Mislili, da so v košaro dali užitne gobe, v resnici so smrtonosno zeleno mušnico

Slovenija 05. Okt 202306:07 1 komentar
gobe
Jernej Gradišnik/Gobarsko društvo Lisička Maribor

Čeprav na centru za zastrupitve v primerjavi z lanskim letom beležijo manj klicev in obravnav zaradi zastrupitev z gobami – to pripisujejo slabši gobarski sezoni – pa previdnost ob nabiranju teh jesenskih dobrot ni odveč. Letos so namreč obravnavali že tri zastrupitve s smrtno nevarno zeleno mušnico.

Letošnja gobarska sezona je “na glavo”, so jasni gobarji. Julija so bili dnevi hladni in deževni, poletje posledično bogato z gobami, avgustovski vročinski val pa je povzročil, da bomo v gozdovih diverziteto gob, ki je značilna za september, videli šele oktobra. Temu primerno je tudi število zastrupitev, ki jih obravnavajo na centru za zastrupitve ljubljanskega UKC.

Če so lani v tem času imeli že več kot 150 obravnav, so septembra zaradi zastrupitve z gobami obravnavali 21  bolnikov. “Seveda pa je opozorilo na previdno in varno nabiranje ter pripravo gob v tem času še vedno dobrodošlo, saj smo letos obravnavali že tri sume na zastrupitev z zeleno mušnico,” so pojasnili. Prav zaradi zelene ali pa njej podobne mušnice so morali petim bolnikom aplicirati protistrup.

Tovrstni primeri se zgodijo, je za N1 septembra povedal tudi Slavko Šerod, predsednik gobarskega društva Lisička iz Maribora, ko ljudje za vlaganje nabirajo manjše gobe, denimo kukmake (oziroma šampinjone), ki rastejo na travnikih. Ti in pa koničaste mušnice (ki so tako kot zelene smrtno nevarne) so si, dokler ne dobijo tipičnih znakov, na las podobni. Da je res tako, se lahko prepričate v spodnji galeriji.

gobe gobe
Fotografija prikazuje tratnega kukmaka. (FOTO: Leon Selišek/Gobarsko društvo Lisička)
Fotografija prikazuje koničasto mušnico, ki je smrtno strupena. (FOTO: Franc Hojnik/Gobarsko društvo Lisička)

Ključno je hitro zdravljenje, sicer lahko pride do odpovedi organov

Tudi v primeru letošnjih zastrupitev so gobarji mislili, da so v košaro položili kukmake ali pa mlade dežnikarice in golobice. V resnici so nabrali smrtonosno zeleno mušnico.

Na srečo je šlo za blažje zastrupitve, ki pa bi se v najslabšem primeru lahko končale tudi s smrtjo. Zelena mušnica namreč vsebuje amatoksine, poleg slabosti, bruhanja, driske in hudih trebušnih krčev pa povzroča odpoved posameznih organov, denimo jeter, ledvic in srca.

Ali bo bolnik preživel, je odvisno od količine gob, ki jo je pojedel, pa tudi kdaj je poiskal zdravniško pomoč. “Pozorni moramo biti zlasti na zastrupitve z gobami, kjer se znaki pojavijo po šestih do 24 urah,” opozarjajo na centru za zastrupitve. “Nikakor ne smemo čakati na to, da bo driska v enem ali dveh dneh minila”, saj se ob zaužitju zelene mušnice bruhanje in driska v dveh dneh umirita, bolnik se počuti bolje, šele v naslednjih dneh pa sledi postopna odpoved organov.

V bolnišnici bolniku izperejo želodec, če seveda predvidevajo, da so gobe še v želodcu, dajo mu aktivno oglje. Bolnik prejme tudi zdravilo, ki preprečuje vezavo strupa na tkivo, kar pa je učinkovito le prve tri dni po zaužitju gob, torej ko strup še kroži po krvi. “Zato je zelo pomembno, da se začnemo zdraviti pravočasno, to pa lahko naredimo le, če tudi bolnik v bolnišnico pride pravočasno,” pravijo. Če bolniku grozi dokončna odpoved jeter, sprožijo postopek za transplantacijo, “vendar se na pravočasno pridobitev organa ni vedno mogoče zanašati”.

“Zlata pravila” nabiranja in uživanja gob

Zdravniki s centra za klinično toksikologijo in farmakologijo UKC Ljubljana svetujejo, da se pri nabiranju in uživanju gob držite “zlatih pravil”:

  • Nabirajte in jejte le gobe, ki jih dobro poznate.
  • Gob naj ne uživajo majhni otroci, starejši in bolniki z dietami zaradi bolezni, kot so žolčni kamni, vnetje trebušne slinavke, rane na želodcu in dvanajstniku.
  • Gobe uživajte kot začimbo oziroma prilogo h glavni jedi, saj so težko prebavljiva hrana, zato jih tudi ne jejte kot glavni obrok oziroma zvečer pred spanjem.
  • Gobe morajo biti zdrave in ne razpadle ali črvive.
  • Nabrane gobe ustrezno pripravite čim prej (v prvih 24 urah), bodisi kot svež obrok hrane, ali pa jih ustrezno konzervirajte (npr. lahko jih blanširate in zmrznete ali pa posušite).
  • Gobe so dobro gojišče za bakterije, zato jih ne shranjujte v “hladnih shrambah” ali hladilniku.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje