Mesto, kjer se je Rogliču na Giru snela veriga, dobilo svojo spominsko ploščico

Slovenija 01. Jul 202321:18 > 21:27 17 komentarjev
Spominska ploščica na Višarjah
@cyclicality/TWITTER

Na prelomnem klancu na Višarjah, kjer se je kolesarskemu asu Primožu Rogliču tik pred zmago na Giru d'Italia snela veriga, so postavili kovinsko ploščico z napisom "Na tem mestu se je snel z verige".

Majska kolesarska dirka Giro d’Italia se je zdela za njenega zmagovalca Primoža Rogliča za nekaj trenutkov izgubljena. Le nekaj kilometrov pred ciljem odločilnega kronometra na Višarje je moral namreč zaradi težav z verigo stopiti s kolesa.

Trenutek, ki je sledil, je postal ikoničen: po klancu je pritekel moški in Rogliča potisnil, da bi lažje speljal v strm klanec. Kot se je izkazalo, je bil navijač, ki je ob kolesarjevih težavah z verigo na kolesu priskočil na pomoč, nekdanji smučarski skakalec Mitja Mežnar in leta 2007 Rogličev sotekmovalec na ekipni tekmi mladinskega svetovnega prvenstva v smučarskih skokih.

Mesto, ki ima v srcih kolesarskih navijačev tako dvojni simbolni pomen – Rogličevo vztrajnost in Mežnarjevo nesebičnost – je v soboto dobilo še fizično manifestacijo. V Višarjah so natanko na mestu, kjer se je Rogliču snela veriga, postavili spominsko tablico z napisom “Na tem mestu se je snel z verige”.

Kdo je ploščo izdelal in postavil, za zdaj še ni povsem jasno, a gre po objavah na družbenih omrežjih sodeč za Rogličeve najzvestejše navijače.

Po dirki sta se nekdanja sotekmovalca spet videla na sprejemu za Rogliča v Ljubljani. “Bilo je nepozabno  – tudi za Rogliča,” je na Kongresnem trgu komentiral Mežnar in pojasnil, kdaj bosta šla končno na burek. Ljubljanski Burek Olimpija je namreč po dirki na Facebooku objavil, da junaku, ki je Rogliču pomagal v ključnem trenutku, ponujajo brezplačen burek za celo leto.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje