Mini teater ni izraelska izpostava: Obsojamo genocid in etnično čiščenje Gaze

Slovenija 22. Jan 202418:11 0 komentarjev
mini teater
Foto: Bor Slana, Bobo

V Mini teatru so se s sporočilom za javnost odzvali na očitke na njihov račun, potem ko so nameravali v prostorih gledališča predvajati projekcijo filma izraelskega veleposlaništva o zločinih Hamasa. Projekcijo so nato odpovedali. "Mini teater del javnosti doživlja kot izpostavo izraelske politike. To v celoti zavračamo. Iskreno se opravičujemo, v kolikor so določene naše aktivnosti pustile takšen vtis," so zapisali v Mini teatru in poudarili, da obsojajo genocid države Izrael nad civilisti in etnično čiščenje Gaze.

Zaprta projekcija filma naj bi 10. januarja potekala v Mini teatru v Ljubljani, katerega direktor je Robert Waltl, sicer tudi direktor Judovskega kulturnega centra Ljubljana, ki deluje na istem naslovu kot Mini teater.

Waltl je najprej poudaril, da sodelujejo z vsemi ambasadami in da filme pri njih predvajajo tudi druga veleposlaništva. “Mi smo Hiša strpnosti in nikomur, ki ne spodbuja sovraštva, ne bomo zaprli vrat,” je dejal. Kasneje istega dne je Waltl sporočil, da je “projekcija filma veleposlaništva Izraela o zločinih Hamasa odpovedana”. Kot razlog je navedel tehnične težave. Projekcijo naj bi nato izraelsko veleposlaništvo vseeno izpeljalo na drugi lokaciji, a le za okoli 20 ljudi. Pred Mini teatrom se je tisti večer zbralo nekaj deset protestnikov, ki so zahtevali premirje v Gazi in nasprotovali projekciji.

Danes so se v Mini teatru s sporočilom za javnost odzvali na očitke na njihov račun. “V petindvajsetih letih delovanja se je Mini teater, poleg gledaliških predstav, angažiral pri negovanju strpnosti in podpori ranljivim skupinam. Organiziramo festival Hiša strpnosti, na katerem prikazujemo filme, organiziramo razstave in predavanja. Soorganizator festivala strpnosti je Judovski kulturni center, v katerem se maloštevilna judovska skupnost v Sloveniji in v državah bivše Jugoslavije ukvarja s temo Holokavsta ter sodeluje z drugimi etničnimi in kulturnimi organizacijami,” so zapisali v sporočilu, pod katerega sta podpisana direktor Mini teatra Waltl in umetniški vodja Ivica Buljan.

Poudarila sta, da je bila judovska skupnost sama pogosto tudi tarča napadov. Vandali so nedavno na vrata ljubljanskega Judovskega kulturnega centra narisali grafit, ki Davidovo zvezdo enači s svastiko.

Foto: Denis Sadiković/N1

Dodala sta, da Mini teater sodeluje z judovskimi in palestinskimi umetniki ter naštela vrsto njihovih predstav z arabsko-judovsko tematiko.

“Mini teater del javnosti doživlja kot izpostavo izraelske politike. To v celoti zavračamo,” sta poudarila v sporočilu. “Iskreno se opravičujemo, v kolikor so določene naše aktivnosti pustile takšen vtis. Obsojamo genocid države Izrael nad civilisti in etnično čiščenje Gaze. Zavezujemo se k takojšnji prekinitvi vojne in k hitrim mirovnim pogajanjem. Rešitev mora ključevati medsebojno priznanje in spoštovanje enakopravnosti dveh držav, garancijo mednarodne skupnosti k vzpostavitvi miru, svobode in varnosti,” sta zapisala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!