N1 STUDIO: Vroče in pestro politično dogajanje

N1 video 21. Jun 202111:55 > 17:51 0 komentarjev
Janez Janša
Srdjan Živulovič/BOBO

Za nami je politično pester in vroč konec tedna. Kar dve parlamentarni stranki sta imeli kongres, na katerem so delegati volili predsednika. Že devetič je mandat na čelu SDS dobil trenutni premier Janez Janša, tokrat z 99-odstotno podporo. Desus pa po novem vodi Ljubo Jasnič, že šesto ime v letu in pol. Kakšen vpliv bo imelo to dogajanje na političnem parketu? O tem z gosti v oddaji N1 STUDIO.

Pretekli konec tedna sta se zvrstila dva kongresa strank. Na kongresu SDS dvomov ni bilo, kandidat je bil le eden – Janez Janša, in ta je bil na koncu s “plebiscitarno” večino tudi izvoljen. Medtem je stranka Desus spet dobila novega predsednika. To je postal Ljubo Jasnič, za katerega še ni jasno, ali bo Desusov stečajni upravitelj ali rešitelj.

V oddaji N1 STUDIO je voditelj Miha Orešnik z gosti Alenko Jeraj (SDS), Matjažem Nemcem (SD), Miho Kordišem (Levica) in Gregorjem Peričem (SMC) analiziral politično dogajanje.

Janša je na kongresu med drugim dejal, da v “SDS ne sovražimo nikogar in ne izključujemo, sposobni smo sodelovati tudi z drugače mislečimi, kadar gre za skupno dobro. Mi o tem ne govorimo, ampak tako delamo. Smo edina stranka v Sloveniji, ki je doslej sodelovala v vladah z vsemi klasičnimi političnimi opcijami v teh zadnjih 30 letih.”

Poslanka Jeraj je dejala, da so v zadnjih 30 letih vedno analizirali, kje so potrebne spremembe, a so bili večino časa v opoziciji, zato nekaterih stvari niso mogli uresničiti. Zdaj so osredotočeni na naslednjih 30 let, na prihodnost. “Želimo si, da bi bila Slovenija razvita, da bi gospodarsko cvetela, da ljudi ne bi delili na prvorazredne in drugorazredne državljane,” je dejala.

“Državniki se ne rodijo vsak dan. Ocenjujemo, da je Janša državnik z veliko začetnico,” pa je odgovorila na vprašanje, zakaj je po njenem mnenju dobro, da je isti človek na čelu stranke 30 let.

Kakšen bo položaj Desusa v prihodnosti?

“Desus ima očitno svoj načrt za naprej, poslanci so do zdaj sodelovali. Čeprav so potem odšli iz koalicije, je na kmetijskem ministrstvu še vedno njihov minister, in pri vseh pomembnih stvareh sodelujemo,” je Alenka Jeraj komentirala položaj Desusa na političnem parketu.

“Če je Desus kot stranka sprejel odločitev, da gre iz koalicije, te odločitve verjetno ne bo spreminjal vsaka dva meseca. Tudi mi se zavedamo, da so upokojenci poseben segment, zato smo v tem času povišali pokojnine, več se vlaga v domove starejših občanov, ki jih primanjkuje … Zaključek je zakon o dolgotrajni oskrbi, s katerim mislimo resno. Računamo, da bo sprejet še v tem mandatu.”

“Tri stranke – Desus, SDS in SD – smo tiste, ki smo že 30 let prisotne na političnem prizorišču. Volilci teh strank še niso kaznovali, da bi ostali izven parlamenta. Velika bojazen je, da bi na naslednjih volitvah še ena tradicionalna stranka (Desus) ostala izven parlamenta,” pa je o stranki upokojencev dejal Nemec, ki je izpostavil velik priliv članov iz drugih strank v SD.

“Če v Desusu ne bo korenite spremembe, če bodo nekateri poslanci vztrajali pri tej nekonsistentnosti, ocenjujem, da bomo v parlamentu imeli samo še dve tradicionalni stranki,” je napovedal.

“Poslanci Desusa so izdali ljudi, ki so jim podelili mandat,” pa je dejal Kordiš iz vrst Levice.

“Stolčkov Desusa in SMC ne vidim kot lagodnih položajev. Smo pod pritiski z vseh koncev. Kdor misli, da je delati v tej vladi enostavno, se preprosto moti. A vidimo, da ta vlada manj govori in dela konkretne stvari, več ima pokazati v primerjavi z drugimi vladami, v čemer vidim dodano vrednost. To opazijo tudi poslanci Desusa, čeprav je vloga njihove poslanske skupine nekoliko specifična, podobna vlogi Levice v preteklosti,” pa je položaj upokojenske stranke komentiral Perič.

“Sam bi si kot liberalec želel Slovenije, ki bi znala delovati in predvsem sodelovati. V SMC smo pokazali, da znamo delovati tako v levosredinski kot desnosredinski vladi. Reči pa moram, da so marsikoga vznevoljila tudi stališča, ki so bila predstavljena s strani Levice, na primer grožnje z nacionalizacijo. Še zdaj odpravljamo in plačujemo napake nacionalizacije izpred nekaj desetletij,” je dejal Perič.

Kordiš je dejal, da SDS napada Levico zato, ker so najbolj kredibilna alternativa. “SDS ima dvojni interes: da se obdrži na oblasti, hkrati pa kmete in podjetja straši pred Levico, češ, poglejte, kaj vam bo Levica s svojim programom naredila, in ščiti privilegije odstotka najbogatejših. /…/ Levica si na primer želi ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja,” je navedel konkreten primer, kaj oni vidijo kot nacionalizacijo.

Poslanka Jeraj je pojasnila, kaj pomeni omemba državljanske vojne v resoluciji SDS. Dejala je, da se v stranki bojijo obnovitve totalitarnega režima in da so želeli o tem sprožiti razpravo. “Parlament je pravo mesto za to razpravo, a jo je predsednik DZ Igor Zorčič preprečil,” je dejala. “Državljanska vojna se je zgodila ravno zato, ker so nekatere ožigosali za izdajalce, potem pa smo prišli do likvidacij ljudi, za katere ne vemo, ali so bili sploh kaj krivi. Marsikateri so bili brez sodbe ubiti. O tem se želimo pogovoriti, ali katera od strank misli tako, da se je treba znebiti tistih, ki mislijo drugače.”

Perič je dejal, da resolucije SDS ni prebral, saj gre za dokument, ki je namenjen članstvu stranke.

Nemec o pasivnosti predsednika republike

Nemec je izpostavil, da se mu zdi problematično predvsem, da se največja politična stranka v državi vtika v volilne programe drugih strank, ne le v sodišča, tožilstva in medije. “Temu se moramo vsi, ki nismo enakega mnenja kot SDS, korenito zoperstaviti,” je povedal in o SDS dejal, da želi spremeniti politiko dopustnega.

O Borutu Pahorju, ki je dejal, da opozicija dela napako, ko prevzema retoriko vladajoče stranke, pa je Nemec dejal, da se z njim ne more strinjati. “Borut Pahor je pomagal sooblikovati in ključno preoblikoval SD. Je del dediščine SD, vendar se ne strinjam z njim pri oceni glede politične krize. Težko bi našli posameznika v stranki, ki bi se poistovetil s pasivnostjo predsednika republike.”

Končne odločitve o Zorčiču še ni

Čeprav je Alenka Jeraj na sobotnem kongresu SDS napovedala, da z razrešitvijo Zorčiča ne bodo poskusili še tretjič, je v N1 STUDIO dejala, da končna odločitev o tem še ni padla. Dodala je, da se jim zdi nelogično, da imajo poslanci, ki so odšli iz SMC, funkcijo predsednika DZ. “Zorčič je prvi med enakimi, zato pričakujemo, da ne bo prvi glasnik opozicije,” je poudarila.

Perič je dejal, da je Zorčiča na njegovo mesto postavila neka druga večina. “Zgodil se je neki obrat, ne vem, ali pri delovanju kolega Zorčiča ali pri pogledu opozicije nanj. Sam ocenjujem, da je vloga predsednika DZ zelo pomembna, Zorčič pa je z nekaj nespretnimi potezami zapravil veliko mero ugleda, ki si ga je ustvaril v zadnjem času. Verjamem, da se tega zaveda, in bo naredil veliko, da se ta situacija preseže. O glasovanju o njegovi razrešitvi trenutno ni govora, ampak to ne pomeni, da jo izključujemo. Sam nisem bil nikoli nasprotnik kohabitacije. Nujno pa je, da Igor Zorčič postopke pelje korektno in objektivno. /…/ Zdaj ima priložnost, da se dvigne nad to dnevno politično prerivanje.”

Perič: Volitve bodo, kdaj, ni bistveno

O protestih, ki se napovedujejo na dan državnosti, je Kordiš dejal, da bi morala ta vlada oditi že zdavnaj, ker ji je padla podpora. “Vlada je izgubila kakršnokoli zaupanje ljudi. Na začetku so imeli visoko podporo, ki pa so jo zapravili s svojo nekompetentnostjo,” je dodal.

“Verjamem, da bodo volitve prišle, zato me nekoliko preseneča ta neučakanost. Ali bodo volitve prišle nekaj mesecev prej ali kasneje, pa se mi ne zdi bistveno,” je o možnosti predčasnih volitev dejal Perič. “Pomembno se mi zdi predvsem, da Slovenija oddela predsedovanje, kot se spodobi, da naredimo dobro promocijo državi,” je izpostavil.

Poglejte si celotno oddajo N1 STUDIO:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!