Michel: EU je popolnoma zavezana evropski perspektivi držav Zahodnega Balkana

Slovenija 15. Jul 202218:21 0 komentarjev
Pahor in Michel
Profimedia

Predsednik Borut Pahor je danes prejel odgovor predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela na pismo, v katerem se je zavzel, da bi Bosni in Hercegovini brez dodatnih pogojev dodelili status kandidatke za članstvo v EU, so sporočili iz urada predsednika. Michel je v odgovoru poudaril trdno zavezanost evropski poti držav Zahodnega Balkana.

Slovenski predsednik Borut Pahor je v pismu 14. junija zapisal, da Evropska unija po njegovem ponuja odgovor na vsa vprašanja Zahodnega Balkana, ob tem pa predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela pozval, naj se zavzame za konkretne korake k hitrejšemu širitvenemu procesu v tej regiji, zlasti za podelitev statusa kandidatke za članstvo v Evropski uniji Bosni in Hercegovini.

Michel je v četrtek poslal pismo v odgovor Pahorju, v katerem je zapisal, da je Evropska unija popolnoma in neomajno zavezana evropski perspektivi držav Zahodnega Balkana in podpira pospešen proces njihovega pristopanja k Evropski uniji.

Dodal je, da deli Pahorjeve skrbi glede stanja v Bosni in Hercegovini, ter poudaril, da se je tudi osebno angažiral pri pomoči voditeljem v tej državi, da bi nadaljevali z dialogom in se ponovno osredotočili na implementacijo potrebnih reform.

BiH in EU
Profimedia

“Evropski svet je 23. junija poudaril svojo pripravljenost na podelitev statusa kandidatke Bosni in Hercegovini in pozval vse politične voditelje v BiH, naj se držijo svojih zavez in hitro uvedejo potrebne reforme. To je znak, da je evropska pot za BiH odprta, če bo opravila ustrezne korake,” še navaja Michelovo pismo.

To je sicer nekoliko v nasprotju s pozivi slovenskega predsednika, ki je v svojem pismu pred enim mesecem zapisal, da “naj pogoje BiH seveda izpolni, toda v drugačnem vrstnem redu – najprej podelitev statusa kandidatke in nato izpolnitev pogojev”, s čimer bi se po Pahorjevem prepričanju okrepile proevropske sile v državi in dinamika notranjega prilagajanja evropskim normam.

Svet je medtem po navedbah njegovega predsednika prav tako naložil Evropski komisiji, naj poroča o implementaciji 14 ključnih prioritet, ki so bile nedavno določene za BiH. “Bodite prepričani, da EU namerava nadaljevati s podporo Bosni in Hercegovini ter ostalim partnericam na Zahodnem Balkanu, da bodo opravile potrebne korake naprej na svoji evropski poti,” je zaključil Michel.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!