Ministrica Ajanović Hovnik: Na take pritiske sindikatov ne bomo pristajali

N1 video 05. Okt 202216:25 > 18:04 4 komentarji
Sanja Ajanović Hovnik
Uroš Kokol/N1

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je zavrnila očitke, ki so se po parafiranju dogovora s sindikati javnega sektorja pojavili v javnosti. Poudarila je, da se je vlada ves čas pogajala transparentno in da so sindikati že pred podpisom sporazuma vedeli, da je del tega tudi uresničitev preteklih dogovorov. Ob tem se sprašuje, ali sindikati lahko odločajo o tem, katere dogovore bo vlada realizirala. Sindikatom je sporočila še, da vlada na takšne pritiske ne bo pristajala. Vodja ene od sindikalnih pogajalskih skupin Jakob Počivavšek je v odzivu na ministričine besede dejal, da bi tudi sami ministrici lahko očitali zavajanje.

Vlada in sindikati javnega sektorja so minuli četrtek parafirali plačni dogovor. Zaposleni v javnem sektorju si v skladu z dogovorom lahko obetajo dvig plač, višje nadomestilo za malico, tisti do vključno 50. plačnega razreda tudi poračun regresa za letni dopust. Vendar so se potem oglasili nekateri sindikalisti, ki menijo, da dogovor vsebuje podtaknjence.

Tako je glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj opozoril na prilogo, ki briše plačni strop s 57. razreda. “Trdim, da vlada poskuša tukaj še enega slepega potnika pretihotapiti v ta dogovor,” je prepričan. “Zgoraj bi zviševala in odpirala plačno lestvico, spodaj pa je ne bi. To mislim, da bi znal biti problem, ki bo že v naslednjih dneh prišel na površje,” je povedal za POP TV.

Te očitek je ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik zavrnila. “Prepričana sem, da je bilo v preteklih dneh preveč mrcvarjenja resnice o tem, kaj četrtkov dogovor vsebuje. Vse te navedbe moram zavrniti. Vlada je bila več čas zelo transparentna o vsebini pogajanja in vsoti denarja,” je povedala ministrica v današnji izjavi za medije.

Po tem, ko so se dogovorili o razširitvi pogajanj iz draginje in inflacije tudi na nesorazmerja, je vlada po ministričinih besedah dodala točko o uresničitvi preteklih dogovorov. “Vlada je zelo jasno povedala, da se ne bo opredeljevala do vsebine teh dogovorov, ker jih jemljemo kot zavezujoče,” je dodala. “Ne drži, da je črtanje 57. plačnega razreda, tj. plačnega stropa, podtaknjenec,” je poudarila.

O tem, katere dogovore bo vlada realizirala, so po njenih besedah s sindikati govorili. “Tudi v podpisanem dogovoru, ki so ga sindikati prejeli že za ponedeljkova pogajanja, je bil ta dogovor naveden,” je pojasnila. Pred parafo je bilo, tako Ajanović Hovnik, jasno povedano, kateri zakon se spreminja, kakšna je časovnica in kaj bo zakon vseboval. “Potem so sindikati dogovor parafirali,” je dodala.

Počivavšek: Tudi ministrici bi lahko očitali zavajanje

Vodja ene od sindikalnih pogajalskih skupin Jakob Počivavšek je v odzivu na ministričine besede dejal, da bi tudi sami ministrici lahko očitali zavajanje. Po njegovih besedah so namreč zelo jasno povedali, da vključitev določila o realizaciji že sklenjenih sporazumov v dogovor za javni sektor ne pomeni, da se sindikati z njimi strinjajo, a je dejstvo, da obstajajo in zavezujejo tiste, ki so jih sklepali. Jasno so povedali tudi, da se vprašanje odprave plačnega stropa obravnava v okviru sistemskih sprememb plačnega sistema in sočasno z odpravo uravnilovke v spodnji tretjini plačne lestvice. “V dogovoru ni nikjer zapisano, da se bo strop odpravil v tem trenutku,” je dejal Počivavšek. Dodal je, da je bila ministrica z njihovimi stališči seznanjena, zato zanjo ne morejo biti presenečenje. (STA)

“Ali lahko sindikati odločajo o tem, katere dogovore bo vlada realizirala?”

“Na tem mestu se vprašam, ali sindikati lahko odločajo o tem, katere dogovore bo vlada realizirala, in v kolikšni meri imajo sindikati pravico, da posežejo v že podpisane dogovore,” je še poudarila ministrica. Pojasnila je, da bi ta praksa pomenila, da bi sindikati lahko posegali tudi v dogovore z drugimi sindikati. “Na tako retoriko in take pritiske sindikatov ne moremo pristati in ne bomo pristajali. Sindikatom je bilo jasno povedano, da če se vlada ne opredeljuje do vsebin preteklih dogovorov, opredelitve ne bo dovolila sindikatom.”

Glede spodnje tretjine plačne lestvice pa je ministrica povedala, da se je vlada zavezala prioritetni obravnavi problematike te plačne skupine. Vendar do danes še nihče ni prišel z ustrezno rešitvijo, hkrati pa se vlada po njenih besedah zaveda, da bo treba spremeniti plačno lestvico. “V dogovoru s sindikati bomo iskali rešitve, ki morajo biti sistemske,” je dodala.

Za petek je napovedano usklajevanje glede zakona o sistemu plač v javnem sektorju. V naslednjem tednu bo dogovor obravnavala vlada, če ga bodo na vladi potrdili, bi lahko dogovor s sindikati podpisali konec prihodnjega tedna. Pojasnila je še, da se bo plačni strop odprl za vse skupine. “Odveč je bojazen, da bo z odprtjem stropa kdorkoli poskočil. Ko se strop umakne, se še vedno ugotavljajo pogoji za napredovanje,” je pojasnila in dodala, da lahko do prvih napredovanj po tej spremembi prišlo konec naslednjega leta.

Kakšna bo kurilna sezona v javni upravi?

Na vprašanje, kako bo potekala kurilna sezona v javni upravi glede na energetsko krizo, je Ajanović Hovnik odgovorila, da bo javna uprava varčevala. Sledili bodo smernicam ministrstva za infrastrukturo in Evropske komisije. Organe javne uprave so pozvali, naj tam, kjer je to mogoče, delo organizirajo od doma.

Ministrica je povedala tudi, da gre pri razrešitvi načelnika Upravne enote Maribor Roberta Pungerla za strokovno odločitev. Glede njegovega dela je prejela več negativnih odzivov, opazila pa je tudi, da načelnik ni vedel, kako obremenjeni so posamezni zaposleni. Pika na i pa je bil intervju v Večeru, kjer je Pungerl po njenih besedah obračunal s svojimi zaposlenimi in dejal, da nekatere na upravni enoti obravnavajo prek vrste in da v tem ne vidi težave. “To so znaki, da strokovno ni kos tej nalogi,” je dejala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje