bo društvo podalo izjavo. Na odziv Colariča in Škrabca še čakamo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje