Milijonar se je javil, dobil denar, bogatejša pa je tudi občina Rogaška Slatina

Slovenija 21. Feb 202212:09 komentar
Rogaška Slatina
PROFIMEDIA

Srečni dobitnik januarskega žrebanja Jackpota je na osebni račun prejel nagrado. To so za N1 potrdili na Loteriji Slovenija. "Dobitek je bil izplačan prejšnji teden," so pojasnili. Občina Rogaška Slatina, v kateri ima dobitnik stalno prebivališče, je tako na račun prejela več kot 1,6 milijona evrov neplaniranih sredstev. "Naša želja je, da predlog porabe teh sredstev oblikuje čim širši krog občank in občanov," je v sporočilu za javnost pojasnil župan občine Branko Kidrič.

Konec januarja se je odvilo žrebanje za Jackpot. Glavni dobitek, vreden 11,1 milijona evrov, je bil vplačan na pošti v Rogaški Slatini. Kot so za N1 potrdili na Loteriji Slovenija, je bil dobitek prejemniku na osebni račun izplačan prejšnji teden. Na občini so ravno tako potrdili, da je dobitnik občan Rogaške Slatine. Po plačilu 15-odstotnega davka, ki ga prejme občina, je novi slovenski milijonar tako bogatejši za 9,4 milijona evrov.

Župan Rogaške Slatine Branko Kidrič je v izjavi pojasnil, da so na občinski proračun prejeli, kot se je izrazil, neplanirana sredstva v višini 1.670.000 evrov. “Kogarkoli bi vprašal, kako bi denar porabili, bi verjetno imel svojo idejo. Zato si bomo vzeli čas in najprej naredili analizo določenih projektov, preverili fazo pripravljenosti, predvsem pa njihovo izvedljivost. Osebno menim, da ne bi bilo najbolje, če bi ta sredstva razdelili na prafaktorje. Naša želja je, da predlog porabe teh sredstev oblikuje čim širši krog občank in občanov in da jih namenimo za vsebine, ki bodo zadovoljile želje in pričakovanja vseh generacij,” je dodal.

Le redko se zgodi, da dobitnik ne prevzame denarja

Na Loteriji Slovenije, ki je ena od ustanoviteljici Eurojackpota, so nam sicer pred že časom pojasnili, da se le redko zgodi, da dobitnik ne prevzame svojega dobitka. “Največji neizplačani dobitek je Lotko 6, ki je bil vreden 1,3 milijona evrov,” je za N1 navedla Mateja Slamnik Kos z Loterije Slovenije. Listek je bil vplačan julija 2014, dobitnika pa po dolgem iskanju niso našli. “Zato smo novembra 2014 1,3 milijona evrov vrnili v igro Loto,” je pojasnila.

V desetih letih igre smo v Sloveniji dobili štiri Eurojackpot milijonarje, glavni dobitek jackpot pa je bil vključno s srečko, ki je bila vplačana v Rogaški Slatini, vplačan trikrat. Prvi jackpot, ki je bil vreden 21 milijonov evrov, je igralec vplačal leta 2013 v Grosuplju, drugega v vrednosti 28,2 milijona evrov pa leta 2014 v Žalcu. Poleg omenjenih glavnih dobitkov je leta 2018 igralec na Jesenicah vplačal še dobitek 5+1, ki je bil vreden 2,2 milijona evrov, zaradi česar ga štejemo v kvoto slovenskih Eurojackpot milijonarjev.

Po raziskavi iz leta 2018 v igri Eurojackpot sodeluje približno 760 tisoč polnoletnih Slovencev, do sedaj pa jih je 19 prejelo dobitke, ki so bili večji od 200 tisoč evrov.

V Evropi 117 jackpot milijonarjev

Eurojackpot je sicer na voljo več kot 300 milijonom igralcev v 18 evropskih državah. Glavni dobitek jackpot, ki je vedno vreden najmanj 10 milijonov evrov, je bil doslej vplačan 97-krat, vendar si ga je trinajstkrat razdelilo več dobitnikov. “Radi rečemo, da smo naredili 117 jackpot milijonarjev,” je dejala Slamnik Kos z Loterije Slovenije. Najvišja vrednost jackpota je 90 milijonov evrov, kar se je v desetih letih igre zgodilo štirinajstkrat. Najvišjo vrednost je doslej prejelo devet dobitnikov, petkrat pa se je 90-milijonski jackpot razdelil med več dobitnikov.

Največ dobitnikov jackpota ima Nemčija (53), sledijo ji Finska (20), Danska (8), Švedska (6), Norveška (5), Španija in Poljska (4). Po tri dobitnike imajo poleg Slovenije še Italija, Nizozemska in Madžarska, dva dobitnika ima Češka, enega pa Litva, Slovaška in Hrvaška. Brez dobitnikov jackpota so za zdaj Estonija, Latvija in Islandija. Po številu jackpotov na milijon prebivalcev Slovenija zaseda drugo mesto, pred njo je le Finska. Med vsemi prireditelji te igre na srečo je Slovenija po povprečnem vplačilu na prebivalca na petem mestu, po BDP na prebivalca je na desetem, po številu prebivalcev pa na petnajstem mestu.