Ministrstvo pojasnjuje: Ustavitev priznavanja ne velja za vse diplome iz BiH

Slovenija 13. Apr 202311:11
diplomirani, diploma,
PROFIMEDIA

Po pozivu rektorjev univerz v Bosni in Hercegovini, da se čim prej odpre vprašanje priznavanja visokošolskih diplom iz BiH v Sloveniji in na Hrvaškem, so se oglasili tudi na slovenskem ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije. Kot so pojasnili, reševanja vlog niso zaustavili za vse visokošolske ustanove iz BiH, ampak le za tiste, kjer ni jasno, ali so imele v času izobraževanja diplomanta uradno akreditacijo institucije in študijskega programa v BiH.

Ustavitev priznavanja visokošolskih diplom iz BiH velja le za diplome tistih ustanov, za katere ni jasno, ali so imele v času izobraževanja diplomanta uradno akreditacijo institucije in študijskega programa v BiH, so za STA pojasnili na slovenskem ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije.

Rektorji univerz v Bosni in Hercegovini so v torek od tamkajšnjih pristojnih oblasti zahtevali, naj čim prej odprejo vprašanje priznavanja visokošolskih diplom iz BiH v Sloveniji in na Hrvaškem.

Na problem priznavanja visokošolskih diplom iz BiH je sredi marca opozorila tudi Delavska svetovalnica v Ljubljani, ki je v odprtem pismu poudarila, da v Sloveniji še vedno velja ustavitev priznavanja visokošolskih diplom iz BiH.

Z ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije so pojasnili, da reševanja vlog niso zaustavili za vse visokošolske ustanove iz BiH, ampak le za tiste, kjer ni jasno, ali so imele v času izobraževanja diplomanta uradno akreditacijo institucije in študijskega programa v BiH.

Tako javne kot zasebne visokošolske institucije, ki so akreditirane na ravni države, so v BiH objavljene na seznamu akreditiranih visokošolskih ustanov v BiH. Pri vsaki je navedeno, koliko časa velja akreditacija, pri nekaterih pa tudi obdobja veljavnosti preteklih akreditacij. Ob ustanovi so na voljo tudi podatki o akreditaciji študijskih programov, ki jih posamezna visokošolska ustanova izvaja.

“Tam, kjer ni dvoma, da je bilo izobraževanje opravljeno v času, ko je imela institucija veljavno akreditacijo, težav z vrednotenjem izobraževanja ni. Težava nastopi, če ima nekdo diplomo iz obdobja, za katerega na navedenem seznamu ni podatka, ali je imela visokošolska institucija v času izdaje diplome veljavno akreditacijo,” so poudarili na ministrstvu.

BiH je leta 2007 uvedla bolonjski sistem z okvirnim zakonom o visokošolskem izobraževanju, ki je predvidel tudi državno agencijo za akreditacijo HEA. Do avgusta 2011 so imele vse administrativne enote čas, da svojo visokošolsko zakonodajo prilagodijo okvirnemu zakonu, zato so vse že obstoječe visokošolske izobraževalne ustanove dobile začasno akreditacijo do avgusta 2011.

Na ministrstvu so opozorili, da nobena administrativna enota BiH ni pravočasno prilagodila zakonodaje. “Prve akreditacije, vpisane v državni register pri HEA za posamezne visokošolske institucije, so šele iz leta 2013. Zato je tudi nejasen status visokošolskih institucij v času od avgusta 2011 do trenutka vpisa v register,” so pojasnili. Poudarili so, da tudi pri takšnih primerih potrebujejo odgovore, kakšen je bil status posameznih izobraževalnih institucij v času med avgustom 2011 pa do prvega vpisa v državni register, prav tako pa za visokošolske ustanove in programe iz obdobja pred uvedbo bolonjskega sistema.

Tuje listine o izobraževanju v skladu z zakonom o vrednotenju in priznavanju izobraževanja vrednoti ENIC-NARIC center pri ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije. Ta je institucije v BiH po navedbah ministrstva že zaprosil za razjasnitev okoliščin.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.