Minister Šarec o odvzemu krav: Najslabše bi bilo, da bi se primer politiziral

Slovenija 20. Nov 202315:57 2 komentarja

Kmetijsko ministrstvo bo storilo vse, da preveri ustreznost ravnanja inšpekcije v primeru odvzema 24 domnevno zanemarjenih krav, je poudaril minister Marjan Šarec, ki začasno vodi ta resor. Vendar je treba počakati do zaključka postopka, odločba naj bi bila izdana v sredo. "Najslabše, kar bi se lahko zgodilo, bi bilo, da bi se primer politiziral," je poudaril in dodal, da minister v odločitve inšpekcije ne sme posegati.

O odvzemu 24 domnevno zanemarjenih krav je ministra Marjana Šarca, ki je začasno tudi v vlogi kmetijskega ministra, v državnem zboru poprašala poslanka NSi Vida Čadonič Špelič. Do odvzema goveda je prišlo le štiri dni po uveljavitvi novele zakona o zaščiti živali, katerega cilj sta večja zaščita živali pred zanemarjanjem in zmanjšanje njihovega trpljenja.

Poslanka je ministra, ki je sicer že v nedeljo napovedal uvedbo internega strokovnega nadzora, opozorila na številne dvome, ki jih primer pušča ob začetku izvajanja novega zakona. Povprašala ga je, ali ocenjuje, da je bil postopek odvzema na osnovi ustne odločbe ustrezen in ali je imela inšpektorica za to ustrezno pravno podlago.

“Na zakonu, ki je pravkar začel veljati, si ne želimo nobene sence dvoma. Zato sem tudi napovedal odreditev izrednega nadzora,” ji je odgovoril Šarec. Poudaril je, da postopek še ni končan, predvidoma naj bi inšpektorica pisno odločbo pripravila v sredo. Šele, ko se bo postopek zaključil, bodo lahko sprejeli nadaljnje ukrepe.

Boštjan Poklukar in Marjan Šarec
Foto: Matija Sušnik/DZ

“Ni vprašanje, kaj jaz mislim. Ampak je treba spoštovati predpise in postopek. Najslabše, kar bi se lahko zgodilo, bi bilo, da bi se primer politiziral. Inšpekcija je neodvisen organ, minister pa v njihove odločitve nima pravice posegati,” je dodal.

Čadonič Špelič, sicer nekdanja direktorica uprave za varno hrano, se je strinjala s tem, da je inšpekcija neodvisna. A je opozorila, da naj bi inšpektorica v dvostavčnem zapisniku citirala napačen zakon. Opozorila je tudi, da se ne ve, kje se živali nahajajo. “Šlo je za nestrokovno ravnanje,” je dejala.

Šarec pa je poudaril, da nima težav s tem, da se okoliščine primera razčistijo. “Najpomembnejša nam mora biti dobrobit živali,” je poudaril in spomnil, da je tudi on nekoč živel na kmetiji, kjer so imeli nekaj živine.

V sindikatu kmetov so izrazili ogorčenje, saj so prepričani, da je bil odvzem nezakonit. Kmete je razburilo tudi dejstvo, da je eno od krav v dogovoru z inšpektorico odpeljala kar zaščitnica živali. Ostro so se odzvali tudi pri Kmetijsko-gozdarski zbornici (KGZS), kjer so prepričani, da je šlo za pretiran, nesorazmeren in nezakonit ukrep.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje