MZZ kupoval od podjetja Rajka Janše. Logar: Jaz pogodbe nisem podpisal

Slovenija 22. Dec 202116:47 > 17:26
Rajko Janša: podjetje Empis
Žiga Živulović Jr./BOBO

V času slovenskega predsedovanja je podjetje Empis, ki je v lasti družine brata slovenskega premierja Janeza Janše, ministrstvu za zunanje zadeve prodalo poslovna darila, vredna več deset tisoč evrov, je poročala Mladina. Tako je MZZ od podjetja med drugim kupil tudi 78 tisoč kulijev. Zunanji minister Anže Logar se je na to odzval v oddaji N1 STUDIO.

Za Mladino so na Ministrstvu za zunanje zadeve pojasnili, da so od grosupeljskega podjetja Empis, ki je v lasti brata slovenskega premierja Janeza Janše, kupili 100 kosov torb za dokumente (6,35 evra brez DDV/kos, skupni znesek 635 evrov brez DDV), 2100 dežnikov (12,05 evra za kos, skupaj 25.305 evrov), 260 šalov (15,90 evra za kos, vsi 4.134 evrov), 610 kravat (15,80 evra za eno, skupaj 9.638 evrov) in ter tudi 54.000 kosov kemičnih svinčnikov (za kos 0,72 evra).

Nato je novembra zunanje ministrstvu Empisu plačalo še 21 tisoč evrov in ta teden še dodatnih 37 tisoč evrov. Zbirki poslovnih daril so med drugim dodali še 24 tisoč kulijev. To pomeni, da je zunanje ministrstvo od podjetja družine Rajka Janše v tem letu kupilo 78 tisoč kemičnih svinčnikov oziroma kulijev.

Empis in MZZ
Erar

V oddaji N1 STUDIO je ob izteku slovenskega predsedovanja gostoval zunanji minister Anže Logar, sicer vodja projekta predsedovanja. Med drugim je komentiral tudi nakupe poslovnih daril. Kot je povedal Logar, jih je kupil sekretariat za predsedovanje, enota, ki je bila prej ločena od ministrstva, a so jo v času predsedovanja priključili MZZ. “Zato predlagam, da vprašate njih, jaz pogodbe nisem podpisal,” je dejal.

Kljub temu Logar verjame, da so z davkoplačevalskim denarjem skrbno ravnali. Za celoten projekt predsedovanja je bilo predvidenih 80 milijonov evrov, do zdaj pa so jih porabili slabih 50 milijonov. “Z vsemi obveznostmi do zaključka sredi marca prihodnje leto bomo po ocenah porabili okoli 63 milijonov evrov, kar pomeni, da smo bili posebej skrbni. Kljub višjim stroškom je poraba na približno enaki ravni kot pri prvem predsedovanju leta 2008,” je še povedal minister.

Na vprašanje, ali drži, da je bil Logar po referendumu o vodah za odhod okoljskega ministra Andreja Vizjaka, češ, da bi to razbremenilo stranko in vlado, je zunanji minister odgovoril, da tega ni nikoli rekel.