Premier Golob po sestanku koalicije: ”O rekonstrukciji vlade nismo govorili”

Slovenija 08. Nov 202306:55 > 14:28 24 komentarjev

Oktober je močno prevetril slovensko politiko, saj ga je zaznamovalo več odhodov ministrov. Premier Robert Golob je ob napetostih in kriznih razmerah omenil možnost vnovične rekonstrukcije vlade. Po današnjem sestanku prvakov koalicijskih strank je predsednik vlade dejal, da o manjšanju števila ministrstev niso govorili, a da ostajajo enotni.

Na današnjem sestanku so prvaki koalicijskega trojčka spregovorili o razmerah v koaliciji. Po sestanku je predsednik vlade Robert Golob povedal, da je srečanje potekalo po pričakovanjih in da je bil pogovor konstruktiven, spoštljiv in mestoma analitično-kritičen.

Koalicija po njegovih besedah ostaja enotna in trdna ter da je ta edini branik, ki ga ”imamo pred tem, da spet ne zdrsnemo v stanje, ki ga ne želimo”. Premier je poudaril, da živimo v kriznih časih, na katere ne morejo vplivati, kot so vojna v Ukrajini, energetska kriza in poplave. Po njegovem mnenju se je vlada pri upravljanju kriz že izkazala za operativno in uspešno. “Vedno smo iskali nacionalni konsenz skozi spoštljiv dialog – celo z opozicijo, ko smo iskali rešitve za najbolj pereča vprašanja,” je poudaril.

Golob je ocenil, da krizne razmere prispevajo k temu, da morajo klasično delovanje koalicije, kot so si ga zastavili pred letom in pol, nadgraditi. “Pogovarjali smo se o tem, kako nadgraditi delovanje celotne koalicije in posredno vlade, da bomo še bolj uspešni, učinkoviti in predvsem, da bodo ljudje na eni strani lahko živeli v bolj varni državi, na drugi strani pa tudi imeli bolj stabilne politične in predvidljive razmere,” je dodal.

Zavrnil je predhodna namigovanja, da bi se na današnjem srečanju potekala razprava o rekonstrukciji vlade. “Rekonstrukcija je samo eden od načinov, a o tem nismo govorili, ker imamo pred tem še dovolj drugih področij, s katerimi lahko izboljšamo delovanje v kriznih razmerah,” je med drugim še povedal. Po njegovih besedah gre dejansko za zadnji korak, ker je tudi najbolj dolgotrajen, saj zahteva spremembo zakona. Izpraznjena ministrska mesta bodo popolnjena v zakonskih rokih, najverjetneje do konca tega meseca, je pojasnil.

Rekonstrukcija vlade je “izhod v sili”

Kako bi bila videti rekonstrukcija vlade, če bi do nje vendarle prišlo, Golob danes ni želel špekulirati. Je pa dejal, da je ključno pri delovanju vlade, na kak način deluje, saj mora biti vlada “odzivna in vztrajna”, predvsem pa glede na dane razmere učinkovita. Kot je še dejal, bi rekonstrukcija vlade prinesla še nekaj drugih sprememb, med drugim tudi spremembo zakona o vladi, ki je dolgotrajen korak. “Pravilno in odgovorno je, da najprej izpeljemo tiste ukrepe, ki jih lahko izpeljemo hitro in ne zahtevajo zakonskih sprememb,” je še dejal.

Predsednik vlade je tudi pojasnil, da bi si v kriznih razmerah, kot so bile na primer avgustovske poplave, želel imeti bolj vitko ekipo, saj je v kriznih razmerah treba biti hiter.

“Tam res ni prostora za počasen politični ali zakonodajni proces. Pri reformnih prizadevanjih je drugače. Tam je dovolj časa in lahko delujemo v skladu z zakonodajo in političnimi pričakovanji. To dvoje moramo sestaviti v učinkovito delovanje. Ko se vlada ukvarja s krizo, se zdi, da zastanejo dolgoročni procesi. O tem smo danes govorili, verjamem, da bomo našli način, kako s tem spopasti,” je dejal Robert Golob.

Fajon: Ta koalicija je edina možna koalicija

Da velike spremembe zahtevajo širok družbeni konsenz in da se ne zgodijo čez noč ali v mandatu ene vlade, pa je po več kot triurnem sestanku vodij koalicijskih strank poudarila predsednica SD Tanja Fajon. Če so bili v SD pred dvema tednoma, ko je premier Golob omenil možnost rekonstrukcije vlade in zmanjšanja ministrske ekipe, izrazito nezadovoljni, pa je predsedniku vlade na današnjem sestanku očitno uspelo pomiriti vodilne predstavnike Socialnih demokratov.

Po besedah Fajon je bil pogovor na današnjem sestanku iskren in izčrpen, a je ob tem dodala, da bi si sicer tovrstnega sestanka sama želela že nekoliko prej. “Danes smo v kritičnem, a spoštljivem tonu razpravljali, kako izboljšati delovanje te koalicije in vlade v dobro ljudi. Strinjali smo se, da je ta koalicija edina možna koalicija. Na tem bomo gradili naše odnose in delovanje vlade. V tem letu in pol smo naredili dobre rezultate, a jih včasih ne znamo predstaviti, kot bi si želeli,” je dejala Tanja Fajon.

Poudarila pa je, da se v koaliciji zavedajo izziva, ki je pred njimi, in kaj ljudje pričakujejo od dela vlade. Dejala je, da so se na sestanku dogovorili o tem, kako bodo bolj intenzivno delali na izpolnjevanju koalicijskih zavez. Omenila je dve možnosti, in sicer s koalicijskim semaforjem ali pa skupnim pregledovanjem koalicijskih zavez.

“Marsikje bomo morali zelo natančno ponovno definirati prioritete glede na dane okoliščine in k temu smo se danes tudi zavezali. Jasno moramo določiti za eno leto vnaprej, kam gremo, kaj bomo lahko izpeljali … Na tak način bomo olajšali delo tudi državnemu zboru in da bo v prihodnje manj izrednih sej in več rednih sej,” je še dodala.

Tudi vodilne predstavnike najmanjše koalicijske stranke Levica je pogovor s premierjem in ostalimi koalicijskimi partnerji vsaj za zdaj pomiril. Koordinatorica stranke Asta Vrečko je dejala, da so v stranki s sestankom zadovoljni in da ostajajo trdni partnerji v koaliciji. Poudarila je, da še naprej stojijo za zavezami, ki so jih ob nastopu mandata vlade dali ljudem.

Je pa Vrečko sicer priznala, da je v preteklosti prihajalo do nekaterih nesoglasij in odprtih vprašanj med koalicijskimi partnerji, a da se ji zdi prav, da tovrstne težave rešujejo prav na takšnih pogovorih, kot je bil današnji.

“Naša vlada je bila soočena s toliko vremenskimi katastrofami ter tudi notranje- in zunanjepolitičnimi dogodki, na katere nimamo vpliva. Cilj je jasen, da do konca mandata znatno izboljšamo življenje za ljudi in Slovenijo peljemo v boljšo in bolj demokratično družbo,” je dejala Vrečko.

Spomnimo, da je prvak največje vladne stranke Gibanje Svoboda pred dvema tednoma napovedal, da je nastopil čas za začetek razprav o rekonstrukciji vlade, predvsem v luči učinkovitosti vlade pri poplavni sanaciji Slovenije. Pri tem predsednik vlade ni izključil možnosti “radikalnega zmanjšanja števila ministrstev”, a je po Golobovih navedbah odprto vse. “Veliko število je vse, kar je večje od 12,” je ob tem še pristavil, minuli teden pa kot vzgled navedel Švico s sedmimi ministrstvi.

Koalicijski partnerici, SD in Levica, ki ju je napoved rekonstrukcije močno razburila, pred današnjim srečanjem koalicijskega trojčka sicer nista prejeli konkretnega predloga o krčenju števila vladnih resorjev. V preteklih dneh so v obeh strankah izrazili dvom o primernosti in nujnosti takšnega koraka ter poudarili, da njihovi ministri dobro delajo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje