Minister Poklukar: Ograja na meji bo v celoti podrta

Slovenija 18. Sep 202318:59 27 komentarjev
žica ograja na meji
Srdjan Živulovič, Bobo

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je danes v parlamentu zagotovil, da bo ograja na meji s Hrvaško v celoti podrta. Na vprašanje poslanke Levice Nataše Sukič, do kdaj se bo to zgodilo, pa ni konkretno odgovoril.

Notranji minister Boštjan Poklukar je ob obisku občine Brežice pred dobrim tednom dni tamkajšnjemu županu Ivanu Molanu obljubil, da bo zaradi povečanja nezakonitih prehodov meje panelna ograja v Rigoncah ostala.

“Odstranitev ograje je bila ena bolj opaznih zavez sedanje koalicije,” je danes pri točki “poslanska vprašanja” ministra Poklukarja spomnila poslanka Levice Nataša Sukič. Zanimalo jo je, kako napreduje odstranjevanje ograje na meji in kaj bo torej z ograjo v Rigoncah.

Notranji minister se je strinjal, da je zaveza treh koalicijskih partneric popolnoma jasna, in zagotovil, da bo v skladu s koalicijsko pogodbo “ograja v celoti podrta”. Kot smo poročali, je to zagotovilo Poklukar dal tudi ministrom na seji vlade le štiri dni po obljubi v občini Brežice, da bo del ograje ohranjen.

Natašo Sukič je še zanimalo, kdaj bo torej ograja v celoti umaknjena oziroma ali bo do njenega umika v Rigoncah prišlo še v tem mandatu – ne nazadnje je bila odstranitev celotne ograje napovedana že do konca lanskega leta. Vendar pa Poklukar na to vprašanje ni konkretno odgovoril. “Ograja se podira v skladu z načrtom. V letošnjem letu je v načrtu tisti del, ki smo ga načrtovali, potem pa gremo naprej. Za to so tudi sredstva v proračunu zagotovljena in brez skrbi,” je dejal.

Dodal je še, da se v Sloveniji soočamo z visokim številom ilegalnih prehodov, vendar te migracije ne potekajo tako kot nekoč po gozdovih, preko rek, po zeleni meji, temveč se odvijajo po avtocesti, železnici, v Rigoncah pa preko mostu. “Policija te ljudi potem zaustavi. Vsi, ki rečejo za azil, so pripeljani v azilni dom, kjer uradniki vodijo azilni postopek naprej,” je še poudaril notranji minister in zatrdil, da slovenska policija deluje profesionalno in humano.

Da “ograja ne deluje”, je sicer v današnjem odgovoru na vprašanje poslanke SDS Anje Bah Žibert o povečanju števila nezakonitih migracij dejal tudi premier Robert Golob. “V Rigoncah še ni bil umaknjen niti meter ograje, pa je vseeno v državo letos prišlo več kot 24.000 prebežnikov. Ampak prišli so po cesti,” je poudaril Golob.

Sukič je Poklukarju očitala, da vztraja pri Janševih rešitvah

Poslanka Levice Nataša Sukič je ministru Poklukarju zastavila tudi vprašanje, zakaj je notranje ministrstvo v odgovoru ustavnemu sodišču ocenilo, da sta noveli zakona o tujcih in o mednarodni zaščiti, ki ju je sprejela prejšnja Janševa koalicija, v skladu z ustavo. Spomnila ga je, da so se pod zahtevo za presojo ustavno spornih 10.a in 10.b člena zakona o tujcih, po katerih lahko državni zbor v primeru spremenjenih razmer na področju migracij razglasi stanje tako imenovane kompleksne krize in tujcem praktično onemogoči dostop do azilnega postopka, kot opozicijski poslanci podpisali tudi nekateri sedanji ministri. “Zakaj na področju migracij vztrajate pri rešitvah Janševe vlade in ministrske kolege na nek način zavajate, da ti sploh ne vedo, o čem glasujejo,” je zanimalo poslanko Sukič.

Tudi pri odgovoru na to vprašanje minister Poklukar ni bil konkreten. “Ne ministrstvo za notranje zadeve ne vlada in ne državni zbor niso pristojni za presojo ustavnosti zakonov. Ta naloga je v izključni pristojnosti ustavnega sodišča, ki jo bo, tako kot vselej doslej, tudi tokrat opravilo,” je dejal. In zatrdil, da bosta tako MNZ kot on sam odločitev ustavnega sodišča spoštovala.

Nataša Sukič
Borut Živulovič/ BOBO

Sukič je zanimalo še kadrovanje na notranjem ministrstvu in na policiji. Poklukarja je vprašala, kako je lahko za prvega policista izbral Senada Jušića, ki “nima ustreznih vodstvenih izkušenj” in je bil “vpleten v nekaj sumljivih zadev”. Izpostavila je tudi, da je Jušić še kot vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije na pomembna mesta v policiji “na debelo kadroval Janševe, Hojsove in Olajeve kadre”. Pri tem je kot “najbolj bizarno” ocenila, da so nekdanji ministrici Tatjani Bobnar očitali, da “prepočasi dejanšizira policijo”.

Poklukar ji je odgovoril, da je uradniški svet dal zeleno luč za imenovanje Jušića za generalnega direktorja policije in da sam nima nobenega dvoma o kompetentnosti in strokovnosti tega sveta. Dejal je še, da sta očitke o domnevno spornem ravnanju Jušića, ki so se v zadnjem času pojavljali v medijih, tako generalni direktor policije kot policija demantirala. Kadrovske zadeve na policiji, o katerih je spraševala Sukič, pa so po navedbah notranjega ministra v pristojnosti generalnega direktorja policije. “Dokler bom jaz minister, bo slovenska policija samostojna in povsem neodvisna,” je dodal Poklukar.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje