Ministrstvo odgovarja ogorčenim staršem: Privilegirani ste bili do sedaj

Slovenija 23. Feb 202419:56 38 komentarjev
šolanje na domu
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje je odgovorilo staršem otrok, ki se izobražujejo na domu. Ti so namreč zaradi novosti, ki jih prinašajo spremembe zakona o osnovni šoli, ogorčeni in napovedujejo tudi vložitev pobuda za oceno ustavnosti. Ministrstvo pa pravi, da so bili učenci, ki se izobražujejo na domu, privilegirani do sedaj, spremembe zakona pa neenako obravnavo odpravljajo.

Po sprejemu sprememb zakona o osnovni šoli so starši otrok, ki se izobražujejo na domu, združeni v Civilno iniciativo za izobraževanje na domu, napovedali vložitev pobude za oceno ustavnosti.

Starši nasprotujejo predvsem spremembi števila predmetov, iz katerih morajo učenci, ki se izobražujejo na domu, ob koncu leta opraviti izpit. Doslej so namreč ti učenci ob koncu leta opravljali izpite iz le nekaterih predmetov, odslej pa bodo morali dokazovati znanje iz vseh predmetov.

Starši menijo tudi, da s to spremembo postajajo le podizvajalci programa javne osnovne šole, spremembe pa da jemljejo alternativnost izobraževanju na domu. Hkrati ministrstvu očitajo, da njihovi predlogi, kako spremeniti izobraževanje na domu, niso bili slišani.

učenki
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Ministrstvo: Učenci, ki se šolajo na domu, so bili privilegirani

Na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje na očitke staršev odgovarjajo, da sprejete zakonske spremembe odpravljajo dosedanje zakonsko neskladje. “Z vidika neenakosti lahko dodamo, da so bili učenci, ki so se izobraževali na domu, zaradi manjšega števila predmetov, iz katerih se je ocenjevalo njihovo znanje, v privilegiranem položaju glede na vrstnike, ki so se izobraževali v javnih ali zasebnih osnovnih šolah,” so zapisali za N1. Nova ureditev po njihovih besedah povečuje možnosti, da bodo imeli učenci ob koncu devetletnega osnovnošolskega izobraževanja ustrezna znanja za nadaljevanje šolanja na srednješolski ravni.

“Menimo, da spremembe zakona o osnovni šoli učencem pravice do izobraževanja na domu ne omejujejo, prav tako se ta način izobraževanja ne podreja programu javne osnovne šole. Učenci so se tudi do zdaj lahko izobraževali bodisi na domu bodisi v javni ali zasebni šoli, ključno je, da šola izvaja javno veljavni program osnovne šole, v katero so učenci tudi vpisani, saj na tej šoli opravljajo ocenjevanje znanja, šola pa jim izda javno listino,” so še zapisali na ministrstvu.

Odgovorili so tudi na pomisleke staršev, da je časovno obdobje, v katerem morajo učenci opraviti izpite, glede na povečanje teh prekratko. Na ministrstvu so znova poudarili, da bodo s podzakonskimi akti urejeno tudi daljše časovno obdobje, predvideno za ocenjevanje znanja učencev, ki se izobražujejo na domu.

Dijaknija rešuje test
PROFIMEDIA

Jasno določene tudi obveznosti šole

Ministrstvo pa je spomnilo, da spremembe zakona prinaša tudi jasneje določene obveznosti šole do učencev, ki se izobražujejo na domu.

Tako bo šola dolžna ob začetku šolskega leta staršem učencev predstaviti cilje, standarde znanja, merila ocenjevanja in pogoje za napredovanje v naslednji razred; starše bo obvezana sproti obveščati o rokih in načinu izvedbe ocenjevanja znanja učenca ter ocenjevanje znanja izvesti v rokih, ki bodo določeni s pravilnikom, ki ureja šolski koledar. Šola bo učencem tudi omogočila izposojo učbenikov iz učbeniškega sklada. Učenci bodo imeli možnost v šoli opravljati teoretični in praktični del kolesarskega izpita. Šole bodo morale starše obveščati tudi o terminih zdravniških pregledov učencev.

Pomembna sprememba, ki jo prinaša zakon, je tudi možnost, da bodo lahko učenci v določenem delu šolskega leta izobraževanje na domu prekinili in se vključili k pouku v šoli, so še zapisali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje