Ministrica brez obljub za kmetije, dokler ne bo jasno, kakšna bo škoda

Slovenija 23. Maj 202319:18 > 20:20 1 komentar
Irena Šinko
Žiga Živulović jr./BOBO

Ministrica za kmetijstvo Irena Šinko je po ogledu kmetij v Podravju in Pomurju, ki so utrpele škodo ob zadnjem obilnem deževju, napovedala, da se bo država o svojih načinih pomoči odločala, ko bo znana ocena škode.

Kmetijska ministrica Irena Šinko je s predsednikom Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Romanom Žvegličem obiskala kmetije v Podravju in Pomurju, ki so utrpele škodo ob zadnjem obilnem deževju.

Ministrica je ogled poplavljenih območij začela na kmetiji Šlamberger v Mariboru. Kot je izpostavila v tamkajšnjem pogovoru z novinarji, pa v tem trenutku kmetom ne more obljubiti še nič, saj še ni jasno, “kakšna bo škoda na pridelkih, kaj vse bo propadlo”.

“Padavine so še napovedane, tako da se bo situacija verjetno še slabšala, voda več ne odteka,” je bila zaskrbljena.

Prizadete kmete je pozvala, naj se po nasvete za zaščito pridelka v tej fazi obrnejo na kmetijsko svetovalno službo. Ta o razmerah na terenu tudi redno obvešča pristojne na ministrstvu, je dodala.

Kmetijsko ministrstvo bo lahko o aktivnostih v smeri pomoči po njenih besedah odločalo šele, ko bo znana ocena škode. Od nje bo odvisno tudi, ali bo pripravljen program za odpravo njenih posledic, je navedla Šinko, pri tem pa opozorila na časovno dimenzijo. Tako bo denimo tovrsten program za lansko sušo na vladi šele ta četrtek, je dejala.

Ministrica je imela na programu še obisk kmetije Železinger v Pernici in kmetije Omar v Tišini. Ob zadnjem obisku je za medije povzela, da so največ škode verjetno utrpele buče, koruza, žitarice, ki jih zdaj po pričakovanjih čakajo bolezni in plesen, ter zelenjadnice, ki so bile namenjene za prodajo, pa zdaj za to niso več primerne.

V preteklih dneh so obilne padavine, ki so jim sledili plazovi, najbolj prizadele območje severovzhodne Slovenije, najhuje občine Šentilj, Juršinci in Cirkulane.

Tudi danes je del države vnovič zajelo neurje. Najmočnejše nevihte so bile na Štajerskem, začele so se severozahodno od Maribora in se razširile proti Mariboru ter severnemu delu Slovenskih goric. Nekaj nalivov je bilo tudi na območju Karavank, Davče, Ljubljane in Zasavja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje