Minister Šarec v Latviji obiskal slovenske vojake

Slovenija 18. Jul 202217:39 2 komentarja
Marjan Šarec
Ministrstvo za obrambo/TWITTER

Minister za obrambo Marjan Šarec je na obisku v Latviji. V bazi Ādaži je obiskal slovenske vojake, ki delujejo v sklopu Natove misije Okrepljena prednja prisotnost. Jutri bo obiskal še pripadnike Slovenske vojske na Slovaškem, ki so prav tako del Natove misije.

Minister za obrambo Marjan Šarec je obiskal Latvijo, kjer se je danes srečal s pripadniki Slovenske vojske, ki tam delujejo v okviru misije Nato Okrepljena prednja prisotnost (Enhanced Forward Presence – eFP), so sporočili z ministrstva za obrambo.

Misija v Latviji je bila ustanovljena leta 2017, Slovenska vojska pa je tam prisotna od začetka. Del slovenskega kontingenta so tudi pripadniki vojsk Črne gore in Severne Makedonije, ki se je misiji pridružila junija. Kot so navedli na ministrstvu, Slovenija s sodelovanjem v misiji “izraža podporo krepitvi celovite in kredibilne odvračalne ter obrambne drže Nata”.

11. kontingentu Slovenske vojske v bazi Ādaži poveljuje nadporočnik Marko Gačnik, kontingent pa deluje znotraj bataljonske bojne skupine pod poveljstvom kanadske vojske. Pripadniki Slovenske vojske – 50 jih je – sodelujejo pri izvajanju mirnodobnih dejavnosti sil. To vključuje vaje, usposabljanja in druge mirnodobne dejavnosti, je še navedlo ministrstvo za obrambo.

Minister Šarec si je po navedbah ministrstva ogledal predstavitev na vadišču, ob zaključku pa nagovoril slovenske vojake. “Latvija je bila leta 2017 prva misija, ki je bila znotraj EU, danes po petih letih pa vidimo, da je bila to zelo dolgoročna in vizionarska rešitev,” je med drugim dejal.

Ob robu obiska se je Šarec srečal še z državnim sekretarjem latvijskega obrambnega ministrstva Jānisem Garisonsom. Jutri bo obiskal še pripadnike Slovenske vojske na Slovaškem, v Leštu, ki delujejo v okviru Natove misije Aktivnosti okrepljene pozornosti (Enhanced Vigiliance Activities – eVA). Spomnimo, 101 pripadnik Slovenske vojske se je na Slovaško odpravil v začetku junija, misija Aktivnosti okrepljene pozornosti pa je bila vzpostavljena skladno z odločitvijo voditeljev držav Nata, ki so se 24. marca strinjali, da se na vzhodnem krilu zavezništva vzpostavijo štiri nove bojne skupine: na Slovaškem, Madžarskem, Romuniji in Bolgariji.

Poleg Slovenije, Črne gore in Severne Makedonije v Natovi misiji Okrepljena prednja prisotnost v Latviji pod vodstvom Kanade kot vodilne države bataljonske bojne skupine delujejo še Albanija, Češka, Latvija, Italija, Poljska, Slovaška in Španija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje