Odvzem 24 krav razburja: so zanemarjene ali ne? Minister Šarec bo odredil nadzor

Slovenija 19. Nov 202313:41 > 20. Nov 2023 09:21 32 komentarjev
krave zanemarjene
Foto: Bralec

Po tem, ko je veterinarska inšpekcija rejcu iz Posavja odvzela 24 domnevno zanemarjenih krav, so ogorčenje izrazili v sindikatu kmetov, prepričani, da je bil odvzem nezakonit. Kmete je razburilo tudi dejstvo, da je eno od krav v dogovoru z inšpektorico odpeljala kar zaščitnica živali. Marjan Šarec, ki je začasno tudi v vlogi kmetijskega ministra, je za N1 napovedal, da bo odredil interni strokovni nadzor.

Potem ko je veterinarska inšpektorica pred dnevi zaradi nepravilnosti rejcu iz Posavja odvzela 24 glav goveda, se vrstijo odzivi tako predstavnikov kmetov kot zaščitnikov živali, primer pa bo, kot kaže, dobil tudi politične razsežnosti. Predstavniki kmetov opozarjajo na sporen način odvzema, ob katerem naj bi inšpektorica eni od prisotnih zaščitnic živali dovolila, da eno od zaseženih krav odpelje kar sama.

Že včeraj so se na odvzem ostro odzvali pri Kmetijsko-gozdarski zbornici (KGZS), prepričani, da je šlo za pretiran, nesorazmeren in nezakonit ukrep. “Živali res niso bile rejene v povsem optimalnih pogojih, vendar pa niso imele nobenih negativnih posledic zaradi take reje. Imele so tudi možnost se umakniti iz blata na pašnike,” so zapisali pri KGZS.

Da so zaradi odvzema ogorčeni, so danes sporočili tudi iz Sindikata kmetov Slovenije, katerega predstavnik je obiskal kmetijo v Leskovcu, s katere je inšpekcija odpeljala domnevno zanemarjene živali.

“Obnašanje inšpektorice in predstavnice zaščitnice živali je bilo neprimerno in v celoti nezakonito. Dotični osebi sta tudi nezakonito vstopali v prostore na zasebni lastnini, ki niso namenjeni kmetijski rabi. Seznanili so nas z vso dokumentacijo, slikovnim gradivom in video posnetki z dne odvzema,” so v sporočilu za javnost po obisku kmetije navedli v sindikatu.

Govedo po njihovih navedbah ni bilo shujšano in je bilo v primernem rejnem stanju, brez ran, poškodb ali česa podobnega. Živali so imele možnost paše, na voljo sta jim bili hrana in voda. Na območju dokrmljevanja je bil predel, ki je bil bolj blaten, kar je glede na vremenske razmere pričakovano in začasno. Živali so v takšnih obdobjih paše nekoliko bolj umazane, a to ne vpliva na njihovo zdravje in dobro počutje, so zapisali v sindikatu.

V uredništvo smo dobili fotografije, ki nam jih je poslal bralec in prikazujejo stanje na omenjeni kmetiji v času odvzema.

krave, kmetija leskovec Posavje
Foto: Bralec

V kmetijskem sindikatu so spomnili, da po zakonu o veterinarskih merilih pooblastilo odvzema živali velja samo v izjemno nujnih primerih, ko gre za ogrožanje zdravja živali ali ljudi. “To merilo v tem primeru ni bilo doseženo in ga zato označujemo kot nezakonitega. Od ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano zahtevamo uvedbo izrednega strokovnega nadzora postopka in ukrepanje v skladu z zakonom ter takojšnjo vrnitev živali rejcu,” so dodali. Poudarili so, da so rejec in njegovi družinski člani močno prizadeti in šokirani ter da jim bodo nudili vso pomoč.

Zakaj je eno kravo odpeljala zaščitnica živali?

Med vprašanji, ki za zdaj nimajo uradnega odgovora, je, kako je mogoče, da je eno od 24 krav po odvzemu odpeljala zaščitnica živali. O tem naj bi se ustno dogovorili zaščitnica in inšpektorica Danuša Štiglic.

Veterinarsko inšpekcijo, ki sodi pod upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, smo med drugim vprašali, kakšna je zakonska podlaga za tak način odvzema in razdelitev živali, pa tudi, kam so nastanili ostalih 23 krav ter kakšna bo njihova usoda, pod kakšnimi pogoji jih bodo prodali in pod kakšnimi pogoji jih kmet lahko dobi nazaj. Odgovore bomo objavili, ko jih prejmemo. Sporočili so, da inšpekcijski postopek še poteka, predvidoma do srede, nato bo strokovna komisija preverila, ali je potekal pravilno, šele nato pa lahko javnost pričakuje vsa pojasnila.

Inšpekcija je bila s pojasnili doslej skopa. Sporočili so, da so bila “goveda ograjena na malem izpustu, ki je bil zelo blaten, brez dostopa do vode in hrane, brez dostopa do hleva oziroma suhega ležišča” ter “da so bile živali prekrite z blatom in veterinarsko neoskrbovane”. Dodali so, da je inšpekcija uprave za varno hrano v preteklosti na kmetiji že zaznala nepravilnosti, zato so že vodili inšpekcijski postopek, izdana je bila tudi ureditvena odločba. Ob kontrolnem pregledu so bile nepravilnosti odpravljene. Pri odvzemu pa je, kot kaže, šlo za nov postopek, pred odvzemom pa kmeta niso opozorili.

Danes so se s pojasnilom oglasili tudi v Društvu za zaščito konj. Objavili so fotografije s kmetije, na kateri je potekal odvzem. “Na dan odvzema smo bili kontaktirani s strani inšpekcije s prošnjo, če jim lahko iz našega seznama kmetij, kjer imamo vnešene kmetije, ki so izkazale interes za sprejem inšpekcijsko odvzetih živali, lahko posredovali podatke, kar smo tudi storili,” so zapisali v društvu, katerega predsednica je Natalija Nedeljko. “S temi kmetijami je ta dan kontaktirala inšpekcija in se sama dogovarjala, kdo in koliko živali lahko sprejme. Za eno govedo pa smo ponudili začasno nastanitev tudi v društvu,” so pojasnili.

Zakon, ki razburja

Do odvzema goveda je prišlo le štiri dni po uveljavitvi novele zakona o zaščiti živali, katerega cilj sta večja zaščita živali pred zanemarjanjem in zmanjšanje njihovega trpljenja. Spomnimo, novelo je podprla celotna koalicija, opozicija pa mu je nasprotovala. Državni svet je izglasoval veto, saj da pri oblikovanju zakona niso upoštevali veterinarske, kmetijske in pravne stroke. Državni zbor je novelo nato ponovno potrdil, sindikat kmetov pa je že pred zadnjim dogodkom napovedal ustavno presojo.

Oglasili so se tudi politiki, minister Šarec za N1 napovedal interni nadzor

Predsednik Nove Slovenije Matej Tonin je na omrežju X zapisal, da je primer “preprosto neverjeten” ter da “vsi indici kažejo, da je šlo za evidentno zlorabo zakona in inšpekcijskega postopka v imenu NVO aktivizma”. Dodal je, da bo njihova poslanka Vida Čadonič Špelič, tudi nekdanja direktorica uprave za varno hrano, v ponedeljek na seji državnega zbora od kmetijskega ministra Marjana Šarca zahtevala natančna pojasnila, potem se bo odločila o nadaljnjih korakih.

Marjan Šarec, ki od odhoda Irene Šinko začasno vodi tudi ministrstvo za kmetijstvo, je za N1 dejal, da inšpekcijski postopek v omenjenem primeru še ni zaključen in da bo trajal še do srede. “Inšpekcija je pri svojem delu samostojna, bom pa v primeru odredil interni nadzor, da razčistimo, ali je bil postopek izpeljan pravilno,” je dejal. Poudaril je, da je treba primer razčistiti, da ne bi padla senca dvoma na postopek ali na sam zakon, ključna pa je dobrobit živali.

Inšpektorica Danuša Štiglic, ki je odredila odvzem živali, je bila letos poleti kandidatka za novo direktorico uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Kot je tedaj poročal časopis Dnevnik, jo je k temu nagovoril premier Robert Golob, nato pa je vlada, domnevno zaradi upora kmetijske in veterinarske zbornice ter zaposlenih na upravi, imenovala drugo kandidatko. Kmetijska ministrica Irena Šinko pa se je morala od položaja posloviti tudi zato, ker ni povsem podprla zakona o zaščiti živali, saj je bila prepričana, da bo zakon v praksi težko izvajati, kar so poudarili tudi v zakonodajno-pravni službi državnega zbora. Za uveljavitev zakona si je med drugim odkrito prizadevala partnerka premierja Goloba Tina Gaber.

V eni od objav na Facebooku Društva za zaščito konj iz maja letos so zapisali, da jih je obiskal premier Golob ter objavili fotografijo srečanja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje