Ministrica Vrečko: Nova medijska zakonodaja v javni razpravi do konca leta

Slovenija 25. Nov 202311:07 4 komentarji
asta vrečko
PROFIMEDIA

Nova medijska zakonodaja bo v javno razpravo prišla do konca leta, je v intervjuju za Večer povedala ministrica za kulturo in koordinatorica Levice Asta Vrečko. Kot gre za velike premike, je pomembno, da si vzamejo dovolj časa za posvet s ključnimi deležniki. "Prizadevamo si, da bodo spremembe sprejete še v prvi polovici mandata," je rekla.

Kot je v intervjuju za Večer spomnila ministrica Asta Vrečko, prenova medijske zakonodaje na sprejem čaka že več kot 20 let, ker je bodisi vsakič padla bodisi ker za spremembe ni bilo politične volje.

Premike na tistih področjih, kjer desetletja ni bilo sprememb, pa je v mandatu aktualne vlade, tako ministrica, uspelo premakniti Levici, čeprav je najmanjša vladna stranka.

O usodi trenutne vlade je dejala, da je prepričana, da bo mandat izpeljala do konca. Glede razmer v koaliciji pa je izpostavila, da so se o težavah odkrito pogovorili na zadnjem vrhu vodstev koalicijskih strank. “Vsi smo se strinjali, da koalicija v aktualni sestavi mora in zmore izpeljati ta mandat,” je podčrtala.

Koalicija
Foto: N1

Odnosi v koaliciji med tremi strankami z različnimi usmeritvami so po njenem mnenju korektni. “Čeprav smo najmanjši partner, v vladi delujemo po principu iskanja soglasja, kadar je to le mogoče. Levica ima zelo jasna programska stališča, ki jih konsistentno zagovarja,” je dejala ministrica Vrečko.

Navkljub različnim pogledom v koaliciji je po njenih besedah pomembno, da na koncu poiščejo optimalne rešitve. Ne zdi pa se ji smiselno, da bi se ti procesi odvijali “javno, prek medijskih obračunavanj, saj imamo vsi možnost javno zagovarjati svoja stališča na sestankih vlade”.

O strmem padanju podpore aktualne vlade v zadnjih mesecih je povedala, da je “treba javno mnenje upoštevati z vso resnostjo, obenem pa nanj ne gre reagirati impulzivno ali nepremišljeno”. Naloga politike po njenem namreč ni, da je vedno všečna, ampak da ravna preudarno in razmišlja strateško ter dolgoročno.

Zadnji tedni so minili v znamenju notranjih razprtij v največji koalicijski stranki Gibanju Svoboda in tudi nekaterih potez predsednika vlade Roberta Goloba, med drugim napovedi rekonstrukcije vlade, glede katere pa se na koncu ni zgodilo nič. “Pomembno je, da so ključna sporočila predsednika vlade v povezavi s koalicijo usklajena. O tem je tekla razprava tudi na koalicijskem vrhu. Strinjali smo se, da je to najboljši način za nadaljnje delo,” je zagotovila koordinatorica Levice.

Studio Asta Vrečko
Denis Sadiković/N1

Na vprašanje, ali je edina koalicija v aktualnem mandatu vlade možna samo s sedanjim predsednikom vlade Golobom, pa je odvrnila, da je “to koalicija, v katero smo stopili in podpisali koalicijski sporazum”.

Predsednik vlade se je nedavno znašel tudi v preiskavi zaradi sumov nedovoljenega izvajanja pritiskov na delo nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar. Kot je pojasnila ministrica, s preiskavo ni podrobno seznanjena, pričakuje pa, da bodo zadeve hitro pojasnjene. Na vprašanje, ali v celotni zgodbi bolj verjame Bobnar ali predsedniku vlade, pa odgovarja, da so za presojo tovrstnih zadeve pristojne ustrezne institucije. “Pričakujem, da bodo opravile svoje delo,” je pristavila Vrečko.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje