Moskva: Končni dokument glede izvoza ukrajinskega žita bo pripravljen kmalu

Svet 15. Jul 202218:04 0 komentarjev
žito
Dado Ruvic/REUTERS

Tiskovni predstavnik ruskega ministrstva za obrambo je sporočil, da bo končni dokument, v katerem bosta Moskva in Kijev naslovila problem blokiranega izvoza žita, pripravljen kmalu. Evropska komisija je medtem danes sprejela predlog paketa ukrepov, namenjenih okrepitvi doslej sprejetih sankcij proti Rusiji.

Po sredinih pogovorih med ukrajinsko in rusko delegacijo v Istanbulu glede izvoza žita iz ukrajinskih črnomorskih pristanišč je rusko obrambno ministrstvo danes sporočilo, da bo končni dokument v zvezi s tem pripravljen kmalu. “Kmalu bo končano delo v zvezi z oblikovanjem končnega dokumenta o ‘črnomorski pobudi’,” je za rusko državno televizijo povedal tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva Igor Konašenkov. Ob tem je poudaril, da želi Moskva preprečiti uporabo ladijskih poti po Črnem morju za dobavo orožja in opreme Kijevu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po sredinih pogovorih, ki jih je ob prisotnosti predstavnikov Združenih narodov gostila Turčija, sta sprti strani sporočili, da je bil dosežen določen napredek v pogovorih. Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je dejal, da državi od sporazuma “ločita dva koraka”. Poleg tega je turško obrambno ministrstvo še isti dan sporočilo, da bo drugi krog pogovorov predvidoma potekal naslednji teden.

Prihodnji teden se bo ruski predsednik Vladimir Putin v Teheranu tudi srečal s turškim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Evropska komisija je danes sprejela predlog paketa ukrepov, namenjenih okrepitvi doslej sprejetih sankcij proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino. Ukrepi vključujejo prepoved uvoza ruskega zlata, njihov namen pa je tudi onemogočiti izogibanje sankcijam. Obenem Komisija predlaga podaljšanje sankcij do januarja 2023, so sporočili v Bruslju. Na seznam sankcioniranih oseb bi glede na predlog komisije dodali 47 posameznikov, predvsem politike in oligarhe, ter osem pravnih oseb, so še povedali viri.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!