MNZ uresničuje obljubo: umaknili so tožbe zoper Jašo Jenulla

Slovenija 02. Jun 202216:34 > 19:35 15 komentarjev
Jaša Jenull
PROFIMEDIA

Ministrstvo za notranje zadeve je danes umaknilo soglasje za prve tožbe, povezane z zahtevki za povrnitev stroškov policijskega varovanja neprijavljenih shodov, ki so se zvrstili v zadnjih dveh letih. Tri tožbene zahtevke je prejel najvidnejši protestnik proti vladi Janeza Janše Jaša Jenull.

Ministrstvo za notranje zadeve je prek Twitterja sporočilo, da je umaknilo soglasje za tožbe zoper posameznike, povezane z zahtevki za povrnitev stroškov policijskega varovanja na neprijavljenih shodih v zadnjih dveh letih. Med posamezniki, ki so prejeli tožbeni zahtevek, je tudi aktivist Jaša Jenull.

Spomnimo, državno odvetništvo je na zahtevo ministrstva za notranje zadeve pred kratkim spisalo tretji tožbeni zahtevek zoper njega. Zadnja tožba policije in ministrstva za notranje zadeve se nanaša na Jenullovo domnevno organizacijo protesta pred parlamentom junija 2020, ko so na Trgu republike državljani sedeli na tleh in glasno brali ustavo. Tretji tožbeni zahtevek terja 34.000 evrov, pred tem pa je že prejel zahtevka za plačilo 2.255 evrov stroškov policijskega varovanja shoda 2. oktobra 2020 ter 3.778 evrov za stroške, ki naj bi jih imela policija z varovanjem protesta 4. septembra 2020.

Odločitev ministrstva za notranje zadeve, vodenje katerega je z današnjim dnem prevzela Tatjana Bobnar, prihaja potem, ko je stranka Gibanje Svoboda napovedala, da želi narediti konec zastraševanju protestnikov. V začetku maja so namreč napovedali, da bo nova vlada, če bo njeno vodenje prevzel predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob, “zahtevala umik zahtevkov za plačilo stroškov, ki so bili izdani v zvezi z neprijavljenimi shodi”. Da “mora država opustiti vse prekrškovne in kazenske postopke v zvezi z javnim izražanjem mnenja in javnim zborovanjem,” pa so stranke Gibanje Svoboda, SD in Levica zapisale tudi v programskem besedilu koalicijske pogodbe.

Predvideno tudi vračilo denarja za že plačane globe

Vlada medtem po informacijah N1 za prihodnji teden načrtuje tudi začetek priprave t. i. splošnega zakona o odpravi kazni za prekrške na protestih v času covida-19. Pripravljen naj bi bil do konca poletja. Nova ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je sicer že na ponedeljkovem zaslišanju na odboru za pravosodje spomnila na prej omenjeno določilo koalicijske pogodbe.

Napovedala je, da bodo k temu pristopili sistemsko, saj da so bili ljudje množično kaznovani na podlagi nepravičnih in pretirano represivnih vladnih odlokov, neustavnost nekaterih pa da je ugotovilo tudi ustavno sodišče. Kot je dejala Švarc Pipan, ne gre za sporočilo, da v epidemiji niso možni omejevalni ukrepi ali da za kršitev ukrepov niso možne sankcije ali globe. Mora pa biti po njenih besedah to jasno določeno, vnaprej predvideno in sorazmerno.

Glede vsebine zakona o odpravi kazni je napovedala, da bo imela tri glavne točke: Prvič, ustavitev nedokončanih prekrškovnih postopkov oziroma ustavitev izvajanja izterjave glob. Drugič, izbris vseh kaznovanj iz evidenc prekrškovnih organov in sodišč, kar bi se zgodilo po uradni dolžnosti, brez prošnje ali predloga kaznovanega. In tretjič, povrnitev že plačanih glob in stroškov postopka. Podrobnosti o tem, kako se bodo tega lotili, na zaslišanju Švarc Pipan še ni razkrila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje