Mladoletnika zabodel zaradi telefona, stanje poškodovanega se izboljšuje

Črna kronika 03. Okt 202211:29 > 16:08

Mladoletnika, ki je v petek zvečer v Mariboru z ostrim predmetom hudo poškodoval vrstnika, so policisti v nedeljo s kazensko ovadbo privedli pred preiskovalnega sodnika, ta pa je zanj odredil pripor. Mariborski kriminalisti so dan kasneje predstavili okoliščine napada. Povod napada je bil mobilni telefon oškodovanca, ki si ga je želel mladoletni napadalec prilastiti najprej z grožnjami, nato pa še s silo. Osumljeni je mladoletnika tako večkrat zabodel, nato pa pobegnil s kraja. Po zadnjih informacijah policije se zdravstveno stanje napadenega izboljšuje.

Mladoletnik je v petek zvečer v mestni četrti Magdalena z ostrim predmetom hudo poškodoval vrstnika, nato pa pobegnil s kraja dogodka. Vodja sektorja kriminalistične policije PU Maribor Beno Meglič je pojasnil potek kriminalistične preiskave.

V petek ob 22.24 so bili mariborski policisti obveščeni, da se je po pomoč k varnostniku na prireditvi v mestni četrti Magdalena zatekla okrvavljena oseba, prav tako so policisti prejeli klic iz dispečerskega centra, je uvodoma pojasnil Meglič. Na kraj dogodka so takoj poslali več policistov, ki so ugotovili, da je bil mladoletnik večkrat zaboden, napadalec pa je s kraja dogodka pobegnil. Policisti so kmalu po napadu ugotovili identiteto osumljenca.

V nadaljevanju je Meglič pojasnil okoliščine dogodka. Dejal je, da sta se žrtev in napadalec pred dogodkom poznala. Incident pa se je zgodil med koncertom v bližnjem parku. “Po 22. uri se je oškodovani s prijatelji nahajal v bližnjem parku, tja je prišel tudi osumljeni, ki ga je potegnil stran od skupine znancev. Od oškodovanca je zahteval mobilni telefon in svojo namero podkrepil z ostrim predmetom. Ker mu ga ta ni hotel izročiti, ga je osumljeni večkrat zabodel. Oškodovanec se mu je fizično uprl in nato pomoč poiskal pri varnostniku,” je opisal Meglič in dodal, da je osumljenec v spremstvu staršev kasneje prišel na policijo, kjer so mu odvzeli prostost in mu odredili 48-urno policijsko pridržanje. V nedeljo zjutraj so mu odredili pripor.

Po zadnjih informacijah policije zdravstveno je stanje poškodovanega še vedno resno, a se izboljšuje, je pojasnil Meglič.

Po kazenskem zakoniku je sicer za kaznivo dejanje ropa predpisana zaporna kazen od enega do deset let, enako velja za povzročitev hude telesne poškodbe. Za poskus ropa se krivega lahko kaznuje mileje. A ker osumljeni še ni dopolnil 16 let, ga čakajo vzgojni ukrepi. Mladoletne prestopnike lahko policisti sankcionirajo z ukorom, navodili in prepovedmi, nadzorom socialnega varstva, napotitvijo v prevzgojni dom ali v zavod za usposabljanje, je pojasnil Meglič.

Kriminalisti nadaljujejo z zbiranjem informacij. Ostrega predmeta, s katerim je mladoletnik poškodoval vrstnika, jim še ni uspelo najti, zato ne morejo potrditi, za kakšen predmet je šlo, je še povedal vodja sektorja kriminalistične policije PU Maribor.

Na PU Maribor na leto prejmejo od ene do dve prijavi o namerni povzročitvi hujše telesne poškodbe, število ropov in poskusov ropa pa pada. Med leti 2018 in 2021 so jih letno obravnavali od 19 do 25, letos so jih do začetka oktobra zabeležili deset. Hujši napad se je zgodil v začetku septembra, ko je 22-letnik z nožem in sekiro huje poškodoval 20-letnico. 

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.